Derbi med Muro in Mariborom bi moral biti uvod v praznovanje 100-letnice murskosoboškega kluba, a je tekmo zaznamoval navijaški izgred. Foto: www.alesfevzer.com
Derbi med Muro in Mariborom bi moral biti uvod v praznovanje 100-letnice murskosoboškega kluba, a je tekmo zaznamoval navijaški izgred. Foto: www.alesfevzer.com

Srečanje je bilo sredi drugega polčasa po glasni petardi, t. i. topovskem udaru, zaradi katere je bilo poškodovanih pet domačih igralcev in član strokovnega štaba, odpovedano. Lažje je bil poškodovan tudi 14-letni pobiralec žog, a je zdaj z njim vse v redu.

Niko Kasalo in Tilen Ščernjavič, Murina rezervista, ki sta bila na ogrevanju najbližje glasni eksploziji, sta dobila opekline po nogah, 18-letni Kasalo pa bo zaradi poškodb ušesa in dodatnih preiskav v UKC-ju Maribor na opazovanju ostal najmanj do srede. Policija preiskuje sum storitve več kaznivih dejanj, izsledili naj bi najmanj dva kršilca.

Dogodek bo kmalu obravnaval disciplinski sodnik nogometne zveze, vedno glasnejši pa so pozivi krovni organizaciji in športnopolitičnim deležnikom k ureditvi sistemske rešitve, ki bo sankcionirala in preprečevala takšne ekscese.

"K sistemski rešitvi pozivamo že vrsto let, če ne desetletje, da se vsi relevantni deležniki, ki so udeleženi v tem procesu, ozrejo proti sebi in na podlagi tega dobimo pravo rešitev," je za Radio Slovenija povedal generalni sekretar NZS-ja Martin Koželj.

Takšna rešitev verjetno pomeni zakonodajo, ki pa bo morala biti dogovor politike, nogometne zveze in klubov. Oba udeležena kluba sta v izjavah za javnost dogodek obsodila in obžalovala, sankcije zoper enega ali oba pa bodo verjetno znane v tem tednu, je poročal Jože Pepevnik.

Varnostnikom dovoljen le površinski pregled vrhnjih oblačil in prtljage
Sorodna novica Mura: Kako bomo navijače prepričali, da je nogomet lepa stvar?

Viole: Izjemno nepošteno je obsojati celotno navijaško skupino ali klub

Obsodbam so se pridružili tudi v navijaški skupini Viole. V objavi na Facebooku je skupina incident pripisala "neodgovornemu posamezniku" in se izrekla za "strogo nasprotnico uporabe pirotehničnih sredstev z učinkom poka".

"Dokončno smo zavzeli stališče, da jih kot navijaška skupina tudi uradno ne uporabljamo, od leta 2017, ko je zaradi eksplozije delček stola zadel našega člana v oko. Od takrat naprej je takšne vrste pirotehnika med nami nezaželena in interno prepovedana," so zatrdili.

Kot so dodali, obžalujejo in strogo obsojajo dejanje posameznika na tekmi. Ob tem pa je po njihovih besedah "izjemno nepošteno obsojati celotno navijaško skupino ali klub za incident, ki se je zgodil v nedeljo in ga je nedvomno storil le eden, neodgovoren posameznik".

"Če se izkaže, da je bil predmet vržen iz našega sektorja in v primeru identifikacije posameznika bomo tudi primerno postopali, skladno z odločitvijo znotraj skupine," so še zapisale Viole.

Pogovor z Martinom Koželjem (NZS) in Tinom Mudražijo (FF Maribor)
Sorodna novica "Treba je najti sistemsko rešitev in potegniti ločnico med navijaštvom in huliganstvom"

Golob: Huliganstvo in nasilje nimata kaj iskati v športu

Vrstijo se tudi odzivi najvišjih predstavnikov državnih in lokalnih oblasti. Premier Robert Golob je izrazil ogorčenje in obsodil dogajanje na tekmi. "Huliganstvo in nasilje nimata kaj iskati v športu," je dejal in izrazil svojo skrb in željo po čimprejšnjem okrevanju vseh poškodovanih. Tem se je v imenu mesta Mariboru opravičil tudi župan Saša Arsenovič.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je zahteval poročilo policije glede varovanja tekme. Ob tem najostreje obsoja kakršno koli obliko nasilja.

Han pozval k odločnemu ukrepanju

Dogajanje na tekmi je obsodil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. "Namesto praznika nogometa smo bili priča nedopustnemu izbruhu huliganstva," je dejal. Kot so sporočili z ministrstva, primer preiskuje tudi inšpektorat za šport, ki bo preveril, ali je bila tekma organizirana v skladu z zakonodajo o organizaciji športnih prireditev.

Han je v sporočilu za javnost izrazil ničelno toleranco do vsakršnega nasilja in nesprejemljivega navijanja, ki vnaša nestrpnost in sovraštvo med ljudi. Poškodovanim članom Mure je zaželel čimprejšnje okrevanje.

"Včerajšnji dogodek bi se lahko končal tudi bolj tragično. Na tekmi so bili tudi otroci in starejši. Ob takšnem ravnanju nihče ne more ostati ravnodušen. Zato pozivam vse pristojne institucije, da raziščejo nesprejemljivo dogajanje, ugotovijo napake pri zagotavljanju varnosti udeležencev na prireditvi in odločno ukrepajo proti povzročiteljem," je poudaril Han, ki je že govoril z vodstvom Nogometne zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije.

Po navijaškem izgredu nogometaš Mure ostaja v bolnišnici najmanj do srede

Čaleta: Poglavitno odgovornost imajo klubi

Strokovnjak za varnostna vprašanja Denis Čaleta je v pogovoru za STA opozoril, da imajo poglavitno odgovornost za delo s svojimi navijači klubi. Ko organizirani navijači prestopijo mejo športnega navijanja, se jim morajo klubi odreči, meni.

Predsednik Inštituta za korporativna varnostna vprašanja je opozoril, da bi lahko bile pri tako neodgovorni uporabi zelo močnih pirotehničnih sredstev posledice še hujše, kot so bile. Po njegovem mnenju pa sta najučinkovitejši pristop za preprečevanje tovrstnega navijaškega nasilja jasna obsodba in ukrepanje vseh z vsemi njihovimi pooblastili.

Sorodna novica Pri Muri in Mariboru pretreseni: "Šlo je daleč čez mejo"

"Če se zavedamo težave in če želimo resno in odkritosrčno naša športna tekmovališča narediti varna, zato da bodo tja lahko hodili otroci, družine in preostali športni navdušenci, potem moramo na eni strani obsoditi vsak tak primer in vse institucije morajo res narediti vse, kar je v njihovi pristojnosti, predvsem s pozitivnim pogledom na zakonodajo, ne pa s tem, kaj se ne da in kaj se ne more in kje niso pristojnosti," je dejal Čaleta.

Posebno vlogo imajo pri tem klubi, ki morajo skrbeti za svoje navijače. "To tudi pomeni, da navijači, kadar ti niso navijači v pravem pomenu besede, preprosto ne smejo imeti več podpore klubov," je dejal.

"Danes se nam dogaja, da ti ultras navijači uživajo tiho podporo klubov, tako z vstopnicami za dostop na tekme kot z drugimi ugodnostmi. Morali bi sprejeti jasen dogovor, da če se navija normalno in športno, potem seveda klub podpira navijače z vsemi ustreznimi aktivnostmi. Če pa se prestopi ta meja, potem se klub ne sme več identificirati s temi navijači oziroma še več, treba jim je jasno prepovedati vstop na športno prireditev."

Sorodna novica V navijaških izgredih poškodovanih šest članov Mure

"Na tekmah ne zagotavlja varnosti samo policija"

Čaleta je še dejal, da bo šele analiza dogajanja pokazala, kaj točno je šlo narobe, da se je lahko zgodil tako resen varnostni incident na tekmi državnega prvenstva.

"Policija je to tekmo opredelila kot tekmo s srednjo stopnjo tveganja. Dejstvo pa je, da ni samo policija tista, ki na tekmah zagotavlja varnost. Varnost zagotavlja predvsem organizator, tudi z drugim osebjem, z reditelji, zasebnimi varnostnimi službami, ljudmi iz kluba, ki skrbijo za to."

Prav sodelovanje vseh je ključno za zagotavljanje varnosti na športnih prireditvah, je še opozoril. Ob tem je izpostavil primera Anglije in Nemčije, ki sta v preteklosti uspešno izkoreninili huligane z nogometnih tekem. "Nogometna zveza Slovenije je z različnimi projekti usposabljanja, ozaveščanja tako klubov kot tudi navijačev izvajala in še izvaja predvsem dvigovanje tega zavedanja, da navijači s takim početjem predvsem škodujejo svojemu klubu," je sklenil Čaleta.

Po izgredu v Murski Soboti se vrstijo pozivi, naj krivce kaznujejo
Pogovor s kliničnim psihologom Aleksandrom Zadelom o navijaškem incidentu
Šest poškodovanih članov Mure zaradi navijaških izgredov