Rogaška se veseli največjega uspeha v klubski zgodovini. Foto: www.alesfevzer.com
Rogaška se veseli največjega uspeha v klubski zgodovini. Foto: www.alesfevzer.com

Tekma je bila maratonska, Rogaška je pokazala več, priigrala si je več priložnosti, v zaključku tekme stopnjevala pritisk, prva povedla v podaljšku, a na koncu je Gorica izsilila streljanje 11-metrovk, ki so bile odločene šele po sedmih serijah.

Veselje navijačev Rogaške (je bilo kratko). Foto: www.alesfevzer.com
Veselje navijačev Rogaške (je bilo kratko). Foto: www.alesfevzer.com

Uvodni polčas precej izenačen
Prvi so zapretili Novogoričani, v 12. minuti je v hitrem protinapadu z nekaj metrov strel sprožil Luka Marjanac, a je žoga po posredovanju obrambe zletela v kot. Deset minut pozneje so zapretili prvoligaši, z desne strani je močan predložek poslal Gal Kurež, a se Oliver Kregar ni pravočasno odrinil.

Nadaljevanje polčasa je bilo živahno, žoga je veliko krožila, a obe ekipi sta bili v zadnjem delu igrišča nekonkretni in jima ni več uspelo ustvariti izrazito konkretnih priložnosti za gol. Drugi polčas so živahneje začele vrtnice, Darius Daniel Jalinous je v 48. minuti po akciji iz kota z roba kazenskega prostora za las streljal mimo vrat.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Rogaška nizala priložnosti
V nadaljevanju pa je prvoligaš popolnoma prevzel pobudo. Rogaška je bila v 64. minuti blizu vodstva, saj je sprožila kar dva nevarna strela, a je goriška obramba nekako le ostala nepremagana. Najprej je z glavo streljal Thalisson Charles Alves Moreira, nato pa z nogo še Alen Korošec, a je bil vratar Alen Jurca obakrat na mestu.

V 81. minuti je Patrik Mijić s 25. metrov poslal pravo bombo, Jurca je bil že premagan, a žoga se je od prečke odbila nazaj v polje. Šest minut pozneje je Rok Pirtovšek prišel do žoge le nekaj metrov od vrat, dobro streljal, a je Jurca nekako žogo le ukrotil.

V podaljšku so najprej nevarno streljali modri, v 96. minuti je Haris Kadrić v protinapadu dobro streljal, a znova brez končnega uspeha. Rogaška je vendarle zadela v 106. minuti, natančneje v prvi minuti prvega podaljška. Thalisson je hitro izvedel prosti strel, podal Shakeonu Satchwellu, ta je žogo vrnil Brazilcu, ki je v padcu žogo nekako le spravil v mrežo.

Gorica je hitro izenačila. Foto: www.alesfevzer.com
Gorica je hitro izenačila. Foto: www.alesfevzer.com

Marjanac zadel s prostega strela
Ko je bilo videti, da je Rogaška vse prevzela v svoje roke, je Gorica izenačila. V 110. minuti je izvajala prosti strel. Ob rob kazenskega prostora je pristopil Marjanac, streljal v oddaljen kot in žogo ob slabem posredovanju vratarja spravil v gol. O razpletu so nato odločale enajstmetrovke, nogometaši so jih skupaj izvajali kar 14.

Rogaška je po izjemno uspešni pomladi sezono v Prvi ligi sklenila na osmem mestu, a prihodnje leto vseeno ne bo članica elitne druščine, saj Slatinčani niso pridobili prvoligaške licence za prihajajočo sezono. Gorica je letošnjo sezono med drugoligaši končala na četrtem mestu in ostala brez vstopnice za Prvo ligo.

Rogaška po 11-metrovkah osvojila pokal
Sorodna novica Rogaška ostala brez licence in mesta v Prvi ligi

Kje bo Rogaška igrala v prihodnji sezoni?
"Mi moramo na igrišču oddelati svoje. Dogajanje v zadnjih dneh zelo vpliva na igralce. Ogromno sanj so s tem uničili,"
je v četrtek za TV Slovenija o licenci povedal trener Rogaške Oskar Drobne.

Športni direktor Nino Ivačič je dodal: "Po nekaterih indicih, ki jih imamo, se bo članska ekipa preselila v najnižji rang tekmovanja. Seveda bomo poskušali to preprečiti, da bi ostali v Prvi ligi oziroma vsaj igrali čim višje. Ne vem, kaj bo to prineslo za nogomet v našem kraju. Imamo skoraj 200 otrok, želimo, da to ne bi vplivalo na mlajše selekcije."

Tudi pri Gorici ni mirno

Na drugi strani Gorico vodi Srb Nenad Stojaković, ki je v klub prišel pred dvema tednoma, finalna tekma pokala pa je bila njegova prva na klopi modro-belih. Miran Srebrnič, ki je Primorce popeljal v finale, je po nekaj slabših izidih v 2. SNL izgubil zaupanje srbskih mož oziroma Lazarja Pavlovića iz Francije, ki od začetka leta vlaga v klub.

Slatinčani so na poti do finala ugnali Brežice, Šmarje pri Jelšah, Interblock, Nafto in Muro, Novogoričani pa so bili boljši od Brd, Vipave, Domžal, Jesenic, Radomelj in Beltincev.

Dvojna krona za Muro

Popoldne je bil na sporedu ženski finale, v katerem je Mura Nona zlahka premagala Ljubljano s 5:1 in s tem ubranila pokalno lovoriko. To je bil za prekmursko ekipo 11. pokalni naslov, letos pa so se nogometašice veselile dvojne krone, saj so osvojile tudi naslov državnih prvakinj.

Prekmurke se veselijo nove lovorike. Foto: www.alesfevzer.com
Prekmurke se veselijo nove lovorike. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančanke so sicer prve povedle, že v četrti minuti je iz prve resnejše priložnosti za nogometašice iz prestolnice zadela Mirjam Kastelec. Ljubljančanke so bile v uvodnih 15 minutah boljše in si ustvarile več priložnosti, vseeno pa je bila Mura tista, ki je zadela. Murašice so do izenačenja prišle v 19. minuti, ko je lepo akcijo Pomurk po podaji kapetanke Špele Kolbl zaključila Jana Malahova. Mura je bila potem boljši tekmec, povedla pa je v 39. minuti, ko je prav kapetanka Kolbl po prodoru na levi strani igrišča zadela za 2:1.

Mura Nona je v drugem polčasu potrdila zmago. Kmalu po odmoru je na 3:1 v 52. minuti iz prostega strela povišala Lea Dolinar. Pomurke so vse dvome o zmagovalkah razblinile le nekaj minut pozneje, ko je v 58. minuti še drugič zadela Malahova, tokrat z glavo po predložku z desne strani. Končni izid finala je v 80. minuti z enajstmetrovke postavila Lucija Kos.

Visoka zmage Mure

POKAL PIVOVARNA UNION, FINALE, Stožice:

ROGAŠKA − Gorica * 7:6 (1:1, 0:0)
4042; Thalisson 106.; Marjanac 110.
* - po streljanju 11-m

Rogaška: Mulalić, Pirtovšek, Thalisson (106./Ruškovački), Vujčić (104./Lampreht), Kregar (82./ Satchwell), Mijić, Lovrić (120./Kitek), Flis, Kambič, Kurež (82./Majcenić), Korošec (120./Prenkpalaj).

Gorica: Jurca, A. Marinič (81./Vendramin), Ćosić, Mevlja (81./Inwen), Hodžić, Hrka, Baruca (108./ Krstić), Jalinous, Marjanac, Kadrić (117./Cerovec), Brkić (111./Lesjak).

Sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)

11-metrovke (prva je streljala Gorica):
Lesjak: žoga od vratnice v mrežo - 1:2
Lampreht: gol - 2:2
Jalinous: Mulalić brani - 2:2
Majcenić: Jurca brani - 2:2
Hodžić: gol - 2:3
Pirtovšek: gol - 3:3
Krstić: gol - 3:4
Mijić: gol - 4:4
Marjanac: gol - 4:5
Kambič: gol - 5:5
Inwen: gol - 5:6
Prenkpalaj: gol - 6:6
Ćosić: Mulalić brani - 6:6
Kitek: gol - 7:6


POKAL SLOVENIJE (Ž), finale, Stožice

LJUBLJANA − MURA NONA 1:5 (1:2)
Kastelec 4.; Malahova 19., 58., Kolbl 39., Dolinar 52., Kos 80./11-m
Sodnik: Anže Jerič (Cerklje na Gorenjskem)

Sorodna novica Gorica v finalu pokala po presenečenje