Filip Hološko je bil na zadnjih tekmah pomemben adut selektorja Vladimirja Weissa. Foto: EPA
Filip Hološko je bil na zadnjih tekmah pomemben adut selektorja Vladimirja Weissa. Foto: EPA
Stanislav Šestak
Stanislav Šestak je soigralec Zlatka Dediča pri Bochumu. Foto: EPA
Vladimir Weiss
Vladimir Weiss bo v domovini zagotovo postal nacionalni junak, če mu uspe Slovaško prvič v zgodovini popeljati na veliko tekmovanje. Foto: EPA

Stanislav Šestak (Bochum) je bil odpisan že v 18. minuti omenjene tekme 9. septembra, ko je prejel drugi rumeni karton, Filip Hološko pa si je v sredo ob gostovanju njegovega Bešiktaša v Moskvi pri CSKA-ju v 2. krogu Lige prvakov zlomil mečnico. Igrišče je moral zapustiti v 34. minuti, v petek dopoldne pa ga v Carigradu čaka operacija. 25-letnik, ki lahko igra tudi na desnem boku, bo počival najmanj dva meseca.

Weiss vpoklical kar 26 nogometašev
Hološko je v kvalifikacijah za SP 2010 igral na štirih tekmah, med drugim na vseh zadnjih treh. V Mariboru septembra lani, ko je Slovenija slavila z 2:1, je bil na zelenici v prvem polčasu. Šestak je s 6 zadetki najboljši strelec Slovaške v teh kvalifikacijah. Zadnjega je dosegel v 15. minuti srečanja v Belfastu, v 65. minuti pa ga je zamenjal ravno Hološko in že čez dve minuti še sam zatresel mrežo Severnih Ircev.

Slovaški selektor Vladimir Weiss je tako kot Matjaž Kek seznam nogometašev, na katere računa na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah, objavil danes. Nanj je uvrstil kar 26 igralcev, tudi Hološka, a takrat še ni vedel, da gre za tako hudo poškodbo. Slovaki bodo 14. oktobra, štiri dni po tekmi proti Slovencem v Bratislavi, gostovali še v Chorzowu na Poljskem. Reprezentanti se bodo v ponedeljek popoldne zbrali v hotelu v mestecu Senec, ki je od Bratislave oddaljeno 25 kilometrov.

Slovakom dovolj že točka
"Na tekmi proti Sloveniji želimo vsekakor zmagati. Verjamem, da bomo potrdili naše prvo mesto in pokazali dobro predstavo, podobno kot na Češkem in Severnem Irskem. Vpoklical sem 26 igralcev, saj jih ima sedem rumene kartone in ničesar ne smemo podcenjevati. Nekateri igralci imajo tudi zdravstvene težave, a so tudi oni na seznamu, saj so prav tako zaslužni za uspeh, ki ga imamo na dosegu roke. Verjamem, da nam bo pred našimi fantastičnimi navijači uspelo. Igrali bomo na zmago," je povedal Weiss in dodal: "Slovenci imajo kakovostne igralce, kar pa velja tudi za nas. Zagotovo ne bodo igrali naivno in bodo želeli zmagati. Fantastično je, da je želelo vstopnico za tekmo kupiti kar 160.000 ljudi. Verjamem, da bodo padli rekordi v gledanosti na televiziji in da bo za vso Slovaško to vesela in dolga noč."

Tekma na stadionu Tehelne pole se bo 10. oktobra začela ob 20.30. Na tribunah bo 23.800 gledalcev, od tega 2.300 Slovencev. Prenos bo na TV Slovenija 2 s komentatorjem Ivom Milovanovičem.

Slovakom za pot v Južnoafriško republiko zadostuje že točka, z zmago pa bi v igro za dodatne kvalifikacije spet resneje vrnili sosede Čehe, saj bi ti z zmagama doma nad Poljsko in Severno Irsko na 2. mestu prehiteli Slovence.

Seznam slovaške reprezentance

Vratarji: Jan Mucha (Legia Varšava), Luboš Kamenar (Nantes), Dušan Kuciak (Vaslui)

Branilci: Martin Škrtel (Liverpool), Peter Pekarik (Wolfsburg), Radoslav Zabavnik (Terek Grozni), Jan Durica (Lokomotiva Moskva), Marek Čech (West Bromwich Albion), Martin Dobrotka, Kornel Salata (oba Slovan Bratislava), Martin Petraš (Cesena)

Vezni igralci: Marek Hamšik (Napoli), Miroslav Karhan (Mainz), Vladimir Weiss ml. (Manchester City), Miroslav Stoch (Twente), Marek Sapara (Rosenborg), Zdeno Štrba (Xanthi), Kamil Kopunek (Spartak Trnava), Dušan Švento (Salzburg), Jan Kozak ml. (Slovan Bratislava), Stanislav Šestak (Bochum)

Napadalci: Robert Vittek (Lille), Erik Jendrišek (Kaiserslautern), Jan Novak (Košice), Martin Jakubko (FC Moskva), Filip Hološko (Bešiktaš)