Samir Handanović je pred začetkom drugega polčasa, ko se je odpravljal proti vratom, za katerimi so bili navijači Udineseja, pomahal svojim podpornikom. Tedaj je bilo še 1:0. A tudi po koncu tekme prevelikega razočaranja pri njem ni bilo zaznati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Samir Handanović je pred začetkom drugega polčasa, ko se je odpravljal proti vratom, za katerimi so bili navijači Udineseja, pomahal svojim podpornikom. Tedaj je bilo še 1:0. A tudi po koncu tekme prevelikega razočaranja pri njem ni bilo zaznati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na prvi tekmi in danes do 65. minute smo igrali zelo dobro. Je nekaj grenkega priokusa, a gremo naprej. Zavedamo se, da smo dali svoj maksimum. Veliko tekem bo še, tako v prvenstvu kot v Evropski ligi. Ne govorite pa mi o smoli, ta v nogometu ne obstaja. Preprosto so izkušenejši od nas. Raje bi videl, da bi se uvrstili v Ligo prvakov, kot da prejemam čestitke za svoje dobro opravljeno delo. Te ne štejejo. Naša obramba je nekajkrat trpela, a tako je, ko te v to prisili tekmec. Arsenal je imel dobro posest žoge, veliko so igrali. Težko je pričakovati, da ob taki predstavi ne bi zadeli.

Samir Handanović
Arsene Wenger
Trener Arsene Wenger je poudaril, da je uvrstitev Arsenala v Ligo prvakov bolj kot zaradi denarja pomembna zaradi preprostega dejstva, da igra na najvišji ravni. Neuspeh bi topničarje stal približno 20 milijonov funtov. Navijači od kluba zdaj pričakujejo tudi še kakšno okrepitev, potem ko sta stadion Emirates zapustila Cesc Fabregas in Samir Nasri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Odigrali smo zelo dobro tekmo in fantastičen drugi polčas. Prevladovali smo in igrali tako, kot smo želeli. Tomaš Rosicky je spremenil potek tekme. Napadali smo že v prvem polčasu, v drugem pa smo dodali še nekaj kreativnosti. Udinese je popustil po zapravljeni 11-metrovki. Psihično je to vplivalo na njih in po tem niso bili več ista ekipa. Seveda čutimo olajšanje, pa tudi ponos. Bili smo pod pritiskom, a s pravim pristopom uspeli. Pritisnjeni smo bili ob zid in odgovorili na zelo dober način. V celoti gledano je klub v odličnem stanju. Imamo nov stadion in dobro urejene finance. Sem kot pilot, ki vozi letalo že 30 let - moram sprejeti, da lahko pride kdo drug v kokpit, če misli, da lahko upravlja letalo bolje kot jaz.

Trener Arsenala Arsene Wenger

"Sarma" je bil v vročem sredinem večeru (termometer je pokazal 31 stopinj Celzija) pred nekaj manj kot 26.000 gledalci - videti je bilo tudi nekaj slovenskih zastav - odlično razpoložen, a na Ligo prvakov bo moral še počakati.

Dobro opravljeno delo obeh vratarjev
Steno ene izmed sob v novinarskem središču na videmskem stadionu krasi velika fotografija Dina Zoffa. Največje ime, ki ga je do zdaj proizvedla znamenita italijanska vratarska šola, je prav tu leta 1961 podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo. Nič nenavadnega, če vemo, da je rojen le nekaj kilometrov stran v kraju Mariano del Friuli.
Tudi 69-letni možakar je bil sinoči - kljub neuspehu kluba - gotovo ponosen na Handanovića, enega izmed svojih naslednikov pri Udineseju. Prav tako pa gotovo ni ostal ravnodušen niti ob ubranjeni 11-metrovki Arsenalovega čuvaja mreže Wojciecha Szczesnyja, ki je v 59. minuti zatrl zadnje upe gostiteljev na uvrstitev med evropsko elito. Guardian je njegovo obrambo označil za "dih jemajočo".

Zgrešena 11-metrovka točka preobrata
Antonio Di Natale
(pred tekmo je dejal, da bi bil preboj v Ligo prvakov enak zmagi na svetovnem prvenstvu) bo tako kot leta 2008, ko je v četrtfinalu evropskega prvenstva proti Španiji zapravil odločilen strel z bele točke, še dolgo sanjal zamujeno priložnost. "Če bi takrat dosegli zadetek, bi šla tekma gotovo v drugo smer. Ampak to je nogomet, enkrat dobiš, drugič izgubiš. Na to smo navajeni. Razočaranje je prisotno, ampak kaj hočemo, izpadli smo proti Arsenalu," je v pogovoru za MMC po tekmi povedal Handanović.

Tako kot velikokrat se mu je ob srečanju s sedmo silo "mudilo". "V redu, samo na hitro," je dejal slovenskim poročevalcem, "Veloce! (Hitro!, op. a.)" je govoril italijanskim. "Imeli smo svoje priložnosti, a jih nismo izkoristili. Oni svoje so. Gremo naprej. Mislim pa, da smo na teh dveh tekmah pokazali dober nogomet, obe sta bili odprti, gledalci so uživali. Škoda, da nismo danes večkrat zadeli, saj smo imeli boljše priložnosti kot oni," je dodal.

Dvoboj bratrancev v Evropski ligi?
Če bo Maribor drevi uspešno opravil nalogo v Glasgowu, se teoretično lahko zgodi, da bomo v Evropski ligi videli dvoboj bratrancev Handanović. "Z Jasminom sva govorila v torek. Se slišiva vsake toliko in spremljava drug drugega. Mislim, da je Maribor v Ljudskem vrtu pokazal dober drugi polčas. Če bo ponovil to igro, bo šel naprej. Upajmo, da se bo to zgodilo in da se srečamo. Zakaj pa ne, jaz sem vedno za te dvoboje," je bil optimističen Samir.

Van Persie: Odličnega vratarja že imamo
Robin van Persie
, ki je v prvem polčasu izgubil dvoboj s Handanovićem, je bil v 55. minuti uspešnejši in premagal slovenskega reprezentanta. Na MMC-jevo vprašanje, ali bi ga rad imel v svoji ekipi, je odgovoril, da mu je "Sarma" zelo všeč, vendar ga ne bi zamenjal s Szczesnyjem: "Imamo odličnega vratarja. Vsak je to lahko nocoj videl. Ubranil je enajstmetrovko in bil tudi na splošno zelo dober."

Benatia na bočnem položaju ni blestel
Brez pohval za slovenskega vratarja niso ostali niti pri Gazzetti dello Sport: "Na obeh tekmah je branil fenomenalno, toda ko vratar dela čudeže, to pomeni, da so pred njim težave." Da, v prenovljeni obrambni vrsti Udineseja (lani so večinoma igrali s tremi branilci, letos igrajo s štirimi) še marsikaj škripa. Nekateri so menili, da se trener Francesco Guidolin z nekoliko mirnejšo glavo ob polčasu verjetno ne bi odločil za spremembo na položaju desnega bočnega branilca, kjer je Mehdi Benatia zamenjal Joela Ekstranda, ki se je preselil v sredino.
Maročan v Vidmu sicer uživa vse večje zaupanje, vendar mu ni uspelo držati koraka z odlično razpoloženim Gervinhom, največjo (dozdajšnjo) okrepitvijo Arsenala v poletnem prestopnem roku. Oba zadetka so topničarji dosegli po akcijah po njegovi, levi strani. Resda pa je tudi Ekstrand v prvem delu imel obilo težav s spretnim nogometašem iz Slonokoščene obale.

Kritiki vodstva kluba vse glasnejši
Guidolin se je na novinarski konferenci pridružil enotni oceni, da je Udinese izpadel proti močnejši in izkušenejši ekipi, ki je imela v določenih trenutkih tudi nekaj sreče. "Teh dveh tekem vsi nogometaši niso dočakali v najboljši formi. Če bi lahko kaj spremenil, bi si želel, da bi zadeli že na prvi tekmi. Če grem še nekoliko bolj nazaj, pa bi na žrebu poskušal izvleči drugo kroglico kot tisto, na kateri je pisalo Arsenal."

Kritiki politike kluba se že nekaj časa sprašujejo, zakaj z zasluženimi več kot 50 milijoni evrov od prestopov Alexisa Sancheza, Gökhana Inlerja in Cristiana Zapate ni novih okrepitev. Poudarjajo, da Udinese na tak način ne bo nikoli odrasel, se približal tistim največjim oziroma storil koraka naprej v razvoju. "Prisrčen aplavz navijačev kljub porazu ob koncu tekme je bil namenjen samo igralcem, nikakor pa ne vodstvu kluba. Preveč je bilo obljub, premalo pa dejanj," še pišejo in ugibajo, ali predsednik Gianpaolo Pozzo denar res varčuje za gradnjo novega stadiona, ki naj bi se začela prihodnje leto.

Handanović je bil o tej temi bolj redkobeseden: "Ne vem, to je stvar kluba. Mi se moramo obremenjevati s svojimi vlogami, ne pa s politiko kluba. S tem naj se ukvarjajo vodilni možje."

"Sarma" za Serie A ne želi nič napovedovati
Že v nedeljo v 1. krogu italijanskega prvenstva na Friuli prihaja Juventus. Nekdanji trener Videmčanov Alberto Zaccheroni je pred dnevi dejal, da je moč kluba iz neposredne slovenske sosesčine predvsem v kolektivu, in ne v posameznikih, zato kljub odhodu pomembnih igralcev tudi v novi sezoni od Udineseja pričakuje veliko. Uvršča ga celo takoj za Milan in Inter.

"Vemo, kako Udinese deluje in kakšni so cilji kluba. Pomembno je, da prihajajo mladi igralci, se učijo in napredujejo. In da rastemo kot ekipa. Bomo videli, nič ne bi napovedoval," pred začetkom Serie A pravi Handanović.

"Calcio" v nezavidljivem položaju
Zaccheroni svojo "teorijo" zagovarja s tem, da je v pretekli sezoni Udinese v vročem Neaplju slavil z 2:1, čeprav je igral brez Sancheza in Di Nataleja. Pri tistem Napoliju, ki je v ponedeljek na prijateljski tekmi v Barceloni klonil kar z 0:5, bi lahko dodali. Zdaj je Udinese moral priznati premoč angleškemu predstavniku na obeh tekmah v kvalifikacijah za Ligo prvakov. Pred tremi tedni je Palermo v Evropski ligi izpadel proti švicarskemu Thunu ... Da, kljub določenim svetlim točkam italijanski nogomet še naprej ni v položaju, ki bi mu ga drugi zavidali in kakršnega je imel, denimo, pred 15 ali 20 leti.
Iz Vidma,


Na prvi tekmi in danes do 65. minute smo igrali zelo dobro. Je nekaj grenkega priokusa, a gremo naprej. Zavedamo se, da smo dali svoj maksimum. Veliko tekem bo še, tako v prvenstvu kot v Evropski ligi. Ne govorite pa mi o smoli, ta v nogometu ne obstaja. Preprosto so izkušenejši od nas. Raje bi videl, da bi se uvrstili v Ligo prvakov, kot da prejemam čestitke za svoje dobro opravljeno delo. Te ne štejejo. Naša obramba je nekajkrat trpela, a tako je, ko te v to prisili tekmec. Arsenal je imel dobro posest žoge, veliko so igrali. Težko je pričakovati, da ob taki predstavi ne bi zadeli.

Samir Handanović

Odigrali smo zelo dobro tekmo in fantastičen drugi polčas. Prevladovali smo in igrali tako, kot smo želeli. Tomaš Rosicky je spremenil potek tekme. Napadali smo že v prvem polčasu, v drugem pa smo dodali še nekaj kreativnosti. Udinese je popustil po zapravljeni 11-metrovki. Psihično je to vplivalo na njih in po tem niso bili več ista ekipa. Seveda čutimo olajšanje, pa tudi ponos. Bili smo pod pritiskom, a s pravim pristopom uspeli. Pritisnjeni smo bili ob zid in odgovorili na zelo dober način. V celoti gledano je klub v odličnem stanju. Imamo nov stadion in dobro urejene finance. Sem kot pilot, ki vozi letalo že 30 let - moram sprejeti, da lahko pride kdo drug v kokpit, če misli, da lahko upravlja letalo bolje kot jaz.

Trener Arsenala Arsene Wenger