Nemanja Mitrović (levo) je dvakrat zatresel mrežo San Marina. Foto: www.alesfevzer.com
Nemanja Mitrović (levo) je dvakrat zatresel mrežo San Marina. Foto: www.alesfevzer.com

Prijateljsko srečanje v Stožicah, ki se je končalo z zmago slovenske nogometne reprezentance s 4:0 (streli v okvir vrat 8:0, posest žoge 68:32 odstotkov, podaje 798:229), je selektorju služilo predvsem za preizkus nekaterih novih fantov.

Branilska vrsta z Mariem Jurčevićem, Jonom Gorencem Stankovićem, Nemanjo Mitrovićem in Nejcem Skubicem je bila popolnoma nova v primerjavi s septembrskima tekmama Lige narodov. Jasmin Kurtić in Jaka Bijol sta v paru zadnjih vezistov skupaj igrala prvič po lanski tekmi proti Avstriji v Celovcu oziroma 16 mesecih. Na levem krilu je začel strelec edinega zadetka proti Moldaviji Damjan Bohar, na desnem še en novinec David Tijanić. Napadalne naloge so bile zaupane Sandiju Lovriču in Harisu Vučkiću. Celoten drugi polčas sta odigrala debitant Dejan Petrovič in Blaž Kramer.

Slovenci so se v Stožicah ogreli za tekmi proti Kosovu in Moldaviji

Nekateri želeli malo preveč solirati

Predvsem v napadu ima Kek največ skrbi, saj poškodovani Andraž Šporar do nedelje najbrž ne bo okreval. "Manjka nam tista klasična 'špica'. Kramer je to, ampak je še premalo časa z nami, da bi lahko že dali neko oceno. Pri Vučkiću se vidi, da dolgo ni igral, potreboval bo več minutaže. Tudi Tijanić, ki je sicer dobro začel, je potem poniknil. S kilometrino in minutažo bo več sproščenosti in uigranosti. Pomembno je, da se je vrnil Verbič in da je Lovrič prišel v stik s fanti na igrišču. Potrebujemo takšne igralce, ki si bodo upali iti ena na ena in tako iskali rešitve ter naredili višek igralca, ker smo v določenih trenutkih preveč predvidljivi in potem ni dobro. Igro bomo morali še izboljšati, to je popolnoma jasno," je razmišljal selektor.

Dva zadetka sem nazadnje dosegel za Olimpijo proti Gorici in Celju (leta 2015 v prvenstvu in pokalu, op. a.), tudi na tem stadionu. Šalil sem se s soigralci, da če bila kakšna 11-metrovka, bi mi pustili streljati in bi lahko dosegel hat-trick. Kar smo preizkušali na treningih, smo prenesli tudi v igro. Priigrali smo si še nekaj priložnosti, škoda, da nismo zadeli še večkrat. Moramo verjeti vase in iti na zmago tudi v Prištini.

Nemanja Mitrović

Tri zadetke je Slovenija dosegla v prvem polčasu, četrtega v 48. minuti. "Do 50. minute je bilo kar v redu, še bolje pa moramo izkoristiti priložnosti. Potem so mogoče nekateri želeli malo preveč solirati in se pokazati. In se pokaže kontraefekt. Po menjavah nisem bil več toliko zadovoljen, preveč statično je bilo vse skupaj, verjetno tudi zaradi novih fantov. Tudi malo agresivnosti mi je v nekaterih dvobojih manjkalo, čeprav je seveda na takšnih tekmah pomembno tudi to, da se ni nihče poškodoval. Gotovo bi preizkus proti kakšni močnejši reprezentanci dal še kakšen odgovor več in nas prisilil v kaj več, ampak pomembno je bilo, da pred vsem tem, kar nas zdaj čaka, ne potujemo v tujino."

Čeprav Slovenija še na tretji tekmi zapored ni prejela gola, je Keka zmotila priložnost v 55. minuti, ko je po strelu iz kota Jose Hirsch zadel prečko in vratnico. "Tisti dve 'štangi' sta zame enaki prejetemu zadetku proti takšnemu tekmecu. Zato jih bodo jutri slišali," je v svojem slogu pokomentiral Kek.

Zadetki iz prvega polčasa

V Prištini jih čaka več igre na preskok

Mariborčan je takoj po koncu tekme misli že usmeril proti nedelji in Kosovu. Danes bo s sodelavci spremljal in analiziral tudi dvoboj Kosova in Severne Makedonije v Skopju v polfinalu dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Nogometaši brez težav premagali San Marino

"V Prištini nas čaka nekaj drugega. Kosovo ima igralce, ki nekaj pomenijo v evropskem nogometu, doma bodo mogoče igrali tudi pred nekaj navijači. Po remiju z Moldavijo in porazu proti Grčiji bodo iskali verjetno zadnjo priložnost za kaj več v tej skupini. Gledamo pa predvsem nase. Gremo na vroč teren, a tam se da igrati. Želimo si točke. Jasno pa je, da ta ekipa še ni bila kaj veliko skupaj na gostovanjih. Bomo videli, kako bodo reagirali. Verjetno nas čaka tudi veliko več igre na preskok, saj imajo zelo visokega napadalca, ki jim spušča žoge. Te druge žoge, kjer smo bili danes včasih tudi prepočasni, bo treba pobrati, da bomo prišli do svoje igre. Jasno pa je, da se ne bomo zabarikadirali v kazenski prostor in čakali, niti slučajno. Ne vidim težav, da bi igralce kljub zgoščenemu ritmu lahko zdelala utrujenost."

Ponosen sem, da sem bil prvič kapetan, čeprav na prijateljski tekmi proti San Marinu. Vedeli smo, da so takšne tekme najtežje, da pokažeš pravi odnos. To smo pokazali, hitro smo krožili z žogo in iskali prave rešitve. Prišli smo do pravih priložnosti in zasluženo zmagali. Mislim, da so se vsi novinci dobro vklopili. Nastopili so tako, kot je treba.

Jasmin Kurtić

Kurtić: Pri Kosovu vsi igralci umirajo za dres

Kek je spregovoril tudi o novicah iz Bergama, da je Atalanta prijavila Josipa Iličića za igranje v Ligi prvakov: "Vsaka novica o tem, da se nekdo vrača po tolikšnem času, je pozitivna. Gotovo najbolje vedo, kaj je dobro zanje. To pomeni tudi neko upanje, da se bo Iličić čim prej vrnil tudi v reprezentanco."

Jasmin Kurtić, ki je na svoji 60. tekmi za izbrano vrsto prvič nosil kapetanski trak, je o naslednjem tekmecu povedal: "Vemo, da to ne bo takšna tekma, kot je bila danes. Morali bomo pokazati več agresivnosti, še boljši odnos, morali bomo biti konkretnejši. Pogovarjal sem se z nekaterimi soigralci v klubu, ki so že igrali proti Kosovu. Povedali so mi, da je to reprezentanca, v kateri vsak igralec umira za dres. Čeprav vsakogar spoštujemo, pa se nikogar ne bojimo."

Zadetek Repa iz drugega polčasa
Analiza po tekmi Slovenija – San Marino
Odzivi po tekmi Slovenija – San Marino