Sergej Jakirović se zaveda, da je letvica v Ljudskem vrtu postavljena visoko. Foto: Twitter/@nkmaribor
Sergej Jakirović se zaveda, da je letvica v Ljudskem vrtu postavljena visoko. Foto: Twitter/@nkmaribor

Na klopi HNK-ja Gorica je bil 616 dni, osvojil je 39 od 54 možnih točk proti klubom iz velike četverice hrvaškega nogometa, kar je zares izjemen dosežek.

43-letni strokovnjak je zbral pet nastopov za reprezentanco BiH-a. Nekdanji vezist je trikrat igral v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2006 v Nemčiji.

Pred 20 leti v dresu Korotana zatresel mariborsko mrežo
Večino kariere je igral za hrvaške klube, v sezoni 2000/01 pa je zaigral tudi v Sloveniji, ko je nosil dres Korotana. Na 31 tekmah je dosegel dva gola. 26. novembra 2000 je zatresel mrežo Maribora, ko je na tekmi 18. kroga Prve lige v 62. minuti izenačil na 2:2. Vijoličasti so vseeno zmagali s 4:2 na Prevaljah, odločila sta Muamer Vugdalić in Nastja Čeh.

Jakirović (levo) je v kvalifikacijah za SP 2006 odigral tri tekme za reprezentanco BiH-a. Foto: EPA
Jakirović (levo) je v kvalifikacijah za SP 2006 odigral tri tekme za reprezentanco BiH-a. Foto: EPA

Dobro pozna moštvo, saj spremlja slovensko ligo
"Zelo sem vesel in počaščen, zahvala športnemu direktorju Oliverju Bogatinovu, zahvala klubu za zaupanje. To je zame velik korak naprej v kratki trenerski karieri, po odlično opravljeni nalogi z moštvom Gorice sem želel ta izziv, da se borim za lovorike in prihajam v klub, ki mu je osvajanje lovorik v navadi. Maribor je najboljši klub v Sloveniji, ne zaradi statusa branilca naslova, ampak dolge zgodovine uspehov. Dobro vem, kam prihajam in kakšna so pričakovanja. Maribor je klub z največ navijači v Sloveniji, ni lahko igrati ali biti trener takšnega moštva, a to je pritisk, s katerim se znam spopasti. Če tega ne moreš sprejeti, se ne moreš ukvarjati z nogometom," je ob predstavitvi dejal Jakirović, ki se je rodil v Mostarju.

"Moštvo dobro poznam. Spremljam slovenski nogomet, dvakrat smo z Gorico igrali tudi pripravljalne tekme med reprezentančnim premorom proti Mariboru. Zavedam se, da ne bo lahko zamenjati Darka Milaniča na klopi, letvica je visoko postavljena. Prihajam v specifični situaciji, ko imajo igralci lahko le individualne treninge in smo vsi skupaj odvisni od ukrepov pristojnih organov, kako naprej z nogometom. Druga plat tega prisilnega premora pa je spoznanje, da so igralci veliko časa zunaj igrišč, tako da lahko po tem vmesnem obdobju pridejo nazaj lačni nogometa in z veliko željo po novem dokazovanju. Upam, da bodo podobno kot na Hrvaškem tudi v Sloveniji kmalu dovoljeni skupinski treningi, da se hitro privadimo na novo skupno obdobje, spoznamo med seboj in pripravimo na uspešen zaključek sezone," je dodal strateg, ki se je dokazal v hrvaški ligi. Pred Gorico je vodil tudi Sesvete.

Bogatinov: V večurnih pogovorih je pokazal tudi poznavanje mariborske specifike
"Kot igralec je imel reprezentančne in izkušnje iz skupinskega dela evropskih tekmovanj, kot trener je premagoval boljša moštva od svojega, kar je za evropski Maribor zelo pomembno. Z delavnostjo in energijo, ki jo izžareva na igrišču, pa verjamem, da bo moštvu dal nov zagon, ki ga ekipa v tem trenutku potrebuje. Mislim, da bo iz vsakega posameznika znal izvleči le najboljše, kar je potrjeval na klopi hrvaškega prvoligaša Gorice. V večurnih pogovorih je pokazal tudi poznavanje mariborske specifike, kar ni presenečenje ob spoznanju, da je igral v Sloveniji in tukaj opravil tudi strokovno prakso med šolanjem za Uefa Pro licenco," je izbor pojasnil športni direktor Oliver Bogatinov.

Po porazu z Bravom odšla Milanič in Zahovič
Maribor je na lestvici Prve lige po 25 krogih na skromnem četrtem mestu. Zadnji krog pred premorom je v Ljudskem vrtu 7. marca postregel z zelo pestrim dogajanjem. Po porazu proti Bravu z 1:2 je odstopil trener Darko Milanič, teden zatem pa še najuspešnejši športni direktor v zgodovini samostojne Slovenije Zlatko Zahovič.

Jakirović: Želim nadaljevati tam, kjer se je ustavil Darko