Josip Iličić se je po 12 letih igranja v Italiji prejšnji mesec vrnil v Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić se je po 12 letih igranja v Italiji prejšnji mesec vrnil v Maribor. Foto: www.alesfevzer.com

Poraz proti Domžalam v praznem Ljudskem vrtu z 0:3 je kapetana Martina Milca napeljal k izjavi, da bi bilo najbolje, da bi ugasnili luči in v slačilnico spustili Viole, igralci in tudi trener Damir Krznar pa so bili finančno kaznovani. 14 dni pozneje so polne tribune, na katerih se je zbralo 7250 gledalcev, ob prekinitvi niza štirih tekem vijoličastih brez zmage doživele pravi nogometni praznik.

Veliko gledalcev se je na stadion odpravilo zaradi četrtkove najave, da bo v ekipi Maribora prvič Josip Iličić. In v 77. minuti so ga po menjavi Aljaža Antolina tudi dočakali na zelenici. V četrt ure igranja je pustil močen vtis in z nekaj potezami (že prva je bila podaja s peto!) dokazal, da je še vedno čarovnik z žogo. Z zadetkom z 11-metrovke, ki jo je izsilil sam (prekršek je storil Mihael Klepač), je postavil tudi končni izid 5:1. Jasno pa je, da bo moral še precej izboljšati svojo fizično pripravljenost.

Maribor ob vrnitvi Iličića doživel pravi preporod

Tolić: Vsak laik prepozna njegove poteze

"Pokazal je, da je vrhunski igralec, ki spada v razred 'par excellence'. Upajmo, da bo tudi telesno čim prej prišel v boljšo formo, tu nima izbire in tega se tudi zaveda. V tem trenutku je njegov najstrožji trener kondicijski trener," je za Šport TV povedal Krznar, ki ni menjal začetne postave s prejšnje tekme v Celju (3:3).

Kranjskega velemojstra je pohvalil tudi soigralec Marko Tolić: "Vsak laik lahko prepozna njegove poteze. Prvi trije dotiki so bili globinska žoga, prodor in atraktivno preigravanje."

Tako kot Iličić je tudi Tolić znova igral po okusu navijačev. Posojeni vezist zagrebškega Dinama se je po številnih kritikah izkazal že proti Celju, ko je bil najboljši igralec tekme, na kateri so Mariborčani brez zmage ostali v 93. minuti.

Tokrat je 26-letni Hrvat ob koncu prvega polčasa z 11-metrovke s t. i. "panenko" povečal vodstvo na 3:0, v 74. minuti pa je podal Žanu Vipotniku pri zadetku za vodstvo s 4:1. Gol in podajo je v prvem polčasu v statistiko vpisal tudi Ivan Brnić.

Damir Krznar:
Damir Krznar: "Verjamem, da nam bo Josip Ililić prišel prav, še zlasti, ko bo opravil nekaj srečanj s kondicijskim trenerjem." Foto: www.alesfevzer.com

Po derbiju sledi "finale svetovnega prvenstva"

"Po zaslugi naše odlične predstave je izpadlo, da smo zmagali na lahek način. Čestitam ekipi in vsem igralcem, tako tistim na igrišču kot tistim na klopi. Videti je bilo, da si neizmerno želijo garati za zmago, za kar so bili poplačani. V prvem polčasu, v katerem smo naredili razliko, smo bili agresivni, v drugem pa nam je uspelo prednost zadržati. Čestitke Muri za pošten in športen boj. Ne smem pa pozabiti tudi na zahvalo gledalcem za veliko podporo, ki jo še kako potrebujemo," je bil zadovoljen Krznar.

Razjezil ga je le prejeti gol v zadnji minuti prvega polčasa, s katerim so gostje oziroma natančneje Mirlind Daku (11. zadetek sezone) tik pred odmorom znižali na 3:1.

Cilj Mariborčanov bo zdaj ponavljati takšne igre, do zimskega premora želijo na preostalih štirih tekmah osvojiti maksimalno število točk. Najprej bodo v nedeljo gostovali v Sežani, nato jih ob koncu novembra in na začetku decembra čakajo tri zaporedna srečanja doma proti Bravu, Radomljam in Gorici.

Že v sredo pa se bodo v šestnajstini finala Pokala Pivovarna Union srečali s Krko, ki po polovici sezone v drugi ligi zaseda četrto mesto. "K tekmi moramo pristopiti, kot da gre za finale svetovnega prvenstva," poudarja Krznar.

Damirja Čontalo in njegove varovance v sredo čaka nov zahteven izziv na pokalni tekmi v Celju. Foto: www.alesfevzer.com
Damirja Čontalo in njegove varovance v sredo čaka nov zahteven izziv na pokalni tekmi v Celju. Foto: www.alesfevzer.com

Čontala: Vse mejne sodniške odločitve šle v korist Maribora

Trener Mure Damir Čontala je bil po prekinjenem nizu štirih zmag pod Kalvarijo slabe volje, a ne le zaradi predstave svoje ekipe, ampak tudi zaradi sojenja.

Izključitev Žige Kousa v 63. minuti zaradi udarca v obraz Ignacia Guerrica je bila čista kot solza, Čontalo sta bolj zmotila zaradi prekrška razveljavljen zadetek pri izidu 2:0 v 39. minuti in kmalu zatem dosojena 11-metrovka za Maribor, s katere je ta povišal vodstvo na 3:0. Obakrat je sodnik Mihael Antić iz Kopra odločitev sprejel po ogledu videoposnetka ob stranski črti.

"Bili smo premalo ambiciozni in preveč pasivni, da bi iz Ljudskega vrta odnesli kakšno točko. Maribor je zasluženo zmagal, moramo mu čestitati. Občutek pa je, da so vse mejne sodniške odločitve tokrat šle v njegovo korist. Ko smo imeli priložnost, da se vrnemo v igro, nam odločitve sodnika niso šle na roko. Mislim, da si Mura takšne obravnave sodnikov ni zaslužila."

Tudi Luka Bobičanec se je obregnil ob sodnike: "Verjetno moramo tudi mi začeti malo jokati, pa bodo tudi nam naklonjene nekatere stvari."

Sobočani na četrtem mestu na lestvici zaostajajo 14 točk za vodilno Olimpijo, pred šestimi Mariborčani pa imajo še pet točk naskoka. "Bili smo v odličnem nizu, Maribor nas je resetiral in prizemljil. Na začetku drugega polčasa smo bili blizu znižanja na 3:2 (za las sta mimo vratnice streljala Bobičanec in Matic Maruško, op. a.), a od izključitve naprej nismo več mogli držati koraka s tekmeci, ki so mirno pripeljali tekmo do konca. Treba je dvigniti glave, strniti vrste in garati, že v sredo nas čaka nova zahtevna tekma v pokalu proti Celju," se je proti novemu tednu že ozrl Čontala.

Statistika tekme Maribor – Mura (vir: Šport TV)

Streli: 18:9

V okvir vrat:
11:4

Koti:
8:3

Prekrški:
9:18

Posest žoge:
60:40 odstotkov

Svit Sešlar (desno), ki je odločil tudi derbi proti Kopru prejšnji teden (2:1), je za zmago Olimpije nad Radomljami zadel po podaji Maria Kvesića in dosegel šesti gol v sezoni:
Svit Sešlar (desno), ki je odločil tudi derbi proti Kopru prejšnji teden (2:1), je za zmago Olimpije nad Radomljami zadel po podaji Maria Kvesića in dosegel šesti gol v sezoni: "Celotna akcija je bila vrhunska. Kvesić ima največ podaj v naši ekipi (pet, op. a.), z lahkoto najde igralca v kazenskem prostoru. To je še enkrat dokazal, jaz sem bil na pravem mestu in zatresel mrežo." Foto: www.alesfevzer.com

Riera: Lahko igramo bolje in moramo igrati bolje

Olimpija je v soboto v Domžalah z neprepričljivo igro z 0:1 premagala Radomlje. "Najpomembnejše so tri točke, a na splošno nisem najbolj zadovoljen s tekmo. Lahko igramo bolje in moramo igrati bolje. Zato sem malce jezen. Želel bi si, da bi po prvem zadetku dosegli še kakšnega. Ko smo v prednosti, je treba vztrajati, saj se lahko hitro zgodi, da ob minimalnem vodstvu prejmeš zadetek in greš nato domov jezen," je bil jasen trener Albert Riera. Španec je v četrtek na novinarski konferenci pred tekmo priznal, da je nezadovoljen z nekaterimi stvarmi v klubu, a zatrdil, da ne razmišlja o odhodu.

Olimpija bi lahko po vodilnem golu Svita Sešlarja v 18. minuti v prvem polčasu spravila še kakšno žogo v domačo mrežo, v drugem polčasu pa so bile nevarnejše Radomlje. V 61. minuti je Ljubljančane rešila vratnica. Razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 8:5 za gostitelje.

Varovanci Nermina Bašića so vrata zeleno-belih ogrožali bolj kot prejšnji teden Koprčani, ki so v drugem polčasu prav tako prevladovali, a le jalovo in brez pravih priložnosti.

"Radomljani niso imeli kaj izgubiti. Visoko so pritisnili na nas in tako kot Koper v prejšnjem krogu v napad postavili pet igralcev, mi pa moramo te položaje bolje prepoznavati in jih bolje reševati," je opozoril Sešlar.

Bašić je pripomnil: "Štirikrat so menjali sistem in niso našli rešitve za naš presing."

Rui Pedro, ki si je proti Kopru poškodoval mišico, tokrat ni igral, medtem ko je Almedin Ziljkić okreval in bil na zelenici zadnje pol ure.

Sešlar zagotovil Olimpiji zmago nad Radomljami

Celje 11 točk za Olimpijo, Koper 13

Riera ne da veliko na prednost pred Mariborom, ki ostaja 19 točk. Bolj ga zanima razlika do najbližjega zasledovalca, to je v tem trenutku Celje, ki je 11 točk za Olimpijo.

Koper je po treh zaporednih zmagah in slavju pred mesecem dni v Ljudskem vrtu z 0:1 na zadnjih štirih tekmah brez zmage. V tem času je osvojil samo tri točke, v petek se je na Bonifiki z Domžalami razšel z 1:1. Zaostanek za Olimpijo je s šestih točk zrastel na 13.

V soboto bodo Ljubljančani še enkrat gostovali v Domžalah, že v sredo pa bodo v pokalu doma gostili tretjeligaša Avto Rajh Ljutomer.

V Ljudskem vrtu je bilo v nedeljo popoldne več kot tisoč obiskovalcev iz Prekmurja. Foto: www.alesfevzer.com
V Ljudskem vrtu je bilo v nedeljo popoldne več kot tisoč obiskovalcev iz Prekmurja. Foto: www.alesfevzer.com
Zadetka s tekme Koper - Domžale
Zadetka s tekme Gorica – Celje
Zadetki s tekme Bravo – Tabor Sežana