NZS proti reprezentantom ali Koren proti Simiču? Navijači so upravičeno zbegani in zaskrbljeni. Foto: MMC RTV SLO
NZS proti reprezentantom ali Koren proti Simiču? Navijači so upravičeno zbegani in zaskrbljeni. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Simič
Odstop predsednika je zdaj v rokah skupščine NZS-ja, ki jo mora sklicati izvršni odbor. Najverjetneje se bo to po korespodenčni seji IO-ja zgodilo že v petek, skupščina pa mora nato zasedati v roku 30 dni od sklica. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Stane Oražem
Če bo skupščina sprejela odstop Ivana Simiča, bo v tistem trenutku vršilec dolžnosti predsednika NZS-ja postal prvi podpredsednik Stane Oražem, ki je tudi predsednik NK Domžale. O novem predsedniku bo nato odločala volilna skupščina. Foto: MMC RTV SLO

Ne vem, zakaj je bila potreba po zaostrovanju, saj zato ni bilo pravega razloga. In kaj je na koncu uspeh? 200 tisoč evrov razlike?

Slovenska nogometna reprezentanca
Slovenijo junija letos čaka drugi nastop na svetovnem prvenstvu v nogometu, ki prinaša tudi izredno bogate nagrade Fife in pokroviteljev, kar je zanetilo silna trenja na relaciji reprezentanca-NZS. Foto: EPA

To ni pogodba, to je pravilnik! Igralci tega ne razumejo, mi smo sprejeli pravilnik, oni govorijo o pogodbi, ki je tukaj ne bo, saj so vse zadeve sprejete vnaprej. Moji očitki so, zakaj ni bilo to sprejeto že prej. Nogometni zvezi sem že leta 2002 kot član izvršnega odbora predlagal sprejetje posebnega pravilnika. Zadeve morajo biti določene prej, da pozneje ne pride do izsiljevanj pred vsako tekmo.

Simič o izvirnem grehu spora
Slavje po golu Zlatka Dediča
Če ne bi bilo zadetka Zlatka Dediča proti Rusiji, bi bilo vse drugače ... Cena uspeha ni nikoli majhna. Foto: EPA
Milivoje Novakovič in Jaroslav Plašil
Po tekmi s Češko v Teplicah (0:1) je Milivoje Novakovič potožil nad pomanjkljivo opremljenostjo reprezentančne zdravniške službe. Foto: EPA

Vsako zahtevo, ki so jo imeli, kar koli jim je manjkalo, sem zahteval, da sem kupi. Ni jim manjkalo popolnoma ničesar in o vseh teh zadevah najbolje ve Boštjan Gasser, ki je "tim menedžer" in točno ve, da je bila izpolnjena vsaka zahteva reprezentantov, ki so jo imeli. Čisto vsaka!

O (ne)izpolnjevanju zahtev reprezentantov in pomanjkljivi opremljenosti reprezentance.
Boštjan Gasser in Matjaž Kek
Vodje reprezentance Boštjan Gasser in selektor Matjaž Kek se diplomatsko izogibata komentarju spora. Foto: MMC RTV SLO
Polokwane
V kakšni podobi in v kakšnem stanju bodo slovenski nogometaši 13. junija, ko jih v Polokwaneju čaka na svetovnem prvenstvu prva tekma z Alžirijo? Foto: Reuters
Simič pojasnil razloge za odstop

"Glede na to, da so me igralci s svojimi neresnicami, prekrivanji dejstev in izjavami za mediji označili za glavnega krivca vseh težav, sem pred nekaj trenutki skupščini NZS-ja ter izvršnemu odboru NZS-ja ponudil odstop s funkcije predsednika NZS-ja," je v izjavi za javnost sklenil 50-letni pravnik in finančnik, ki je (bil) predsednik Nogometne zveze Slovenije od 20. februarja 2009.

Spor in odstop zaradi 195 tisoč evrov
V odstopni izjavi je Simič s številkami in datumi predstavil prihodke reprezentantov v zelo uspešnem kvalifikacijskem ciklusu za svetovno prvenstvo 2010. Skupno bo reprezentantom in strokovnemu vodstvu moštva izplačanih 5.199.767,00 evrov. Po februarskem sklepu izvršnega odbora NZS-ja bi reprezentanti dobili 836 tisoč evrov več, kot jim je bilo obljubljeno na začetku kvalifikacij, po uporu in z dodatnimi pogajanji pa so iztržili še dodatnih 195 tisoč evrov.

Anketa: Komu bolj verjamete v sporu glede delitve denarnih nagrad?
- Kapetanu Robertu Korenu;
- Predsedniku NZS-ja Ivanu Simiču.

"Šmarna gora" dobila dostojnega naslednika
Še pred presenetljivo večerno novico je Simič MMC-ju zaupal svojo svojo plat zgodbe v primeru "nagrad SP 2010". V preteklih dneh je spor glede delitve denarja med slovenskimi nogometnimi reprezentanti in Nogometno zvezo Slovenijo obudil nelagodne spomine na "Šmarno goro" in nič kaj pravljičen konec prvega nastopa Slovenije na največjem športnem dogodku na svetu pred osmimi leti v Južni Koreji. Tokrat sta se pomerila kapetan Robert Koren in predsednik Ivan Simič.

V torek, 2. marca, zvečer sta se vpleteni strani le dogovorili in izbranci Matjaža Keka so podpisali pogodbe. A od pričakovanega premirja in usmeritve vseh moči na sklepne priprave pred odhodom v Južno Afriko ni ostalo veliko. Po tekmi s Katarjem je neposredni Koren proti Simiču izstrelil nekaj zelo ostrih puščic, ki močno odmevajo v nogometni Sloveniji. Multimedijski center RTV SLO je odgovore na obtožbe poiskal pri predsedniku NZS-ja.


Kako komentirate izjavo kapetana Roberta Korena po koncu tekme s Katarjem? ("Simičeve izjave o naših dodatnih zahtevah so popolnoma nesmiselne. Glede na predsednikov odnos in njegovo nekorektnost smo spoznali, da mu ne moremo niti zaupati niti komunicirati z njim. Podpisali smo pogodbo, on pa nas v javnosti še vedno skuša očrniti. Predsednik naj se osredotoči na svoje delo.")

Izjava Roberta Korena o Ivanu Simiču:


Nisem vedel, da predsednik ne dela dovolj. Kar se tiče same pogodbe - pogodba je bila podpisana z njihove strani 2. marca zvečer. Njihove dodatne zahteve pa so prišle ob enih zjutraj in dveh zjutraj, tako da sta bili obe zahtevi posalni pred podpisom pogodbe. Glede vsega preostalega - mislim, da se tako nizko ne morem spustiti. Če je to njegov način dela, on že dobro ve. Zdaj nam je jasno, zakaj nikoli ni pustil, da na razgovorih sodeluje še kdo iz izvršnega odbora.

Očita vam, da so vaše izjave o dodatnih zahtevah nesmiselne, da jih ni bilo oziroma da je šlo samo za popravo napak ...
Pred sabo imam tako e-mail kot pogodbo, na katero je Robert Koren verjetno s svojo pisavo napisal dodatne zahteve, tako da bi težko rekel, da gre za lepotne napake. Prišel bo čas, ko bom moral vse to tudi pokazati.

Ali res med vami ni bilo nobene neposredne komunikacije?
Z Robertom Korenom sva glede tega komunicirala konec novembra po uvrstitvi na svetovno prvenstvo. Komunicirala sva v decembru in januarju, ko sva bila veliko v stiku po elektronski pošti. 9. februarja sem se celo odpeljal v Birmingham, kjer sva imela z Robijem od dve- do triurni sestanek. Tako, da njegova trditev ne drži.

Koren trdi, da jih pred tekmo s Katarjem sploh niste prišli pozdravit ...
To drži, kajti pri vseh obveznostih, ki sem jih imel z njihovimi dodatnimi zahtevami, mi to ni uspelo.

So zahteve nogometašev res prevelike?
Trenutno smo končali na 3,4 milijona evrov, temu moramo dodati še več kot pol milijona dodatnih premij pred uvrstitvijo na svetovno prvenstvo. Tukaj govorim o dodatnih premijah, ne o osnovnih, številke pa so v bruto zneskih.

Zatika se predvsem pri nagrajevanju za tekme po SP-ju. Igralci te pogodbe niso podpisali. V čem je težava, kjer se je zataknilo?
Sistem nagrajevanja določa Nogometna zveza Slovenije tako kot vsepovsod po svetu, v nasprotju s tem, da NZS v preteklih letih ni imel ustreznega pravilnika. To vedo tisti, ki so bili takrat, zakaj ga niso pripravili. Zdaj smo mi sestavili pravilnik, ki je popolnoma jasen in je med drugim objavljen tudi na naši spletni strani. Vsak ga lahko prebere in zveza ter igralci se ga bodo držali. Izvršni odbor je to, za kar je tudi pooblaščen po statutu, sprejel soglasno. V pravilniku je zapisano, da reprezentanci za vsako zmago pripada 60 tisoč bruto, koliko za remi in tako naprej. V primeru uvrstitve na evropsko prvenstvo jim pripada 40 odstotkov od vseh nagrad (Uefa, pokrovitelji), okoli 4 odstotke bo šlo za strokovno vodstvo reprezentance, 9 odstotkov pa bo šlo za "nogometno družino" - vse nogometne klube v Sloveniji. Mislim, da je to več kot poštena delitev. Če samo pogledamo današnjo informacijo, da nemški reprezentanti za uvrstitev na svetovno prvenstvo dobijo 50 tisoč evrov, naši pa dobijo več kot 100 tisoč. Ne vem, kako lahko potem nekdo reče, da naše nagrade niso v redu. Tako sem še zasledil, da bodo dobili Nemci za osvojitev naslova svetovnih prvakov po 250 tisoč na osebo, naši bi pa dobili 550 tisoč.

Kakšna je bila vaša ponudba in kakšne so bile njihove zahteve? Kolikšna je bila razlika?
Razlika je bila, kot vidimo, 200 tisoč evrov. Moja ponudba je bila 3,2 milijona evrov, na koncu pa smo končali na 3,4 milijona.

Kdaj sta se začeli pogovarjati o nagradah?
Takoj po uvrstitvi na svetovno prvenstvo.

Ali ste se o nagradah za uvrstitev pogajali samo s kapetanom Korenom ali še s kom drugim?
O nagradah samo z Robertom Korenom.

Kaj bo pa z nepodpisanimi pogodbami oziroma s pravilnikom o nagrajevanju za evropske kvalifikacije?
To ni pogodba, to je pravilnik! Igralci tega ne razumejo, mi smo sprejeli pravilnik, oni govorijo o pogodbi, ki je tukaj ne bo, saj so vse zadeve sprejete vnaprej. Moji očitki so, zakaj ni bilo to sprejeto že prej. Nogometni zvezi sem že leta 2002 kot član izvršnega odbora predlagal sprejetje posebnega pravilnika. Zadeve morajo biti določene prej, da pozneje ne pride do izsiljevanj pred vsako tekmo.

Se pravi, da so bila pogajanja o nagradah tudi pred posameznimi tekmami?
Saj sem vam povedal, da je bilo izplačanih za pol milijona evrov dodatnih premij za posamezne tekme že pred uvrstitvijo na svetovno prvenstvo.

Očitno se je spor zelo zaostril. Kako boste zdaj poskušali požar pogasiti?
Sploh ne vem, zakaj se je spor zaostril, če nekomu ponudiš 3,2 milijona evrov, kar je sprejel izvršni odbor NZS-ja. Ne vem, zakaj je bila potreba po zaostrovanju, saj zato ni bilo pravega razloga. In kaj je na koncu uspeh? 200 tisoč evrov razlike?

Po tekmi v Mariboru je bilo vidno, da so odnosi med reprezentanti in vami resno načeti.
Slovenski nogomet ni samo A-reprezentanca. Slovenski nogomet je cela vrsta selekcij. Očitno bi bilo najbolje, da sprejmemo pravilnik, po kateri slovenska A-reprezentanca prejme 100 odstotkov denarja iz nagrad, in potem ne bo nobenih več težav. Mi imamo veliko zaposlenih, veliko mlajših selekcij, veliko trenerjev, ki jim moramo dati najboljše možnosti, in tukaj je največji problem.

Vaša sklepna misel glede vsega tega dogajanja?
Mislim, da sem globoko razočaran nad tistimi, ki smo jim omogočili vse. Tudi izjava, ki sem jo prebral, da bodo namenili del denarja od nagrad za nakupe neke naprave ... Ta naprava za rehabilitizacijo po poškodbah, ki jim je manjkala in je pred meseci še niso imeli, jo je NZS na mojo zahtevo za okoli 35 tisoč evrov kupil že pred časom. Vsako zahtevo, ki so jo imeli, kar koli jim je manjkalo, sem zahteval, da sem ji kupi. Ni jim manjkalo popolnoma ničesar in o vseh teh zadevah najbolje ve Boštjan Gasser, ki je "tim menedžer" in točno ve, da je bila izpolnjena vsaka zahteva reprezentantov, ki so jo imeli. Čisto vsaka!

Ne vem, zakaj je bila potreba po zaostrovanju, saj zato ni bilo pravega razloga. In kaj je na koncu uspeh? 200 tisoč evrov razlike?

To ni pogodba, to je pravilnik! Igralci tega ne razumejo, mi smo sprejeli pravilnik, oni govorijo o pogodbi, ki je tukaj ne bo, saj so vse zadeve sprejete vnaprej. Moji očitki so, zakaj ni bilo to sprejeto že prej. Nogometni zvezi sem že leta 2002 kot član izvršnega odbora predlagal sprejetje posebnega pravilnika. Zadeve morajo biti določene prej, da pozneje ne pride do izsiljevanj pred vsako tekmo.

Simič o izvirnem grehu spora

Vsako zahtevo, ki so jo imeli, kar koli jim je manjkalo, sem zahteval, da sem kupi. Ni jim manjkalo popolnoma ničesar in o vseh teh zadevah najbolje ve Boštjan Gasser, ki je "tim menedžer" in točno ve, da je bila izpolnjena vsaka zahteva reprezentantov, ki so jo imeli. Čisto vsaka!

O (ne)izpolnjevanju zahtev reprezentantov in pomanjkljivi opremljenosti reprezentance.
Simič pojasnil razloge za odstop