Na zadnjem derbiju, ki je bil 28. septembra v Stožicah, je s 4:2 zmagal Maribor. Odločilni gol za vodstvo s 3:2 je v 93. minuti dosegel Rok Kronaveter, ki je kaznoval veliko napako vratarja Nejca Vidmarja.
Na zadnjem derbiju, ki je bil 28. septembra v Stožicah, je s 4:2 zmagal Maribor. Odločilni gol za vodstvo s 3:2 je v 93. minuti dosegel Rok Kronaveter, ki je kaznoval veliko napako vratarja Nejca Vidmarja. "Na lestvici smo na prvem mestu, a na obeh derbijih nismo pokazali tistega pravega obraza," pred novim merjenjem moči pravi kapetan Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija se lahko pohvali, da je v zadnjih dveh letih dobila kar tri derbije v Mariboru. Maja 2018 je dosegla odločilno zmago s 3:2 za naslov državnega prvaka. V pretekli sezoni se je oktobra domov vrnila z zmago z 2:1, maja pa kar s 3:0. Na zadnjem medsebojnem obračunu pod Kalvarijo sta se julija moštvi razšli brez zadetkov.

"Vedno nas spomnite na to, da smo neuspešni na derbijih, smo pa imeli lani veliko prednost na koncu sezone. Zanimivo, da je letos drugače: na prvem derbiju je bil remi, v Ljubljani smo zmagali mi, izgubili pa smo na nekaterih manjših tekmah, ki bi jih na papirju morali dobiti. Ker imamo štiri točke zaostanka, nas zdaj čaka zelo pomembna tekma. Toda poudarjam, da bo potem sledilo še 15 zelo pomembnih srečanj. Zavedamo se, da bo vsaka tekma psihološko zelo naporna. Iz izkušenj je jasno, da je spomladanski del drugačen. V njem smo vsi veliko bolj usmerjeni k nabiranju točk, tako tisti, ki se borimo za vrh, kot tisti, ki se borijo za obstanek. Vsak ima svoje cilje. Zato bo še zahtevneje in v določenih trenutkih manj sproščeno," je na ponedeljkovi novinarski konferenci trenerjev in kapetanov vseh prvoligašev povedal trener Maribora Darko Milanič.

Štajerci so jesen končali z domačim porazom proti Triglavu (0:2) in remijem pri zadnjeuvrščenem Rudarju (1:1), zdaj pa jih čaka zahteven začetek spomladi, saj bodo po derbiju prihodnjo sredo gostovali v Murski Soboti, teden pozneje pa še v Celju.

Kronaveter pred derbijem Maribora in Olimpije

Hadžić: Vsaka tekma do konca bo derbi
"Vse je odvisno od dnevne forme. Pride dober trenutek ali slab. To, da smo že štiri tekme zapored neporaženi v Ljudskem vrtu, ne pomeni, da bo tokrat isto. Upam pa, da bo. Vesel bi bil, če bi dobili oba derbija, v Ljubljani in Mariboru. Tudi za nas bo do konca prvenstva vsaka tekma derbi. Spoštovati moramo tudi druge ekipe, vse dobro delajo in so pripravljene. Štartali bomo tako, kot da imamo mi štiri točke zaostanka za Mariborom,"
je dejal trener Olimpije Safet Hadžić.

Ljubljančani so se na pripravah v Turčiji med drugim srečali s kijevskim Dinamom (0:5) in Šahtarjem iz Donecka (1:3). "Imeli smo težke tekme, na takšnih pa se vidi tako veliko napak kot veliko dobrih stvari. Občutki so mešani, na prijateljskih tekmah težko dobiš pravo sliko. Kar zadeva delo, smo svoj cilj dosegli. Videli bomo, kaj bo v prvenstvu," je Hadžić pojasnil v pogovoru za Val 202.

Pričakovanja pred začetkom spomladanskega dela Prve lige TS iz taborov Olimpije, Maribora, Aluminija in Celja

Olimpija v nadaljevanje prvenstva vstopa z vsemi ključnimi možmi, ostajata tudi Stefan Savić in Macky Bagnack. "Kar nekaj igralcev je bilo blizu prestopa, to lahko potrdim, a nato ni bilo dogovora, ali zaradi zahtev kluba ali zahtev igralcev," je razložil Hadžić.

Bagnack in Miral Samardžić bosta sicer morala zaradi kartonov izpustiti derbi v Mariboru. "Vsaka izguba se pozna, a tu so še drugi fantje. Verjamem v vse, ki so del naše ekipe. Videli bomo, kdo bo sploh igral. Kdor koli bo na igrišču, mu bom zaupal in ga bodril do konca," je napovedal Olimpijin kapetan Nejc Vidmar. Priložnost v osrčju obrambe naj bi dobila novinec iz Kameruna Daniel Kamy in Matija Burin.

Udaren začetek spomladi z derbijem Maribora in Olimpije

Milanič od obrambe pričakuje več
Tudi Milanič je s potekom priprav zadovoljen: "Šest tednov smo se pripravljali zelo natančno. Mislim, da smo tekaško odlično pripravljeni, nekatere stvari pa moramo še doreči in popraviti. Graditi moramo na stvareh, ki so bile dobre. Na zadnjih treh tekmah smo imeli res izredno dobro kombinatoriko, v kateri so sodelovali vsi fantje. V napadu moramo biti odločnejši in malo konkretnejši, v obrambi pa predvsem potrpežljivejši. Kar zadeva ožjo obrambo, pričakujem tudi bistveno več agresivnosti in odgovornosti kot jeseni, da se fantje ne držijo 'nazaj', ampak da so prisotni in pokažejo veliko mero samozaupanja in želje, na vsakem treningu. Neke stvari so se nam na pripravah ponovile, kot trener moram to čim prej odpraviti."

Pri Mariboru sta poškodovana Jasmin Mešanović in Denis Klinar, nekaj težav ima tudi Nemanja Mitrović, ki si je v petek na treningu zvil gleženj.

Glavni sodnik na derbiju bo Dragoslav Perić iz Kranja.

Pihler: Zmagali bomo!

V studiu TV Maribor je v ponedeljek gostoval vezist Aleks Pihler: "Po dolgem premoru že komaj čakamo, da se začne. Imamo odlično priložnost, da zmanjšamo zaostanek na lestvici. Sobotna tekma proti Rudarju je pokazala, da smo pripravljeni na to, kar nas čaka. Gotovo so neke malenkosti, ki jih je še treba popraviti, a te se pojavljajo skozi vso sezono. Težko je oceniti, koliko drugačna je Olimpija v primerjavi z jesenjo. Stvari se hitro spreminjajo, a niti ni toliko bistveno, kaj se tam dogaja. Pomembno je, da smo mi pravi, v tem primeru se nimamo česa bati. Derbi prinaša posebna čustva, ki pa jih je treba v neki meri zadržati. Velikokrat je težava v glavah, zato moramo v tekmo kreniti mirno in sprejemati prave odločitve. Ne bi napovedoval točnega izida, bom pa napovedal, da bomo zmagali!"

Celoten pogovor z Aleksom Pihlerjem v studiu TV Maribor

21. KROG

Sobota ob 14.00:
TRIGLAV - RUDAR

Ob 16.00:
CELJE - ALUMINIJ

Ob 20.15:
MARIBOR - OLIMPIJA

Nedelja ob 14.00:
BRAVO - CB24 TABOR SEŽANA

Ob 16.00:
DOMŽALE - MURA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.


Ekipa
ZRPGToč.
Olimpija20133447:2442
Aluminij20115439:1938
Maribor20115437:2038
Celje2097441:2234
Mura2089332:2433
Domžale2074929:3725
Triglav20621225:5020
Tabor Sežana20541122:3319
Bravo20451123:3817
Rudar20081221:498