Miroslav Topič je vodja obrata Rene Lezard na Goričkem. V Muro je prišel, ko je vanj včlanil svojega sina, lani februarja pa je postal predsednik. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Miroslav Topič je vodja obrata Rene Lezard na Goričkem. V Muro je prišel, ko je vanj včlanil svojega sina, lani februarja pa je postal predsednik. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Fabijan Cipot, Mura 05
34-letni Fabijan Cipot, ki se je v matični klub vrnil po dolgih 11 letih, bo ob Damjanu Ošlaju mentor mladim "murašem", od katerih Prekmurci pričakujejo, da bodo pustili pečat v slovenskem nogometu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Fazanerija, stadiona Mure 05
Koliko ljudi se bo v nedeljo, 17. julija, zbralo na tekmi 1. kroga, ko bo v Fazaneriji gostoval Koper? Tri tisoč ali pet tisoč? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Tony Kurbos in Miroslav Topič
Topič je prepričan, da zna nova Mura ostati na realnih tleh, s čimer bi lahko obstala v Prvi ligi si, ne da bi bila ogrožena prihodnost kluba. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Mura 05
Stara Mura je bila dvakrat državni podprvak: 1993/94 in 1997/98. Leta 1995 so "muraši" osvojili svojo edino veliko lovoriko - slovenski pokal. Ali lahko Mura 05 v doglednem času ponovi uspehe iz 90. let? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Kdor se v teh dneh ustavi v Murski Soboti, hitro začuti vznemirjenje v mestu, ko pa prisluhne pogovoru na ulici in se zaplete v debato z domačini, ugotovi, da je vzrok za to vrnitev Mure v Prvo ligo si. Res je stara Mura pred šestimi leti neslavno propadla in je bila namesto nje ustanovljena Mura 05, a dvoma, da gre za prave "črno-bele", ni. Predvsem zato, ker ogrodje moštva sestavljajo domači fantje, med katerimi bo vredno biti pozoren na bisere, kot so Mitja Lotrič, Erik Janža in Nino Kouter.

Popolnitev velike četverice
"Največji klub v Sloveniji" je oznaka, s katero Topič zna dvigniti obrvi, a tukaj gre predvsem za povezanost okolja s klubom in nekaj nujne prepotentnosti za pogumnejšo vrnitev v najmočnejšo slovensko ligo, v kateri bomo po dolgih šestih letih znova priče obračunom med Mariborom, Olimpijo, Koprom in Muro.

Medtem v lendavski Nafti težavam kar noče biti konec. Za 29. junija napovedano redno skupščino so odpovedali in prestavili na 4. julija. Na njej naj bi volili že petega predsednika kluba v zadnjih mesecih, saj je Štefan Šomen podal odstop iz zdravstvenih razlogov. Hkrati bodo izvolili tudi nov upravni odbor. Igralski kader za novo sezono še ni znan.

Čakajoč na "rdečega bika"?
Zaradi izjemne gospodarske šibkosti Pomurja so v klubu oznanili, da bodo sezono speljali samo s 300.000 evri, a v mestu se neprestano govori o Stanku Polaniču in Red Bullu. "Če jaz v pisarni samo nekaj pomislim, pol mesta že ve, kaj bom rekel, druga polovica pa, kaj bom naredil," slikovito govorice komentira Topič, ki je predsednik Mure 05 natanko eno leto. "Ko bo črno na belem, bom poimensko govoril o novih pokroviteljih," previden ostaja vodilni mož soboškega prvoligaša.


Tukaj na obujenem nogometnem taboru vidimo Murino svetlo prihodnost čez nekaj let, kako pa je kaj z bližnjo črno-belo prihodnostjo?
Svet na mladih stoji. To je prvi tabor po nekaj letih, ki ga je organiziral klub. Upamo, da to ne bo lastovka, ki prinese pomlad samo enkrat in potem nikoli več. To je pravi korak v boljšo prihodnost. Bližnja prihodnost je pred vrati: prvenstvo se začne čez tri tedne, prvi krog igramo doma s Koprom in takrat bomo videli.
Prvi koraki ob vrnitvi med slovensko elito so narejeni. Ali bo moč s predvidenim proračunom 300 tisočih evrov preživeti sezono?
Mislim, da je to kar realna ocena, glede na zmožnosti regije. Seveda to ne pomeni, da bo jutri nekdo dal na tehoči račun 300 tisoč evrov, ampak jih načrtujemo pridobiti v celotnem letu. K izpolnitvi cilja bo pripomogel obisk na stadionu in tudi novi pokrovitelji, ki trkajo na vrata kluba.
Ali se bo samo moštvo ob povratniku Fabijanu Cipotu in podpisu dveh tujih napadalcev (Mate Eterović in Nusmir Fajić) še kaj dodatno okrepilo?
Moštvo je bolj kot ne oblikovano. Zdaj imamo enega bosanskega in hrvaškega napadalca, medtem ko je preostali del moštva sestavljen iz domačega kadra, katerega večina je mlada, imamo pa tudi nekaj izkušenejših igralcev kot so Fabijan Cipot.
Ali posojeni nogometaši Maribora ostajajo v Prekmurju?
Armend Sprečo ostaja, prav tako kot Željko Filipović, ki pa je poškodovan in trenutno na rehabilitaciji ter na katerega ni realno moč računati v jesenskem delu. Mogoče za kakšno tekmo v zadnjih krogih novembra.
Predvidevam, da je osnovni cilj kluba obstanek v Prvi ligi si?
Prvi cilj je vsekakor obstanek v prvi ligi. Na zadajamo si nekih previsokih ciljev, čeprav sem že dejal, da ko gledam našo ekipo, mislim, da smo mirno sposobni pluti tam okoli 6. ali 7. mesta. S kakšnim presenečenjem tudi kaj več, pri čemer ne gre izključiti možnosti kakšne slabše serije in posledičnega boja za obstanek. Vseeno mislim, da je 6. in 7. realno dosegljivo brez kakšne prevelike vpletenosti v boj za obstanek.
Ali bi morebiten takojšen izpad iz prve lige velik šok za klub ali bi to ova Mura mirno preživela?
O izpadu sploh ne razmišljamo in sem prepričan, da do tega ne bo prišlo. Če pa do tega vseeno pride, pa je to sestavni del športa tako kot so vsi vzponi in padci. V primeru padca je to potrebno prav tako prenesti kot vzpon.
Izpostavili ste, da je obisk gledalcev na Fazaneriji ključen za uspeh kluba, tako finančno kot rezultatsko. Koliko gledalcev pričakujete v povprečju na domačih tekmah?
Pri oblikovanju proračuna smo zapisali številko 1.150 gledalcev na tekmo. To je za nas zelo nizka številka in skoraj pesimističen cilj, a bi lahko z njim zapolnili tudi tretjino proračuna oz. vsaj četrtino. Z nekoliko boljšim obiskom - če bi se nam poklopili nekateri izidi in bi s tem podaljšali to evforijo v mestu, bi lahko prišli tudi do povprečja 1.500 gledalcev na tekmo. S tem bi nam, skupaj z nekaterimi marketinškimi akcijami na tekmah, po moje zagotovilo polovico proračuna ali celo nekaj več. Ko nas vprašajo, kdo je vaš največji pokrovitelj, lahko mirno odgovorim naši gledalci.
Kako je z mladimi talenti, predvsem s "čudežnim otrokom" Mitjo Lotričem, za katerega se zanimata celo Barcelona in Chelsea?
Ostaja, tako kot Erik Janža in Nino Kouter. Lotrič je res nadarjen in z igranjem v prvi ligi bo samo še bolj napredoval. Tudi sam osebno je izredno motiviran sto na uro. Mislim, da je to priložnost te generacije. Sicer nenadejana, a mislim, da jo je vredno izkoristiti. Mislim, da bodo naši mladci eksplodirali v tem letu.
5 za ženske, 7 za moške na preostalih tribunah, 10 glavna tribuna. 90 evrov sezonska vstopnica.

S predsednikom Mure 05 smo se pogovarjali ob obisku Tonyja Kurbosa na obujeni Murini otroški nogometni šoli.

Tukaj na obujenem nogometnem taboru vidimo Murino svetlo prihodnost čez nekaj let, kako pa je kaj z bližnjo črno-belo prihodnostjo?
Na mladih svet stoji. To je prvi tabor po nekaj letih, ki ga je organiziral klub. Upamo, da to ne bo lastovka, ki prinese pomlad samo enkrat in potem nikoli več. To je pravi korak v boljšo prihodnost. Bližnja prihodnost je pred vrati: prvenstvo se začne čez tri tedne, prvi krog igramo doma s Koprom in takrat bomo videli.

Prvi koraki ob vrnitvi med slovensko elito so narejeni. Ali bo moč s predvidenim proračunom 300.000 evrov preživeti sezono?
Mislim, da je to kar realna ocena glede na zmožnosti regije. Seveda to ne pomeni, da bo jutri nekdo dal na tekoči račun 300.000 evrov, ampak jih načrtujemo pridobiti v celotnem letu. K izpolnitvi cilja bo pripomogel obisk na stadionu in tudi novi pokrovitelji, ki trkajo na vrata kluba.

Ali se bo samo moštvo ob povratniku Fabijanu Cipotu in podpisu dveh tujih napadalcev (Mate Eterović in Nusmir Fajić) še kaj dodatno okrepilo?
Moštvo je bolj kot ne oblikovano. Zdaj imamo enega bosanskega in hrvaškega napadalca, medtem ko je preostali del moštva sestavljen iz domačega kadra, katerega večina je mlada, imamo pa tudi nekaj izkušenejših igralcev, kot je Fabijan Cipot.

Ali posojeni nogometaši Maribora ostajajo v Prekmurju?
Armend Sprečo ostaja, prav tako kot Valen Filipović, ki pa je poškodovan in trenutno na rehabilitaciji ter na katerega ni realno moč računati v jesenskem delu. Mogoče za kakšno tekmo v zadnjih krogih novembra.

Predvidevam, da je osnovni cilj kluba obstanek v Prvi ligi si?
Prvi cilj je vsekakor obstanek v prvi ligi. Na zadajamo si previsokih ciljev, čeprav sem že dejal, da ko gledam našo ekipo, mislim, da smo mirno sposobni pluti tam okoli 6. ali 7. mesta. S kakšnim presenečenjem tudi kaj več, pri čemer ne gre izključiti možnosti kakšne slabše serije in posledičnega boja za obstanek. Vseeno mislim, da je 6. in 7. realno dosegljivo brez kakšne prevelike vpletenosti v boj za obstanek.

Ali bi bil morebiten takojšen izpad iz prve lige velik šok za klub ali bi to Mura mirno preživela?
O izpadu sploh ne razmišljamo in prepričan sem, da do tega ne bo prišlo. Če pa do tega vseeno pride, je to sestavni del športa, tako kot so vsi vzponi in padci. Padec je treba prav tako prenesti kot vzpon.

Izpostavili ste, da je obisk gledalcev na Fazaneriji ključen za uspeh kluba, tako finančno kot rezultatsko. Koliko gledalcev pričakujete v povprečju na domačih tekmah?
Pri oblikovanju proračuna smo zapisali številko 1.150 gledalcev na tekmo. To je za nas zelo nizka številka in skoraj pesimističen cilj, a bi lahko z njim zapolnili tudi tretjino proračuna oz. vsaj četrtino. Z nekoliko boljšim obiskom - če bi se nam poklopili nekateri izidi in bi s tem podaljšali to evforijo v mestu, bi lahko prišli tudi do povprečja 1.500 gledalcev na tekmo. S tem bi nam, skupaj z nekaterimi marketinškimi akcijami na tekmah, po moje zagotovilo polovico proračuna ali celo nekaj več. Ko nas vprašajo, kdo je vaš največji pokrovitelj, lahko mirno odgovorim - naši gledalci.

Kako je z mladimi talenti, predvsem s "čudežnim otrokom" Mitjo Lotričem, za katerega se zanimata celo Barcelona in Chelsea?
Ostaja, tako kot Erik Janža in Nino Kouter. Lotrič je res nadarjen in z igranjem v prvi ligi bo samo še bolj napredoval. Tudi sam je izredno motiviran, sto na uro. Mislim, da je to priložnost te generacije. Sicer nenadejana, a mislim, da jo je vredno izkoristiti. Mislim, da bodo naši mladci v tem letu eksplodirali.

Mura 05 bo domače tekme praviloma igrala ob nedeljah, ki je v Prekmurju tradicionalen dan za nogomet. Vstopnina: 5 evrov za ženske, 7 evrov na preostalih tribunah in 10 evrov glavna tribuna. Sezonska vstopnica za glavno tribuno znaša 150 evrov, za preostale tribune pa 90 evrov.