Za celjskim junakom derbija Žanom Benedičičem je pestra nogometna pot. Otrok Triglava je kot 16-letnik odšel v Milan, katerega član je bil do leta 2015. Lani pozimi se je vrnil v domovino in podpisal za Celje, kjer je pri 23 letih na 12 prvoligaški tekmi prišel do prvenca za točko v Mariboru. Foto: www.alesfevzer.com
Za celjskim junakom derbija Žanom Benedičičem je pestra nogometna pot. Otrok Triglava je kot 16-letnik odšel v Milan, katerega član je bil do leta 2015. Lani pozimi se je vrnil v domovino in podpisal za Celje, kjer je pri 23 letih na 12 prvoligaški tekmi prišel do prvenca za točko v Mariboru. Foto: www.alesfevzer.com
Celjani v Ljudskem vrtu zasenčili Maribor

Prvenstveno vodstvo Maribora se je po 24. krogu, s katerim se končuje druga tretjina Prve lige, pred Olimpijo zmanjšala z 10 na osem točk. Vijoličasti so povedli z edinim strelom v okvir gostujočih vrat, nato pa sta samo napadalna nespretnost Celjanov in Kenan Pirić z osmimi obrambami preprečila, da razlika na vrhu lestvice ne znaša sedem točk.

Že v prvih 45 minutah v Ljudskem vrtu je poskušalo igrati v napadu samo Celje. Razmerje v poskusih strelov je bilo 8:2 za goste, ki pa so bili v zaključkih premalo odločni, da bi resno ogrozili Pirića, ki je v 1. polčasu rutinirano ubranil vse tri celjske poskuse v okvir gola.

Bajde zadel v 30. sekundi nadaljevanja
Drugi polčas je že po pol minute prinesel vodstvu Maribora. Mitja Viler je z levega boka poslal dolgo in visoko globinsko žogo, ki si jo je izboril Luka Zahović, po dobljenem dvoboju z Žanom Zaletelom je žogo poslal pred vrata, kjer je spretno nogo podstavil Grega Bajde. S šele drugim golom sezone je poskrbel za 1:0. Kljub vodstvu se potek tekme ni pretirano spremenil, Celjani so še naprej pletli in iskali priložnost, a prave konkretne poskuse so dočakali šele v zadnjih 10 minutah.

Prvenec Benedičiča za točko na derbiju
V 81. minuti je skozi gnečo skorajda izenačil Rudi Požeg Vancaš, a je nekdo izmed mariborskih branilcev preusmeril žogo v kot. Vendar prav iz tega kota je Požeg-Vancaš podal za izenačenje: na drugi vratnici je z visokim udarcem z nogo zadel rezervist Žan Benedičič. Krstni zadetek za 23-letnega vezista v Prvi ligi! Celje je do 1:1 prišlo z 20. poskusom strela na tekmi.

Rožman: Ko smo blizu proti Olimpiji, nas nekako višja sila ne spusti

Varovanci Dušana Kosiča so dobili krila, a spet je zmanjkala zadnja podaja. V 88. minuti so vijoličasti in tribune Ljudskega vrta zahtevali 11-m zaradi prekrška Zaletela nad Zahovićem, a je sodnik Matej Jug odločno odmahnil, čeprav je celjski branilec podstavil most reprezentančnemu napadalcu.

Zaletel iz bližine v vratarja, Vizinger mimo vrat
Vrhunec je drama štajerskega derbija doživela v prvi minuti sodniškega dodatka, ko so Celjani v enem napadu imeli dve zaključni žogi, ki pa so ju zapravili. Po podaji iz prostega strela Zaletel iz bližine ni znal matirati Kenana Pirića, ki je med padcem z drugim posredovanjem izbil žogo s same golove črte. Akcije še ni bilo konec, žoga je sredi kazenskega prostora prišla do Daria Vizingerja, ki je udaril z vso močjo, a tik mimo desne vratnice. Na koncu se je statistika štajerskega derbija glasila: poskusi strelov 23:6, v okvir vrat 9:1!

Olimpija nadaljuje tradicijo uspešnih gostovanj v Domžalah. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija nadaljuje tradicijo uspešnih gostovanj v Domžalah. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija dobila derbi ljubljanske kotline

Parada Santinija, Vidmar skoraj matiral samega sebe
Že v 4. minuti dvoboja med drugim in tretjim na lestvici je s parado zablestel domžalski vratar Krševan Santini, ki je preprečil, da bi Rok Kidrič strel v skoku po podaji iz kota spremenil v zgodnje vodstvo Olimpije. Uvodnega pritiska gostom ni uspelo kronati (mimogrede – Rok Kronaveter je znova poškodovan), nato so se prve priložnosti ponudile tudi gostiteljem, kjer je vajeti igre prevzel Senijad Ibričić. Za prvo nevarnost Olimpiji je poskrbel kar vratar Nejc Vidmar, ki je ob svečki in pogledu v sonce izpustil žogo, a k sreči mimo lastnih vrat.

Poskusil s predložkom, a po (ne)sreči zatresel mrežo
Po pol ure igre je Olimpija povedla na nenavaden in srečen način. Na levi strani je Stefan Savić preigraval, odložil žogo bočnemu branilcu Mariu Jurčeviću, ki je poskušal s predložkom poslati žogo v sredino kazenskega prostora, a je visoka žoga zavila proti golu, preletela vratarja Santinija in končala v mali mrežici. Kot Osterc proti Romuniji novembra 2001!

Predložek Jurčevića pristal v mreži Domžal

Ob koncu 1. polčasa so Domžalčani pritisnili, a so bili zaključni streli nenatančni ali prepozni. Zelo blizu izenačenju je bil najmlajši slovenski nogometni reprezentant Adam Gnezda Čerin, čigar strel je Bagnack spremenil toliko, da je zletel mimo vratnice. Takoj v nadaljevanju tekme je Olimpija podvojila vodstvo. Žogo je prestregel Tomislav Tomić in v ogenj poslal Gorana Brkića, ki je v samostojnem prodoru pretekel in izigral celotno domžalsko obrambo s Santinijem na čelu.

Solo prodor Brkića za podvojitev vodstva Olimpije

Domžale so se vrnile v igro po kotu v 55. minuti, ko je z glavo zatresel Amedej Vetrih. A prav strelec gola se je že čez štiri minute spozabil in grobo podrl prodirajočega Asmirja Suljića, ki je predtem preigral dva Domžalčana, preden ga je zrušil Vetrih, ki pa je bil za kazen izključen. Kljub igralcu manj so Domžale še vedno prihajale do priložnosti za izenačenje, a je Ibričić tako iz prodora kot iz prostega strela udaril naravnost v naročje Vidmarja. Piko na i novi zmagi Olimpije ob Kamniški Bistrici je prišla v 83. minuti s šah-matom v treh potezah. Mladi rezervist Oliver Kregar je podal do Kidriča, ki je "iz prve" oddal do Stefana Savića in domžalska mreža se je tretjič zatresla.

Vetrih prepolovil zaostanek, a nato hitro pordečel

Ob Kamniški Bistrici nazadnje gostje slavili naslov
Z zmago je drugouvrščena Olimpija pobegnila tretjim Domžalam za kar 12 točk. Ljubljanska ekipa ima sicer lepe spomine na zadnji dve gostovanji ob Kamniški Bistrici. Avgusta lani so slavili z 2:1, tri mesece pred tem pa so si z remijem, ko je z bele točke za 1:1 zadel Rok Kronaveter, zagotovili naslov državnega prvaka.

Halilović priigral Gorici točko v Velenju
Nogometaši velenjskega Rudarja in Gorice so na zadnji sobotni tekmi remizirali (2:2). Velenjčani so na prvi tekmi pod vodstvom Almirja Sulejmanovića, ki je zamenjal Marijana Pušnika, osvojili točko. Pred domačimi gledalci so brez pomoči kaznovanega Davida Arapa še v 82. minuti vodili proti Novogoričanom, a je slednjim, ki so igrali brez Žige Lipuščka, točko priboril Adel Halilović.

Tri poteze za tretji gol Olimpije v Domžalah

Knapi so po četrtem remiju ostali na predzadnjem mestu, Gorica, za katero ne bo več igral Andrej Kotnik, ki je prekinil pogodbo, pa je neodločeno igrala že osmič (v tem pogledu prednjači Celje z desetimi remiji) in ostala sedma.

Novogoričani so povedli v 17. minuti. Andrija Filipović je z leve strani podal na rob kazenskega prostora, Semir Smajlagić pa je z volejem poslal žogo v mrežo. Velenjčani so prvič resneje zagrozili v 34. minuti, ko je v kazenskem prostoru do strela prišel Žiga Škoflek, a zadel le zunanji del mreže. Tik pred odmorom je Leon Črnčič prišel do žoge pred golom, a je Grega Sorčan šel iz vrat in Velenjčanu preprečil neoviran strel. Domači so tudi zahtevali najstrožjo kazen, a je niso dobili.

Analiza 1. polčasa Domžale – Olimpija

V 49. minuti je Črnčič poslal predložek z desne strani in žoga je zadela prečko. V 66. minuti pa so gostitelji izenačili. Najprej je poskusil Dominik Radić iz bližine, Sorčan je žogo odbil, a le do Črnčiča, ki jo je nato poslal v prazno mrežo. V 74. minuti je Milan Tučić podal z leve strani, žoga je malce zadela Halilovića, priletela pred vrata, kjer jo je v mrežo spravil Žiga Škoflek.

Toda Primorci so hitro odgovorili, Filipović je na desnem robu kazenskega prostora žogo oddal Haliloviću, ki je z diagonalnim strelom premagal Mateja Radana.


24. krog:

Analiza 2. polčasa Domžale – Olimpija

DOMŽALE - OLIMPIJA 1:3 (0:1)
1.800; Vetrih 55.; Jurčević 30., Brkić 48., Savić 83.
RK: Vetrih 59./Domžale

Domžale: Santini; Dobrovoljc, Klemenčič (78./Morris), Rom; Podlogar, Ibričić, Vetrih, Gnezda-Čerin, Mujan (56./Hodžić); Vuk, Pečnik (69./Kolobarić).

Olimpija: Vidmar; Andrejašič (71./Kregar), Bagnack, Maksimenko, Jurčević; Brkić, Tomić; Boakye, Suljić (93./Kadrić), Savić; Kidrič.

Sodnik: Slavko Vinčić (Maribor)


MARIBOR - CELJE 1:1 (0:0)
4.000; Bajde 46.; Benedičič 82.

Maribor: Pirić; Milec, Rajčević, Ivković, Viler; Cretu, Hotić (74./Kramarič), Pihler; Bajde (56./Santos), Tavares, Zahović.

Celje: Jurhar; Brecl, Zaletel, Travner, Vidmajer; Pišek, Cvek; Lotrič, Požeg-Vancaš, D. Štraus (56./Benedičič); Vizinger.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


Zadetki s tekme med Rudarjem in Gorico

RUDAR - GORICA 2:2 (0:1)
200; Črnčič 66., Škoflek 75.; Smajlagić 17., Halilović 82.

Rudar: Radan; Pušaver, Tomašević, Bolha, Krefl; Škoflek, Trifković, Ćosić, Črnčič (89./Pišek), Tucić; Radić (86./Kobiljar).

Gorica: Sorčan; Halilović, Tomiček, T. Kavčič, Celcer (87./Celcer); Šipek, Smajlagić (64./Kolenc), Grudina; Filipović, Velikonja, Osuji (76./M. Kavčič).

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)


Nedelja ob 15.00:
KRŠKO - TRIGLAV

Ob 17.00:
MURA - ALUMINIJ

Pregled 24. kroga Prve lige TS
Ekipa
ZRPGToč.
Maribor24166260:1954
Olimpija24137451:3246
Domžale2497846:3534
Celje24810632:3534
Aluminij231031039:3533
Mura2378832:2729
Gorica24681031:4026
Triglav23741231:4925
Rudar24741326:5325
Krško23371316:3916