Slovaki so v pričakovanju velikega praznika - za uvrstitev na SP jim zadošča že točka. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovaki so v pričakovanju velikega praznika - za uvrstitev na SP jim zadošča že točka. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Matjaž Kek
Matjaž Kek je pred enim največjih izpitov v svoji karieri. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovenija pred najpomembnejšo tekmo te generacije

Nacionalna televizija meni, da bo podrla rekord gledanosti športnih tekem, da bo dvoboj spremljalo več gledalcev kot hokejski finale med Slovaki in Rusi pred sedmimi leti, ko so Slovaki postali svetovni prvaki. Ta podvig velja za veleuspeh v slovaški športni zgodovini. V isti razred sodi tudi češkoslovaška evropska nogometna krona iz Beograda, leta 1976 je bilo v prvi enajsterici osem Slovakov, in če bodo gostitelji danes osvojili vsaj točko, pomeni to tudi preboj na mundial.

Pred uresničitvijo 20-letnih sanj
Domači selektor Vladimir Weiss, ki je tu izjemno čislan, pravi, da je to najpomembnejša tekma slovaške reprezentance. Da ima priložnost, da ji le uspe veliki met, kar so mnogi sanjali in upali v zadnjih 20 letih. Da se prebije na veliko tekmovanje, in to na tekmovanje vseh nogometnih tekmovanj. Slovaška javnost si ne le želi, ampak tudi pričakuje uspeh. Slovaki verjamejo, da bo končno prišel njihov čas.

Brez čustev, ampak z zdravo samozavestjo
Vprašanje je kako, če sploh, bo ta velika želja ohromila slovaško reprezentanco. Weiss je priznal, da v svoji ekipi čuti napetost, a ne želi, da bi njegovi varovanci na igrišče odšli polni emocij, pač pa z zdravo samozavestjo. Tako pripraviti reprezentante bo danes tudi naloga Matjaža Keka. Štajerec je bil izjemno sproščen in samozavesten na včerajšnji tiskovni konferenci, tudi ker se je v četrtek z nogometno zvezo dogovoril, da bo v naslednjem ciklu vodil slovensko reprezentanco.

Zelo slabo izhodišče, nato najboljša obramba
To je nagrada za opravljeno delo, za preobrazbo izbrane vrste. Pred kvalifikacijami je le malokdo verjel vanjo. V ekipo, ki je bila v petem bobnu v žrebu skupin, ki je v prejšnjem ciklu zaostala tudi za Albanijo in ki je imela obilo težav pri branjenju svojega gola. Zdaj, dva kroga pred koncem, ima Slovenija najboljšo obrambo v svoji skupini, prejela je le štiri zadetke in nikoli več kot enega kot na tekmi. Nič ji ni bilo podarjenega, vseh 14 točki si je priigrala z garanjem. Moštvena, agresivna igra, kjer igrajo vsi za enega in eden za vse, bo tudi drevi recept za nov, najodmevnejši uspeh.

Slovenija pred najpomembnejšo tekmo te generacije