Fernando Torres je proti Novi Zelandiji pokazal ves svoj razkošni nogometni talent. Foto: EPA
Fernando Torres je proti Novi Zelandiji pokazal ves svoj razkošni nogometni talent. Foto: EPA
David Villa
David Villa je glavni adut prezadolžene Valencie, da omili črno finančno stanje. Foto: EPA
Sepp Blatter in Jacob Zuma
Predsednik Fife Sepp Blatter in predsednik Južne Afrike Jacob Zuma sta odprla generalko za SP 2010. Foto: EPA

Reprezentanca pred drugimi naj bi bila Španija. A tekmovanje se je šele začelo. Favoriti za osvojitev pokala konfederacij – katerega največji komercialni zagovornik je predsednik mednarodne zveze FIFA Sepp Blater – so evropski prvaki Španci. Če bi bilo vse po merilih Švicarja Blaterja, bi za omenjeni pokal tekmovali še pogosteje.

Bo Villa nadaljeval kariero pri Realu?
Nogomet, ki tako usmerja denar, želi pobrati še junijska sredstva. Španci so v Južnoafriški republiki z najmočnejšo zasedbo. S Fernandom Torresom, ki je v prvem krogu dosegel najhitrejši klasični hat-trick v tem tekmovanju. Do 17. minute je v enajstih dosegel tri gole. Za Špance igra tudi David Villa, ki si ga v svojem moštvu želi Real, a njegova Valencia skuša z dogovorjenih 42 miljonov evrov zvišati odškodnino na 50. Za odličnega strelca se resno zanimata finalista pravkar končane lige prvakov Manchester United in Barcelona. Nizkorasli Španec pa želi kariero nadaljevati v Madridu, ali pa – po njegovih besedah – ne bo zapustil Valencie.

Kaka odrešil "carioce"
Jasno, da so v ospredju španske reprezentance tudi igralci Barcelone, a je eden pomembnejših in boljših členov reprezentance, ki jo je izbral selektor Vicente Del Bosque Joan Capdevilla (Villarreal). Pokal konfederacij je trenutna, torej zdajšnja reklama za svetovni nogomet. Za brazilsko reprezentanco je bil včeraj dvakrat – za zmago proti afriškemu prvaku Egiptu – učinkovit Kaka. Nogometaš iz Brazilije, brazilskega glavnega mesta, ki je igral tudi za Sao Paulo in se uveljavil pri italijanskemu Milanu, bo v prihodnje igral za Real Madrid.

Gradbeni posegi burijo duhove v nogometnem svetu
Beli ali kraljevi balet bo okrepil tudi Cristiano Ronaldo. Nergač in odličnež iz Portugalske je v času recesije in gospodarske krize prekoračil vse meje. Tudi slovitega Zinedina Zidana je premagal v višini odškodnine. Realov predsednik Florentino Perez, ki v madridskem velikanu, v največjem na svetu, sodeluje z Zidanom – Francoz pa je športni direktor tega ogromnega podjetja -, se je zaletel.

Preveč po gradbeniških principih – iz tega sektorja prihaja – bi lahko, potem ko Zidan zaradi prerahlih živcev ni zdržal pritiska na finalu svetovnega prvenstva pred tremi leti v Berlinu, vsaj zdaj – po višini prestopov, da bi Zizou ohranil najvišjega, zaščitil nekdanjo francosko desetico, da bi bil po Peleju in Maradoni tretji najboljši nogometaš vseh časov.

Furia načrtuje nov rekord v neporaženosti
Za konec pustimo Real in se vrnimo k Španiji – je pa vprašanje, ali je "furia" večja od Reala? In naj še povem, da si Španija na Pokalu konfederacij s 13. zaporednimi zmagami želi s 15. prehiteti Brazilijo. Mogoče je, da bosta omenjeni favoritinji prav na Pokalu konfederacij Španija in Brazilija v polfinalu sami obračunali za omenjeni "nadpredstiž".

Boštjan Janežič, Športna zgodba, Val 202