Poljaki želijo popraviti vtis po poraznih kvalifikacijah, poleg tega pa so z novim selektorjem že začeli priprave na domači Euro 2012. Foto: EPA
Poljaki želijo popraviti vtis po poraznih kvalifikacijah, poleg tega pa so z novim selektorjem že začeli priprave na domači Euro 2012. Foto: EPA
Vladimir Weiss
Slovaško javnost je po porazu s Slovenijo zapustil optimizem, a kljub vsemu imajo varovanci Vladimirja Weissa vozovnice za JAR še vedno v svojih rokah. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Stanislav Šestak
Stanislav Šestak, strelec šestih golov na kvalifikacijah, je glavni slovaški adut. Foto: EPA
Kek in Beenhakker
Sloviti Leo Beenhakker je bil oduščen takoj po koncu septembrske tekme s Slovenijo v Ljudskem vrtu. Nasledil ga je Stefan Majewski. Foto: EPA
Ševčenko in Milinovič
Sneg je pred desetimi leti že napisal prvo poglavje v slovenski nogometni pravljici - na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij je Slovenije v Kijevu proti Ukrajini v snežnem metežu iztržila zmagoviti remi. Foto: EPA
Slovenci na pragu svetovnega prvenstva

Bo Sloveniji do senzacionalnega uspeha pomagal prvi mož finala Lige prvakov iz leta 2005 Jerzy Dudek?, se najbrž sprašujejo vsi tisti, ki v zadnjih dneh prebirajo vesti iz poljskih in slovaških spletnih medijev, v upanju, da bi odkrili, koliko možnosti sploh imajo že odpisani Poljaki vsaj za remi proti Slovaški.

Prenos tekme Poljska - Slovaška si v sredo od 20.30 dalje lahko ogledate na MMC-jevem kanalu! Prenos bo brez komentarja in ob mednarodnem tonu.

V kakšni formi je?

36-letni Dudek bo na tekmi v Chorzowu poljska vrata branil prvič po treh letih, potem ko ga je iz reprezentančnega "pokoja" prebudil začasni selektor Stefan Majewski. V soboto je v Pragi priložnost dobil Wojciech Kowalewski, v sredo pa bo številka ena nekdanja "maskota" Liverpoola. Dudek je v zadnjih dveh sezonah grel klop Reala iz Madrida (skupaj je igral le na osmih tekmah), s katerim je poleti podaljšal pogodbo še za eno leto.

Kapetan povzročil ogorčenje javnosti
Še bolj kot vrnitev Dudka pa poljsko javnost v teh dneh vznemirja izjava kapetana Mariusza Lewandowskega po sobotnem porazu na Češkem (0:2), da s soigralci čaka na motivacijo oziroma "posebno ponudbo" Slovencev, ki bi jih dodatno spodbudila za čim boljšo predstavo proti Slovakom.

Z nespodobnim povabilom se seveda naši nogometni veljaki ne bodo ukvarjali, kar je že povedal predsednik NZS-ja Ivan Simič, so pa nad izjavo ogorčeni tudi Poljaki, in vprašanje je, ali bo Lewandowski še kapetan njihove izbrane vrste.

Neizkušena poljska obramba
"Lahko zamenjate selektorja, priprave in ozračje v moštvu, a novih nogometašev, ki bodo bolje igrali, ne boste kar tako našli. Boljše prihodnosti ni nikjer videti!" so zapisali v poljskem dnevniku Rzeczpospolita po neuspehu v Pragi, kjer je Majewski, za katerega je značilen nemški pristop k nogometu, na igrišče postavil novo, povsem neizkušeno in neuigrano obrambo.

Po slabih predstavah bo Šlezijski stadion v Chorzowu, ki sicer sprejme 47.000 gledalcev, najbrž precej prazen. Nekateri navijači napovedujejo bojkot tekme. Slovaki so do ponedeljka popoldne prodali 700 vstopnic za svoj sektor, na katerem je prostora za 4.000 ljudi.

Vittek: Poljaki nam ne bodo ničesar prepustili
Slovaški nogometaši so že nastanjeni v bližnjih Katovicah, kjer jih je včeraj pričakalo mrzlo vreme. Za sredo vremenoslovci napovedujejo celo sneg. Po sobotnem šoku si bržkone še niso opomogli, a vsi soglasno poudarjajo, da morajo misli zdaj preusmeriti k Poljski. Komentatorji menijo, da se takšna priložnost Slovakom ne bo ponovila naslednjih 20 do 30 let.

Podobno razmišlja izkušeni Robert Vittek. "Bilo bi škoda zapraviti eno leto in pol dela zaradi ene tekme. Pomirili smo se, ker so navijači na stadionu športno prenesli poraz. Verjamem, da bodo v sredo bolj radostni. A Poljaki nam ne bodo ničesar prepustili, saj so se zanje že začele priprave na domači EP leta 2012," je za časnik SME povedal nogometaš Lilla in dodal, da če bodo igrali tako kot proti Slovencem, nimajo možnosti za uspeh. Večina bralcev spletne izdaje omenjenega časnika v anketi ni optimističnih in meni, da jih čakajo dodatne kvalifikacije.

V prvi postavi najverjetneje tudi Michalik in Šestak
Slovaki upajo, da bodo nadaljevali dobre predstave v gosteh, kjer so poleg San Marina premagali tudi Češko in nazadnje prejšnji mesec Severno Irsko. Želijo si ponoviti igro iz Belfasta. V soboto prvič na teh kvalifikacijah niso zabili gola.

Dan pozneje so na skrbi poskušali pozabiti v družbi svojih bližnjih. Veliko razmišljajo tudi o tem, kako bodo nadomestili kar štiri kaznovane nogometaše. Martin Škrtel se je že moral vrniti v Liverpool, Miroslav Stoch bo pomagal mladi reprezentanci, Radoslav Zabavnik in Jan Durica pa bosta soigralce vendarle spodbujala na Poljskem.

Selektor Vladimir Weiss je v reprezentanco dodatno vpoklical branilca angleškega tretjeligaša Leedsa Lubomirja Michalika. Po prestani kazni in poškodbi palca na roki bo bržkone zaigral tudi najboljši strelec Slovakov Stanislav Šestak. Z njim v postavi na tekmah za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južni Afriki še niso izgubili, manjkal je ravno na obeh srečanjih proti Sloveniji.

Erikssona Slovenci že poznamo
Ohrabrujoča za Matjaža Keka in njegove varovance je izjava poljskega napadalca Ireneusza Jelena. "To bo boj na nož. Želimo odigrati dobro tekmo in vsaj ob koncu kvalifikacij zadovoljiti naše navijače, čeprav že mislimo na prihodnost," je dejal soigralec Valterja Birse pri Auxerru. Poljaki bodo v sredo odigrali zadnjo kvalifikacijsko tekmo pred EP-jem na domačih tleh čez tri leta.

Zanimiv je še podatek, da bo v Chorzowu sodil Šved Jonas Eriksson. Nanj nimamo Slovenci nič kaj lepe spomine z Wembleyja, ko je po padcu Wayna Rooneyja, ki je ob tem poškodoval Boštjana Cesarja, neupravično pokazal na belo točko v korist Angležev.

Skupina 3, sreda ob 20.30:
SAN MARINO - SLOVENIJA (TVS 2)

ČEŠKA - SEVERNA IRSKA

POLJSKA - SLOVAŠKA

Lestvica:  
SLOVAŠKA 9 6 1 2 21:10 19
SLOVENIJA 9 5 2 2 15:4 17
ČEŠKA 9 4 3 2 17:6 15
SEVERNA IRSKA 9 4 2 3 13:9 14
POLJSKA 9 3 2 4 19:13 11
SAN MARINO 9 0 0 9 1:44 0


Slovenci na pragu svetovnega prvenstva