Selektor Matjaž Kek je s Slovenijo ostal v Ligi B. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Matjaž Kek je s Slovenijo ostal v Ligi B. Foto: www.alesfevzer.com

O glavnih razlogih za preporod in najboljših posameznikih na zadnjih tekmah je debatirala četverica nogometnih novinarjev Vala 202 Boštjan Janežič, Marko Cirman, Jože Pepevnik in Luka Petrič.

Večer v Solni je s fantastičnim zadetkom zaznamoval Benjamin Šeško. Gol 19- letnega slovenskega napadalca so primerjali z zadetkoma Milana Osterca in Marca Van Bastna, Radečan pa je na vprašanje, ali je slišal za Marca Van Bastna iskreno, odgovoril: "Poznam ga s spletne strani Youtube in iz računalniške igrice Fifa." Gol za zgodovino, ki ga je dosegel Šeško, je povrnil del izgubljenega upanja v slovenski reprezentančni nogomet.

To je prava pot

Slovenska izbrana vrsta je dokazala, da je s fanatično borbenostjo in vzajemnostjo lahko konkurenčna reprezentancam, ki kotirajo višje. Po obupni predstavi v Beogradu je Slovence opogumila točka v Oslu, september pa je poskrbel za olajšanje. "Pri slovenskih nogometaših je bilo ob vrnitvi v domovino čutiti veliko zadovoljstva, niso pa bili evforični, bolj zadržani. Osmerica je odšla kar iz Stockholma spet v svoje klube. Kek jih je umirjal, ko je povedal, da niso napravili še ničesar, da pa je Slovenija dobila moštvo. Za dobro volje je skrbel Kurtić, ki je kazni navkljub potoval z reprezentanco. Ni bilo evforije, nogometaši so se počutili, kot bi se oddolžili za vse pretekle kritike. Bilo pa je precej več nasmehov kot v preteklosti v slovenski izbrani vrsti," je povedal Boštjan Janežič po vrnitvi iz Švedske. Popoln preobrat proti Norveški in točka v Solni sta poskrbeli za dvig stanja duha pri slovenskih navijačih. Slovenija se sicer ni uvrstila na kakšno veliko tekmovanje, je le obstala v ligi B narodov, a začrtala pot, na kateri bi lahko bila videti reprezentančna prihodnost precej bolj svetla.

Obstalo je moštvo

Čeprav so v septembru izstopali Benjamin Šeško, kapetan Jan Oblak in Jaka Bijol, je bila Slovenija uspešna kot celota. Vsi so se borili, si pomagali, se tekmecem metali pod noge in vztrajali. "Res vsi so bili izjemni, pohvaliti je tudi odličen prispevek vseh rezervistov, Šeško je češnja na torti fantastični kolektivni predstavi. Oblak je tekmi oddelal kapetansko, Jaka Bijol pa je odigral reprezentančni tekmi kariere. Bil je borben, točen in neustrašen, in to čeprav je na Švedskem že od 15. minute igral pod bremenom prejetega rumenega kartona," je povedal Marko Cirman in pristavil: "Igralci so si v preteklosti res zaslužili kritike, a verjamem, da smo še posebej nogometni novinarji najbolj srečni takrat, ko je uspešna slovenska reprezentanca. Nič drugega ne predstavlja večjega veselja za nas."

Selektor Matjaž Kek je imel pred zadnjo tekmo zaradi kazni Kurtića in Šporarja kar nekaj pomislekov, a skupaj s strokovnim štabom našel recept za zelo nevarne Švede. "Všeč mi je, ker so nekateri nogometaši, na katere se še pred nekaj časa ni računalo, postali stanovitni. Tu mislim na Sikoška in Karničnika. Tudi pri Blažiču se opazi redno igranje na klubski ravni. Vidim še rezerve, recimo v Sandiju Lovriču, ki je dobil na zadnjih dveh tekmah nekaj manj minut, slovenska reprezentanca pa ga bo v prihodnosti še potrebovala. Če lahko brez Lovriča, ki smo ga pred časom videli kot absolutno nepogrešljivega v prvi enajsterici Slovenije, potem je to res spodbudno," je debato o zadnjih dveh tekmah Slovencev zaokrožil Jože Pepevnik.

Dosegljive so (najmanj) dodatne kvalifikacije

Slovenija si je z obstankom v ligi B narodov naredila veliko uslugo v luči prihajajočih kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2024 gostila Nemčija. Voditelj Luka Petrič je podrobneje razložil kombinacije, ki bi Slovence popeljale vsaj v dodatne kvalifikacije. Reprezentanca bo tekmece v kvalifikacijah dobila po žrebu 9. oktobra v Frankfurtu, ki ga bo pričakala v tretjem kakovostnem bobnu.

Slovenija zelo blizu dodatnim kvalifikacijam