Olimpija in Maribor se lahko povsem posvetita Evropi, medsebojni ligaški obračun pa bo počakal na prosti termin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija in Maribor se lahko povsem posvetita Evropi, medsebojni ligaški obračun pa bo počakal na prosti termin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Za MMC RTV SLO so prestavitev ljubljanske tekme potrdili v taboru Olimpije, za zdaj pa novi termin "večnega derbija" še ni znan, saj je odvisen predvsem od uspešnosti in igranja obeh klubov v Evropi.

Oba tabora nezadovoljna s prvotnim terminom
Zagrizena tekmeca sta se sicer na začetku sezone 2013/14 že pomerila na superpokalu, Maribor pa je z visokih 3:0 potrdil dominacijo nad Olimpijo, ki po novem rojstvu leta 2005 še čaka na prvo lovoriko, če pri tem ob strani pustimo nižjeligaške naslove osvojene med vzponom iz 5. lige nazaj med najboljše slovenske klube.

S prestavitvijo se je tako Ljubljančanom kot Mariborčanom izpolnila želja, da se najpomembnejša nogometna tekma v Sloveniji odigra v ustreznejšem času in ne na vrhuncu poletnih dopustov in zaradi televizijskega prenosa za nameček še ob zgodnji popoldanski uri.

Derbi ujet med tekmi 3. predkroga
Glavni vzrok za prestavitev derbija je sicer Evropa oz. sodelovanje obeh najboljših slovenskih nogometnih klubov v evropskih tekmovanjih. Ob predpostavki, da se tako Maribor kot Olimpija prebijeta v 3. predkrog Lige prvakov oz. Evropske lige, bi namreč "večni derbi" padel ravno med prvo in povratno evropsko tekmo. Ovira za dogovorjeni termin - sobota, 3. avgusta, ob 16. uri, je predvsem morebitno Olimpijino gostovanje pri Rijeki v četrtek, 1. avgusta, saj mora nato moštvo po pravilih Uefe dobiti vsaj 48 ur tekmovalnega počitka.

Dobro izhodišče za napredovanje
Olimpija se je danes odpravila na Slovaško, kjer bo v Žilini branila lepo prednost s prve tekme 3:1. V primeru skupnega uspeha bodo "zeleno-bele" čaka obračun z Rijeko Matjaža Keka.

Maribor se medtem pripravlja na sredno povratno tekmo proti Birkirkari (0:0). Po predvideni izločitvi Maltežanov je naslednja "vijoličasta" ovira v Ligi prvakov ciprski prvak Apoel.

V Prvi ligi Telekom Slovenije so Štajerci sicer odlično štartali in so po dveh krogih edini s stoodstotnim izkupičkom že osamljeni na 1. mestu, medtem ko so Ljubljančani osvojili le eno točko, s katerim zasedajo skromno predzadnje mesto v 10-članski ligi.