Robert Prosinečki in Mladen Rudonja na novinarski konferenci. Foto: Twitter/Matej Rijavec
Robert Prosinečki in Mladen Rudonja na novinarski konferenci. Foto: Twitter/Matej Rijavec

Predsednik Olimpije Adam Delius je v petek presenetil in sporočil, da se klub razhaja tako s trenerjem Robertom Prosinečkim kot športnim direktorjem Mladenom Rudonjo.

Prosinečki je za soboto ob 13.00 sklical novinarsko konferenco v hotelu Radisson Blu Plaza v BTC-ju, ki jo je Olimpija najprej poskušala preprečiti, potem pa poslala daljše sporočilo, v katerem je Hrvata obtožila nešportnega vedenja, med drugim naj bi "vsak dan do štirih zjutraj kartal z alkoholom in cigaretami".

"Veliki Žuti", kot je njegov vzdevek, se je pred novinarji nato pojavil skupaj z Rudonjo in se odzval na obtožbe v zadnjih dveh dneh. "Tu nisem bil zaradi denarja in nisem delal ničesar proti klubu. Sem sem prišel s srcem, da pomagam Olimpiji in jo vrnemo tja, kjer je nekoč že bila. Najbrž še nobenemu klubu nisem tako privoščil. Nisem se ponujal nikomur, oni so prišli pome. Predsednik je zelo umirjen in zelo lepo govori. Dogovorila sva se v enem dnevu, denar ni bil težava. Vedel sem samo to, da je iz Nemčije in da ima v lasti neka podjetja," je o svojem prihodu v klub sredi marca med drugim povedal Prosinečki.

Sorodna novica Prosinečki in Rudonja zapuščata Olimpijo, direktor Barišić ostaja

"Predsednik vodi klub po SMS-sporočilih"

Stvari so se nato hitro začele zapletati, vrhunec pa je bila petkova novinarska konferenca, na kateri je Delius proti Prosinečkemu uperil ostre puščice. Dan pozneje mu nekdanji vrhunski nogometaš ni ostal dolžan.

"Odkar sem bil tu te tri mesece, ni bilo dobrega vzdušja. Kar je naredil frajer (Delius, op. a.), ni sposoben niti Hitchcock. Imamo čustva, on jih nima in tega žal ne razume. To je zanje le posel oziroma eno podjetje več. Vedno sem iz klubov odhajal kot gospod, zdaj me obtožujejo in mi grozijo. To ni mogoče, tega si ne bom dovolil. Brez spoštovanja so nas napadli in logično je, da povemo resnico. Drugačen kot iskren ne znam biti. To je dno dna, nobenega spoštovanja nimajo do nikogar. V življenju še nisem delal s takimi lažnivci in prevaranti. Barišić laže, čim spregovori," je bil neposreden glede Deliusa, podpredsednika Christiana Dollingerja in poslovnega direktorja Igorja Barišića, ki so vajeti kluba oktobra lani prevzeli od Milana Mandarića.

"Absurdno je, kako so vodili klub, česa takšnega še nisem videl. Predsednik vodi klub po SMS-sporočilih. Ni jih bilo tu po mesec dni, ko so prišli, pa so spet pošiljali SMS-e. Najbrž ga bom še zdaj dobil. Po navadi so bila to dolga sporočila, ki smo jih prevajali z Google Translatom. Preden smo se na ta način sporazumeli, je šlo že mimo. Težave raje rešujem na štiri oči. Lahko počnejo, kar hočejo, toda ne z mano. Mislim, da si ta klub zasluži veliko več."

Prosinečki: V življenju še nisem delal z večjimi lažnivci in prevaranti

"Klub je prišel do tega, da se nič ne ve"

Potem ko se je v četrtek zdelo, da bo Prosinečki ostal v klubu, se je čez noč zgodil preobrat. "Delius nas je povabil na sestanek in nam dejal, da bo Barišić odšel iz kluba, mi pa nadaljujemo delo. Prinesel je dokumente, češ da potrebuje podporo vseh nas, da ga lahko umakne. Da mu bo tako lažje. Spodaj na papirju pa je pisalo, da če odpusti Barišića, dobimo vsi odpoved brez odškodnine. Na srečo sva to z Mladenom opazila, preden sva podpisala. Neverjetno, kako me je hotel prevarati."

Prosinečki se je v pogovoru z novinarji zadržal več kot pol ure. "Klub je prišel do tega, da se nič ne ve. Govori se pa veliko neresnic in izmišljotin. Zdaj bo veliko govoric, kaj smo počeli, ali poznam kakšnega igralca iz ekipe U-16 ali U-17 in podobno. To so v tem trenutku nepomembne stvari. Deliusu sem rekel, da če sem jaz težava, lahko odidem. Lahko bi mi povedal naravnost, da nisem več trener, in bi mirno odšel. Vsi dobro vedo, da v življenju resnično nimam težav z nikomer, da me povsod, kjer sem bil, radi vidijo. Mojega poštenja ne bo nihče izigraval, tudi on ne."

"To je še bolj ponižujoče za vas kot zame"

Pričakovati je, da se bo "pingpong" v prihodnjih dneh nadaljeval. "On bo pljuval po meni, jaz bom pljuval po njem, to bo trajalo nekaj časa. Oni bodo tožili mene, jaz bom njih. Bistvo je, da vam vse to ostane. Sam bom odšel v Zagreb in ne bom imel težav, apeliram pa na vas, da to ne gre v dobro smer. To je ponižujoče za vse nas, a še bolj za vas kot zame. Rad bi, da bo seznanjen z vsem, kar tu govorim. Upam, da mu bo vse to nekdo pravilno prevedel. Dejali so mi, da bo ostal tiho, če jaz ne bom ničesar rekel. No, zdaj sem povedal."

Spregovoril je še o nezavidljivem finančnem položaju, nogometaši naj že dva meseca ne bi prejeli plač. "Bilo je veliko neizpolnjenih obljub igralcem. Sedemkrat sem mu rekel, naj ne obljublja igralcem in drugim zaposlenim, če ne more teh obljub izpolniti. Bilo je veliko nesoglasij. Nabiralo se je, enkrat je moralo počiti in počilo je na takšen način. Kuhalo se je in eksplodiralo. Ni pa bilo potrebe, da eksplodira, če bi se frajer usedel in mi sporočil, da nisem več trener. Žal mi je, da smo vstopili v 'vojno', po drugi strani pa je dobro, da se je to zgodilo, da se vidi, da ljudje, ki vodijo klub, niso pravi," je povedal Hrvat.

"Ne zanima me, ali mi bodo plačali ali ne"

Ozrl se je še proti slačilnici in svojim nekdanjim varovancem, ki jih v četrtek čaka prva tekma v kvalifikacijah za Konferenčno ligo proti Differdangeu. "Proti igralcem ne morem reči ničesar, nikoli se niso pritoževali. Vedeli so, da imamo težave. Žal nisem imel časa, da se poslovim od njih. Želim jim, da bi bili prvaki in bi čim dlje igrali v Evropi, naj za začetek izločijo te 'smešne' Luksemburžane."

Dodal je še: "Ne zanima me, ali bom podpisal prekinitev pogodbe ali ne, ali mi bodo plačali ali ne. Ničesar ne razumem in mi je zelo žal za to, kar se je zgodilo."

Sorodna novica Prosinečki in Rudonja na izhodnih vratih Olimpije?

Rudonja: Jaz kluba ne morem prodati

Na petkovi novinarski konferenci vodstva kluba v Stožicah je bil Rudonja obtožen "prodaje kluba za hrbtom predsednika in izdajanja zaupnih informacij". Zdaj že nekdanji športni direktor je na današnjem druženju z mediji dejal, da ljudje v klubu nimajo pravega odnosa do Olimpije in navijačev.

"Gospoda predsednika sem na enem izmed redkih sestankov vprašal, ali potrebujemo kakršno koli pomoč, ker uprave kluba preprosto ni. So predaleč, ne čutijo kluba, dogajanja okoli kluba, ne čutijo navijačev. V vseh pogledih, tudi finančnem, smo nazadovali. Zato sem predsednika vprašal, ali mogoče potrebuje kakšnega partnerja, ki bi pri tem lahko pomagal. Prikimal je in dejal, da bi bil vesel, če bi bil kdo zainteresiran. Potem sem mu prinesel dokumentacijo od ljudi, ki so bili pripravljeni pomagati oziroma se dogovoriti za sodelovanje. Vse je evidentirano, vse ima na Whatsappu, on je pač to prekinil. To sem naredil, ker me skrbi za klub, kam vse skupaj pelje. Ne morem pa jaz kluba prodati, niti Robi ga ne more in to je vse, kar lahko povem glede tega," je povedal Rudonja.

"V Ljubljano jih je pripeljal Dino Skender"

Na vprašanje, ali se čuti tudi sam odgovornega za nastali položaj, češ da je bil on tisti, ki je v klub pripeljal Deliusa oziroma navezal stike z njim, je odvrnil, da to ni res in da ga je prejšnjemu predsedniku Mandariću priporočil Dino Skender. "Denar naj bi najprej želeli vložiti v Osijek, a so tam nato v klub vstopili Madžari, Dino pa jih je preusmeril v Ljubljano," je pojasnil.

Kot je znano, je bil Skender trener Olimpije v dveh obdobjih. Najprej v času Mandarića med junijem 2020 in januarjem 2021, nato pa še prvi trener pod Deliusom med oktobrom 2021 in marcem 2022.

Tudi Prosinečki je poudaril, da so obtožbe, da sta z Rudonjo želela prodati klub, smešne. Člani navijaške skupine Green Dragons, ki so se tudi udeležili novinarske konference, so ga ob koncu pospremili z vzkliki: "Veliki Žuti!" Tako kot v petek je bil med občinstvom znova kapetan Timi Max Elšnik.

Sorodna novica Delius: Navijači bodo prišli z atraktivnim, sodobnim nogometom. V pokalu proti Kopru prost vstop.

Vodstvo za ponedeljek napovedalo predstavitev novega trenerja

Pred novinarsko konferenco Prosinečkega je Olimpija v izjavi za javnost na svoji spletni strani zapisala naslednje: "Robert Prosinečki je bil v preteklosti vrhunski nogometaš, danes pa živi svoje življenje, kot ga je vajen! Noče biti vzor igralcem in slediti klubski filozofiji in vrednotam. Potem ko je klub napovedal njegov odhod z mesta trenerja, je v javnost iz ure v uro prihajalo vedno več nevzdržnih trditev in floskul. Nihče pa ne ve, da je na pripravah trenerski štab večkrat (skoraj vsak dan) kartal do 4. ure zjutraj z alkoholom in cigaretami."

Dodali so, da je ob tem kot trener neodgovorno prestavljal ali celo odpovedoval načrtovane treninge. "Nazadnje je trening brez posveta s predsednikom ali direktorjem kluba odpovedal dva dni pred koncem priprav. Z naše perspektive bi bila vsa ta dejstva zadosten razlog za razhod s trenerjem, ki tako deluje v prvoligaški ekipi. Želimo pa pustiti preteklost in pozitivno gledati v prihodnost! Danes se je predsednik Adam Delius dogovoril z novim trenerjem, ki ima dovolj izkušenj v Evropi in je vrednotno usmerjen. Trenerja in njegovo ekipo bo klub javnosti predstavil v ponedeljek zjutraj," so sklenili pri Olimpiji in še omenili, da bosta od zdaj vse poslovne odnose v klubu neposredno nadzorovala Delius in Dollinger.

Na očitke o ponočevanju se je Prosinečki odzval takole: "Sram jih je lahko, tega ne bom komentiral. Piva ne pijem, odkar sem skoraj umrl."

Sorodna novica Delius ob 2.30 sedel na mostu in začutil, da se želi zmaj srečati z njim