Situacija na derbiju, ki je močno razburila Mariborčane. Luka Zahović je v 79. minuti padel ob posredovanju Asmirja Suljića. Foto: BoBo
Situacija na derbiju, ki je močno razburila Mariborčane. Luka Zahović je v 79. minuti padel ob posredovanju Asmirja Suljića. Foto: BoBo
Glavni sodnik derbija je bil Matej Jug. Foto: BoBo

Kot je dejal Ban, je cilj vsega tega opozoriti sodniško organizacijo na napake, zaradi česar so se pri Mariboru odločili, da bodo v tej sezoni sami delali analize sojenja in s tem pomagali k izboljšanju kakovosti tega dela igre. Pri tem je dodal, da ne misli, da je Olimpija, ki je večne tekmece v soboto ugnala z 1:2, favorizirana, ampak da so težave zgolj napake, ki se dogajajo.

"Izgubili smo upanje v človeške napake oziroma prosto sodniško presojo. Ne mislimo, da je kdo favoriziran, ampak napake, ki se dogajajo v dobrobit enih klubov, se dogajajo na račun drugih klubov. Dogaja se prevečkrat, ne samo na naših tekmah, ampak povsod. Preveč imamo konkretnih dokazov, da sojenje ni dobro. Sodniki so bili znani kot dobri sodniki, ampak v letošnjem letu je napak preveč in se dogajajo v serijah. Sodniška merila se po potrebi spreminjajo," je povedal Ban.

"Klubi si zaslužijo enaka merila"
Dodal je, da je cilj tega zgolj želja po enakem merilu sojenja. "Želimo enakost za vse. Posebej nas boli tudi nespoštljiv odnos v komunikaciji sodnikov z igralci in s strokovnim vodstvom. Tega je več kot prejšnja leta, kar je nedopustno. Sodnike plačujejo vsi slovenski klubi, vsi jih plačujemo enako. Klubi si tako zaslužijo enaka merila, enako sojenje, nekateri sodniki pa slovensko ligo bolj uporabljajo kot poligon za mednarodno sceno, kjer so doslej korektno opravljali svoje delo. Toda mi tekmujemo v slovenski ligi in želimo, da so tudi tukaj stvari jasne," je poudaril in pristavil, da razume, da sodniki naredijo napako.

"A ko se napake dogajajo v serijah, pri vedno istih zadevah, se vprašamo, kaj se s sojenjem dogaja. Isto mnenje deli večina slovenskih klubov, a se na žalost iz takih ali drugačnih razlogov o tem ne odločijo izpostaviti. Napake delamo vsi, ampak NK Maribor zaradi teh napak trpi. Mi jih skušamo popraviti. Na drugi strani se nam zdi, da sodniki za svoje napake ne odgovarjajo," je ob tem še dodal Ban

Milanič: Napak je preveč
Milaniču se zdi pomembno govoriti o sojenju in opozarjati na anomalije, ki se po njegovih besedah dogajajo v letošnjem koledarskem letu: "Sami dobro veste, v katerih delih sezone so se napake dogajale. Serije napak, ki so tekme v določenih delih te in prejšnje sezone peljale v določeno smer. Vprašali boste, kaj pa napake, ki se dogajajo v našo korist? Seveda, tudi te se dogajajo, ampak so prevečkrat posledice kompenzacij."

Trener vijoličastih je za kompenzacijo ocenil tudi dogajanje s sobotnega derbija, ko bi po mnenju mnogih v prvem polčasu morala najstrožjo kazen dobiti Olimpija, v drugem pa Maribor, a ni bilo ne ene ne druge: "O tem sem govoril. Šlo je za kompenzacijo. Sodnik je naredil napako pri Denisu Klinarju, bil ob polčasu verjetno opozorjen in potem pri jasni enajstmetrovki zadevo kompenziral. O tem govorim. Napak je preveč, teh pa ne sme biti, ker nam ne dopustijo, da enakopravno tekmujemo."

Milanič o konkretnih sodniških imenih sicer ni govoril, poudaril je, da govori o sodniški organizaciji in napakah. "Motijo me nekateri sodniki, ki delajo napake v korist našega tekmeca oziroma v našo škodo," je dejal in dodal, da pričakuje, da bo pojasnilo glede sobotnega derbija enako, kot je bilo na dvoboju Krško – Olimpija v lanski sezoni.V spodnjih videonovicah si oglejte posnetke po oceni Maribora napačnih sodniških odločitev v slovenskem nogometnem prvenstvu in pa izjave s torkove novinarske konference.

Mariborčani kritični do sojenja v prvenstvu
Mariborova analiza sodniških napak v slovenski ligi
Maribor o sojenju v Prvi ligi
Mariborčani kritični do sojenja v prvenstvu
Mariborova analiza sodniških napak v slovenski ligi
Maribor o sojenju v Prvi ligi