V nedeljskem nalivu je Maribor stopil zaostanek za vodilno Olimpijo na štiri točke, vmes na dveh točkah je še Celje, kar obeta buren zaključek podaljšane sezone 2019/20. Foto: www.alesfevzer.com
V nedeljskem nalivu je Maribor stopil zaostanek za vodilno Olimpijo na štiri točke, vmes na dveh točkah je še Celje, kar obeta buren zaključek podaljšane sezone 2019/20. Foto: www.alesfevzer.com

Prezadovoljen sem, da smo že v dveh krogih prepolovili prednost Olimpije. Obljubil sem, da bo zelo zanimivo do konca prvenstva. Videli smo v soboto, da lahko zmaga tudi Celje, tako da bo res zanimivo.

Sergej Jakirović, trener Maribora

"Normalno je, da rečem, da smo mi favoriti za naslov. Nikoli se ne predajam, res pa nismo odvisni samo od sebe. Ostala kluba sta si pred korono zaslužila mesto pred nami. Gremo od kroga do kroga, moramo zmagovati in čakamo na spodrsljaje Olimpije ter Celja," je trener Maribora podal izhodišče po gladki zmagi s 3:0 nad Aluminijem, s čimer se je zaključil 27. krog oz. tretja četrtina prvenstva.

Vodilni trio v razmaku 4 točk
Olimpija
53 točk, Celje 51 točk in Maribor 49 točk. V dobrem mesecu dni - do 22. julija - se igra 9 krogov oz. vsak bo z vsakim igral še po enkrat. Če bi vsi trije vodilni klubi grešili, sta v drugi vrsti še Aluminij (45 točk) in Mura (44 točk), pri čemer pa je prvi izgubil vse tri pokoronske tekme, Pomurci pa prav vse tri dobili.

"Prezadovoljen sem, da smo že v dveh krogih prepolovili prednost Olimpije. Obljubil sem, da bo zelo zanimivo do konca prvenstva. Videli smo v soboto, da lahko zmaga tudi Celje, tako da bo res zanimivo," se pokoronskega finiša sezone veseli Sergej Jakirović, ki je prevzel branilce naslova ob pandemijski prisilni prekinitvi, ki je nato trajala kar 3 mesece.

Kotnik se vrača v postavo, Viler na preiskave

Na novinarski konferenci je Jakirović pojasnil, zakaj Andreja Kotnika ni bilo v postavi in kako je s poškodbo Mitje Vilerja:
"Kotnik je v načrtih, a mora spremeniti način na treningih. Imamo podatke za vsakega, kako kdo trenira, GPS-sledi, vsak trening je sneman. Z njim smo se pogovorili in razume. Nazadnje je opravil zelo dober trening in bo v postavi za naslednje tekme. Viler je začutil bolečine v kolenskih vezeh in je moral biti zamenjan, več bodo pokazali pregledi."

Dolga klop prednost Maribora
Izplen 43-letnika iz Mostarja je popoln: dve tekmi in dve zmagi s skupno razliko v golih 5:1. Zadovoljen je lahko z učinkovitostjo, četudi si želi še več strelov, več poguma za dvoboje ena na ena, sočasno pa večjo odgovornost ob vodstvu. "Sem zadovoljen, fantje dobro delajo. Veliko nas je in to je močan adut Maribora," izpostavlja Hrvat dolgo klop Maribora.

In kdo je večji tekmec za naslov: Ljubljančani ali Celjani? "Olimpija je večni tekmec, lahko zmagujejo v nizih. Bomo videli, kako bo šlo Celju naprej. Zelo mi je všeč kako igrajo, a zdaj ob ostrejšem ritmu tekem, se bo videla njihova kadrovska širina. Bomo videli, kako se bodo Celjani soočali s pritiskom, saj tako kot mi lovijo Olimpijo. Zagotovo bodo odločale medsebojne tekme," je Jakirović izpostavil pomen medsebojnih tekem.

Jakirović hitro preporodil vijoličaste

Za naslov v zadnjem krogu?
Prva od treh prvenstvenih derbijev bo konec meseca - v nedeljo, 28. junija, ob 20.45 v Ljubljani, ko se bosta v 30. krogu soočila Olimpija in Maribor. V 33. krogu (11./12. julija) je na sporedu štajerski derbi Maribor - Celje v Ljudskem vrtu. Za konec v 36. krogu pa pride finale Celje - Olimpija. Ker bo šlo za ponovitev tokratnega kroga, bo takrat Maribor gostoval pri Aluminiju.

Naslednik Darka Milanića je seveda ob tem opozoril na obvezo, da pred derbijem v Stožicah dobijo obe tekmi, pri čemer se zdaj začenja ritem dveh tekem na teden. "Najprej v četrtek gostovanje v Kranju, ki se bori za prvoligaško preživetje oz. da ne konča na 9. mestu in v dodatnih kvalifikacijah z Gorico. Nato sledi Rudar, ki je zelo nevaren oz. kar potujoča mina," se nevarnosti t. i. malih tekem zaveda Jakirović.

Proti Aluminiju znajo ohraniti nedotaknjeno mrežo
Kljub srečnemu vodstvu z avtogolom Aluminija v zadnjih sekundah 1. polčasa, je Maribor dominiral uro igre, nato pa je padel pod pritisk prebujenih šumarjev, vseeno pa uspel končati tekmo brez gola. Prvič po 8 krogih oz. prejšnjem soočenju z najbližjimi prvoligaškimi sosedi.

"Očitno nam Aluminij leži. Vseeno moramo izboljšati obrambo, da bo nam lažje v zadnji četrtini prvenstva, kjer nas čaka devet finalov, šteje vsaka točka," je pripovedoval branilec Nemanja Mitrović in se ozrl proti prihajajoči končnici: "Veliko tekem je še do konca. Celje je prišel iz ozadja, nihče jih ni resno jemal. Veliko presenečenj, mlada ekipa, lačna uspeha. Tukaj je seveda Olimpija. Do konca je na voljo 27 točk."

Analiza po koncu tekme Maribor – Aluminij z izjavami

Šumarji izgubljajo tekme kot otroci
Če so delnice vijoličastih zrasle in je obramba naslova postala uresničljiva že na prvih dveh pokoronskih tekmah, je medtem konec šampionskih sanj Aluminija. "Tretja tekma, ko se ponavljajo iste napake. Izgubljamo tekme kot otroci. Upam, da se bo to čimprej spremenilo," je bil kar obupan Nemanja Jakšić, bočni branilec Aluminija.

Sorodna novica Celjani po zmagi v Stožicah Olimpiji dihajo za ovratnik

"Prišli smo v položaj, ko si sami sebi zabijamo gole. Vsaka napaka v obrambi nas veliko stane. Po novi napaki za 2:0 smo nekaj spremenili in prišli do več priložnosti, pritiskali in spet tretja napaka za 11-m," je bil potrt trener Slobodan Grubor, ki je sicer v vrata vrnil Luko Janžekovića, a zato zadnji hip iz postave umaknil kapetana Matica Vrbanca.

Brez Martinovića in Petrovića niso za za vrh
"Igralci se morajo resetirati. Zagotovo manjka branilec Ilija Martinović, a ne samo on, tudi Dejan Petrović. Vrnili smo v klub Luka Štora, a se je takoj poškodoval. Vsi mislijo, da bo šel Aluminij v boj za vrh. A ko izgubiš igralca ali dva že imamo težave,"
je Grubor priznaval, da se v Kidričevem vseeno niso sposobni boriti za sam naslov prvaka, zato pa Evropa ostaja cilj, ki ga uresničuje tudi četrto mesto, a le pod pogojem, da Mura ne osvojil Pokala Slovenije.

Bobičanec zrežiral novo zmago Mure

Top gol Bobičanca, ki še napreduje
A ravno Mura je najbolj vroča ekipa pokoronskega nogometa v državi, saj je dobila vse tri tekme. Dve ligaški in vmes seveda polfinale pokala proti Aluminiju. Na sobotni nočni tekmi, ki se je končala skorajda ob polnoči, so Sobočani sicer proti Tabor Sežani zapravili vodstvo z 2:0, a na koncu po evrogolu Luke Bobičanca vseeno slavili s 3:2. In to celo že z navijači.

"Enkraten. Top gol. Streli z razdalje je res ena izredna kvaliteta "Bobija", pri čemer še napreduje," je bil nad odločilnim trenutkom tekme Mura - Tabor navdušen trener Ante Šimundža, ki ga veseli izredna učinkovitost njegovih varovancev.

Dve dobri tekmi, a smo prejeli kar štiri gole z razdalje, kar mi je zelo žal, ker se igralci sicer zelo trudijo. Tako smo proti Olimpiji in Muri ostlai brez točk.

Mauro Camoranesi, trener Tabor Sežane

Pet menjav bo prišlo prav Šimundži
"Zagotovo je zelo dobro, da smo dosegli 10 golov na 3 tekmah, a po drugi strani si takšnih dveh zadetkov kot smo jih prejeli, ne moremo dovoliti, če se želimo potegovati za visoka mesta. Kar pa je tudi pokazatelj, da smo ekipa, ki se razvija,"
je 48-letni Mariborčan poudaril, da Pomurce še vedno čaka veliko dela, kar je razkril vnovičen mrk, ko so v treh minutah prejeli dva gola.

Oster ritem tekem, pri čemer Muro seveda že v sredo, 24. junija, čaka vrhunec sezone - finale Pokala Slovenije z Nafto na Brdu - niti malo ne skrbi Šimundže. "Ne vidim težav, da igralci odigrajo 4 ali 5 zaporednih tekem, če so fizično dovolj pripravljeni. Po drugi strani pa imamo na voljo pet menjav in lahko nenazadnje igralca spočiješ z menjavo v 60. minuti. Bomo videli glede samih potreb in nasprotnik."

Jan Gorenc po prvencu za Muro

"Ne razmišljamo veliko o lestvici. Pripravljamo se za vsakega nasprotnika po vrsti. Cilj je poskusiti priiti med prve tri ali štiri v Prvi ligi. Prvi polčas smo res odigrali dobro in imeli nadzor nad igro. Po odmoru smo prišli ven premalo zbrani, prejeli dva poceni zadetka, a smo se uspeli pobrati in osvojiti vse tri točke. Trudim se na vsakem treningu, tekmi. Imamo močno konkurenco v ekipi. Smo še samozavestnejši. Pri golu sem bil na pravem mestu, Matic Maruško mi je podal in to je to. Si moram še v miru pogledati gol. Tekme si sledijo eno za drugo. Gremo se pripravljati za Celje," je po tekmi povedal branilec Jan Gorenc, ki je pozimi prišel iz Olimpije, tokrat pa s polvolejem dosegel prvi gol v dresu Mure, ki si ga bo lahko večkrat zavrtel.

Sorodna novica Šimundža: "Dejstvo je, da je Mura osvojila premalo lovorik"

Priviligirani zaradi navijaške podpore
Že v torek prihaja nova velika tekma, ko bo Mura ob 19.00 gostila drugouvrščeno Celje. Tokrat lahko že z gledalci na tribunah Fazanerije, kar pa niti ne bo tako velika sprememba v primerjavi s soboto. Uradno so za tekmo prodali 10 tisoč virtualnih vstopnic, s pokalnim finalom pa še podžgali čarno-bejlo evforijo. Za ograjo, izven meja stadiona, a z jasnim pogledom na zelenico, so se zbrali Black Gringos in bučno navijali vso tekmo. Ob tem so z 10-minutnim ognjemetom tudi požgali muraše k vodilnemu golu.

"Mi smo priviligirani, ker imamo to podporo. Da se je prodalo toliko vstopnic s "Küpi karto", da smo v skladu s pravili vseeno imeli vidno in slišno podporo s strani našega 12. igralca. To je zadeva, na kar smo izredo ponosni, za kar se navijačem želimo čim bolje oddolžiti na igrišču," je bil nad navijaško podporo, tako virtualno kot dejansko, vzhičen Šimundža.

Uradni cilj ostaja - sredina lestvice
Mura je sicer prvič v celotni sezoni nanizala tri zaporedne zmage, saj je poprej po velikih zmagah hitro doživela ohladitev. "Če želimo biti na vrhu, je to nujno. A lahko bi se nocoj razpletlo drugače, zaradi česar smo še vedno ekipa v razvoju, ki potrebuje določen čas in težke tekme," je vseeno stopil na žogo Šimundža in za dobro mero še ponovil, kaj je uradni cilj Mure v tekoči sezoni: "Cilj kluba sicer ostaja sredina lestvice."