Milivoje Novakovič: 'Čim dlje bo treba zdržati brez prejetega gola, ni pa pomembno, kdaj ga daš - četudi v 70. ali celo v 90. minuti!' Foto: EPA
Milivoje Novakovič: 'Čim dlje bo treba zdržati brez prejetega gola, ni pa pomembno, kdaj ga daš - četudi v 70. ali celo v 90. minuti!' Foto: EPA
Vstopnice
Vstopnice za tekmo naj bi na črnem trgu dosegle vrednost do 1.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Robert Koren in Andrej Aršavin
Slovenski kapetan Robert Koren ob glavnem ruskem zvezdniku Andreju Aršavinu. Nogometaša Arsenala so Slovenci na prvi tekmi dobro ustavili, kako bo v Mariboru? Foto: Reuters
Slovenci opravili še zadnji trening
Rusi prišli dokončat delo
Slovenci pripravljeni za tekmo leta
V Mariboru poostreni varnostni nadzori
9. oddaja Pozdrav Afriki

Vse je pripravljeno za spektakel v Ljudskem vrtu, kjer se bo ob 20.45 začela povratna tekma dodatnih kvalifikacij za nastop na svetovnem nogometnem prvenstvu med Slovenijo in Rusijo. Izhodišče s prvega srečanja, ko so Rusi slavili z 2:1, ohranja približno enake možnosti obema reprezentancama.

Prenos tekme iz Maribora si lahko ogledate na 2. programu Televizije Slovenija in spletni strani MMC-ja! Zaradi zahtev nosilca avtorskih pravic je ogled mogoč samo s slovenskih IP-jev. Program iz studia se bo začel ob 19.45.

"S treznimi glavami, a na meji fanatizma"
Slovenci so zadnji dan preživeli mirno, tako kot ves čas od vrnitve v domovino. Po popoldanskem zadnjem treningu v Kidričevem so se posvetili počitku in sproščanju, že nasploh pa so bili zadnji dnevi namenjeni predvsem regeneraciji po naporni sobotni preizkušnji na umetni travi.
Kekovi junaki so odločeni in samozavestni, da kvalifikacijski ciklus kronajo z zmago in potjo v Južnoafriško republiko. "Pokazali smo, da jim lahko "pariramo", a za to je potrebna igra na res najvišji ravni. Moja skrb je, kako fante pripraviti do tega, da bodo odigrali to tekmo s treznimi glavami, vendar že skoraj na meji fanatizma. In da bodo pokazali tisto, kar zmorejo, pa še nekaj več," je osrednje vodilo slovenskega selektorja.

Jokič: Ni pritiska, je stimulacija
Igralci mu pritrjujejo. "Mislim, da bomo morali na tej tekmi dati največ, kar smo do zdaj dali, če bomo hoteli uresničiti cilj. Vsi bomo morali biti na neki stopnji višje, kot smo bili do zdaj," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Samir Handanovič. V ekipo naj se ne bi prikradla evforija, ki bi lahko igralce vrgla s tira, prav tako pa niso obremenjeni s pritiskom. "Ni pritiska, mislim, da je stimulacija, ker igramo pred domačo publiko. Doma je vedno najlepše igrati," pravi Bojan Jokič.

Bo že držalo. Slovenija v teh kvalifikacijah v Mariboru še ni izgubila. Štirikrat je zmagala in enkrat remizirala. Še več: dosegla je 12 zadetkov, prejela pa samo enega, pa še tistega so Slovaki zabili pri zaostanku z 0:2 v zadnjih minutah tekme. Padli so tudi Severna Irska (2:0), San Marino (5:0) in Poljska (3:0), točko so s Štajerske odnesli le Čehi (0:0).

Se bo tekma razpletla po "planu" A?
Nejc Pečnik
, ki je bil sinoči gost MMC-jeve spletne klepetalnice, nam je zaupal, da nekaj nervoze vseeno je, a ima jo le za pozitiven znak, saj bodo nogometaši na zelenico tako vkorakali še bolj agresivno. "Vse je osredotočeno k "planu A", da mi dosežemo gol, je pa pripravljena tudi kakšna različica več. Veseli tudi to, da igralci, ki dobivajo priložnost v nadaljevanju tekme, dvigujejo ritem naše igre in celo odločajo tekme. Kar koli pa se bo zgodilo jutri, sem jaz na te fante izredno ponosen. Ponosen, da so vse nas pripeljali do takšne tekme in do takšnega pričakovanja, pa ne samo tistih, ki jih zanima nogomet," je le nekaj spodbudnih besed, ki jih je svojim fantom še namenil Kek.

Nekaj časa so na zadnjem treningu namenili tudi 11-metrovkam, čeprav Jokič upa, da do tega scenarija ne bo prišlo: "V Moskvi smo pokazali, da smo mogoče bolje fizično pripravljeni kot oni, saj so v 70. minuti padli. Če se bodo igrali podaljški, upam, da bo to v naš prid."

Kekov pomočnik Milan Miklavič poudarja, da bo treba zelo dobro nadzorovano napadati. Po njegovem mnenju ima Slovenija samo tako določeno možnost, da naredi pozitiven rezultat. V primerjavi s prvo tekmo bo treba predvsem na sredini igrišča bolj strniti moči in tam preprečevati tudi protinapade Rusov, ki so ob razredčenih vrstah v slovenski obrambi sejali paniko že na stadionu Lužniki. Za igro so pripravljeni vsi, tudi rahlo poškodovani Zlatko Dedič, Pečnik in Matej Mavrič.

Hiddink: Ne znamo se le braniti in čakati na protinapade
Rusi so v torek trenirali v Mariboru, kjer jih je zjutraj v hotelu Habakuk pod Pohorjem zbudil in nekoliko zmotil helikopter, ki je prenašal tovor za izgradnjo nove vzpenjače. Njihov selektor Guus Hiddink je razmišljal o določenih spremembah v začetni enajsterici, a velikih - če sploh kakšna - najbrž ne bo.
"Nimamo ekipe, ki se lahko brani in čaka na protinapade. Odkar sem selektor Rusije, smo vedno poskušali igrati agresiven in napadalen nogomet, ki ga večina navijačev rada gleda. Bilo bi v nasprotju z rusko naravo, če bi se odločili za previden in obramben pristop. Seveda pa to ne pomeni, da bomo povsem zanemarili našo obrambo in samo napadali," taktične uganke nekoliko razkriva 63-letni Nizozemec.

Na mundialu je do zdaj že vodil domovino (1998), Južno Korejo (2002) in Avstralijo (2006). S prvima dvema se je prebil v polfinale, z zadnjo pa v osmino finala. Lani so Rusi igrali v polfinalu evropskega prvenstva.

Na tribuni tudi ruska in slovenska "smetana"
V Mariboru pričakujejo približno 1.700 ruskih navijačev, večina prihaja v Slovenijo danes. "Od prve minute bo zelo napeto in zelo težko," je dejal eden izmed tistih, ki so slovensko pivo poskusili že včeraj. Najuglednejši ruski gost bo kajpada predsednik Dmitrij Medvedjev, prihaja pa tudi lastnik Chelseaja in glavni Hiddinkov "mecen" Roman Abramovič. V njuni družbi bodo slovenski predsednik Danilo Türk, premier Borut Pahor, predsednik državnega zbora Pavel Gantar in nekateri ministri.

Stavnice še vedno na strani Rusov
Na tujih stavnicah so tudi pred to tekmo favoriti Rusi. Slovita angleška stavnica William Hill za tekmo ponuja razmerje 3,10 - 3,25 - 2,30, Bwin pa 3,00 - 3,30 - 2,25. Drugače meni slovenska Športna loterija, ki nekaj več možnosti za zmago vendarle pripisuje Sloveniji (2,50 - 3,15 - 2,55).
Najverjetnejša izida se Williamu Hillu zdita rezultata 0:1 in 1:1. Ob položenem enem evru na ta dva izida bi ob pravilni napovedi dobili 6,5 evra. Sledijo 1:0 (7,50), 0:0 (8,00), 2:1, 1:2 (oba 9,00), 0:2 (9,50), 2:0 (11,00) ... Pri Športni loteriji so kvote naslednje: 1:1 (6,00), 1:0, 0:1 (oba 6,50) in 2:1, 1:2 (oba 8,00).

In kakšni sta pri Williamu Hillu in Športni loteriji razmerji pri stavah o tem, kdo se bo uvrstil na svetovno prvenstvo? Obe stavnici več možnosti dajeta Rusom: prva s kvotama 3,75 - 1,25, druga pa s kvotama 2,80 - 1,35.


Dodatne kvalifikacije za SP, povratne tekme:
Sreda ob 20.45 (prenos TV SLO 2 in MMC)
SLOVENIJA - RUSIJA (1:2)

Ob 19.00:
UKRAJINA - GRČIJA (0:0)

Ob 20.45:
BiH - PORTUGALSKA (0:1)

Ob 21.00:
FRANCIJA - IRSKA (1:0)

Četrtek:
URUGVAJ - KOSTARIKA (1:0)
V oklepajih so izidi prvih tekem.
Slovenci opravili še zadnji trening
Rusi prišli dokončat delo
Slovenci pripravljeni za tekmo leta
V Mariboru poostreni varnostni nadzori
9. oddaja Pozdrav Afriki