Na prvih 12 tekmah v dresu članske reprezentance je komaj polnoletni Benjamin Šeško dosegel en gol – proti Malti. A zdaj je zabil na treh zaporednih tekmah Slovenije in ji s tem prinesel obstanek v Ligi B. Foto: Reuters
Na prvih 12 tekmah v dresu članske reprezentance je komaj polnoletni Benjamin Šeško dosegel en gol – proti Malti. A zdaj je zabil na treh zaporednih tekmah Slovenije in ji s tem prinesel obstanek v Ligi B. Foto: Reuters

"Gol je bil popolnoma nor. To se ne zgodi vsak dan ali vsaki tekmi. Ta gol mi bo ostal v spominu še zelo, zelo dolgo," je v mešani coni priznaval nasmejani 19-letni slovenski napadalec.

Ali je bil to najlepši gol v karieri? "Da, vsekakor, daleč najlepši. Zelo sem vesel tega zadetka," je pritrjeval mladi Radečan v pogovoru za švedski športni dnevnik Sportbladet, potem ko je na četrti medsebojni tekmi zabil sploh prvi gol Slovenije v mrežo Švedske.

Za razliko od Osterca namerno ustrelil iz voleja

V omenjeni 28. minuti je Petar Stojanović z desnega krila poslal diagonalno podaja na levo stran kazenskega prostora, kjer se je Benjamin Šeško odločil za strel iz prve iz voleja in v slogu Marca van Bastna (leta 1988 na evropskem prvenstvu) z levico neubranljivo zadel čez švedskega vratarja za 1:0.

Imel sem čas za razmislek, ali naj sprejmem žogo ali streljam neposredno. Odločil sem se, da bom takoj streljal in videl, kaj se bo zgodilo ...

Benjamin Šeško o "van bastnu"

"Imel sem čas za razmislek, ali naj sprejmem žogo ali streljam neposredno. Odločil sem se, da bom takoj streljal in videl, kaj se bo zgodilo ... žoga je končala v mreži," je slovenska številka 11 opisala trenutek odločitve za gol, ki je obkrožil nogometni splet in s katerim uradno kandidira za najlepši zadetek 6. kroga Lige narodov.

Podoben gol Slovenije s(m)o navijači že videli: 10. novembra 2001 na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na SP 2002 je Milan Osterc v 70. minuti s takšnim volejem, še malce bolj iz mrtvega kota, prevaral Bogdana Steleo in prinesel Slovencem zmago z 2:1. A po tekmi na legendarnem Bežigradu v Ljubljani je Osterc odkrito priznal, da je mislil podati in ni dejansko streljal na romunska vrata.

Šeškov gol za zgodovino in obstanek v Ligi B
Benjamin Šeško, 19-letnik iz Radeč, ki letos igra še za rdeče bike iz Salzburga, bo konec sezone 2022/23 odšel v Leipzig. Foto: Reuters
Benjamin Šeško, 19-letnik iz Radeč, ki letos igra še za rdeče bike iz Salzburga, bo konec sezone 2022/23 odšel v Leipzig. Foto: Reuters

Vpleten v pet od šestih golov Slovenije

"Vso tekmo smo trdo delali, bili smo kar utrujeni še od prejšnje tekme z Norveško (2:1). Borili smo se do zadnjega atoma moči in uspelo nam je dobiti točko, ki nas je obdržala v Ligi B, kar na koncu tudi največ šteje," je Šeško poudaril pomen remija Slovenije pri Švedski (1:1).

Sorodna novica "Šeško se z nami smeji, zabava in uživa. Zanj je nogomet res igra."

Po dveh izrednih golih na septembrskih tekmah si je 195 cm visoki napadalec dokončno izboril status nosilca igre Slovenije, pri čemer je bil s tremi goli in dvema podajama na šestih tekmah Lige narodov seveda najučinkovitejši izbranec Matjaža Keka, ki so v skupini 4 skupaj dosegli šest golov.

"Fant je mlad, pred seboj ima zagotovo lepo kariero. Mogoče nam je ravno to manjkalo, da smo imeli podaje, idejo, a gola ni bilo. Zdaj se nam mogoče tudi iz polpriložnosti izide in ga Šeško zabije. Nič, želim mu veliko sreče in zdravja, čim manj poškodb in tako dalje," je o najmlajšem članu reprezentance dejal Domen Črnigoj.

Najbolj oblegan je bil Šeško

Gorenc Stanković že videl gol za 2:1

Izredno priložnost za zmagoviti gol Slovencev se je v 65. minuti ponudila vezistu Jonu Gorencu Stankoviću. "Sam sem mislil, da bo izšlo za gol, a se žal ni izteklo. Na srečo se je izšla tekma v naš prid. Enkrat zabiješ, drugič ne," je o zapravljeni priložnosti dejal 26-letni Ljubljančan.

Drugo veliko priložnost za zmago je imel v 74. minuti nato Domen Črnigoj, a je njegov močni strel pod prečko ubranil švedski vratar Olsen. "Nogomet je bil malce v zatonu, a glejte zdaj. Če bomo tako nadaljevali, bomo pridobili nazaj tako občinstvo kot polne Stožice in mogoče se spet razveselimo enega velikega tekmovanja," je 26-letni Škofijot izpostavil pomen zadnjih dveh tekem Slovenije, ki je z obstankom v drugem razredu Lige narodov izpolnila cilj.

Na igrišču niti ni bilo strahu. V zadnjih 20 minutah si Švedi niti niso več ustvarili resne priložnosti, prej smo mi imeli prostor, da bi ga sami zabili. Dobro smo pripeljali tekmo do konca.

Gorenc Stanković o končnici tekme s Švedsko

Slab začetek, dober konec

"Nismo ravno dobro začeli Lige narodov, a smo bolje nadaljevali, v zadnjih štirih tekmah smo zbirali točke, kar je bilo na koncu tudi najpomembnejše. Šli smo tekmo po tekmo in na koncu smo si zasluženo zagotovili obstanek v Ligi B," se je na junijsko-septembrsko tekmovanj ozrl Gorenc Stanković. O sami odločilni tekmi v Stockholmu pa je vezist Sturma iz Gradca dodal: "Ni bila lahka tekma, pokazali smo svoj karakter tudi v gosteh, kot je rekel selektor, da imamo "jajca"."

Na za Slovenijo tradicionalno neugodnih gostovanjih v Skandinaviji so tokrat Kekovi varovanci tako v Oslu kot Stockholmu ostali neporaženi. Po 0:0 pri Norvežanih je bilo pri Švedih. 1:1

"Stopili smo skupaj, na igrišču dihamo drug za drugega. Na primer v dvobojih, če eden izgubi, drugi prepreči preboj. Pozna se nam, da večina redno igra v tujini, manjkala nam je tudi agresivnost. Zdaj smo to dobili, zdaj se samo še nadejamo pozitivnih izidov," je Črnigoj, ki sicer igra v drugi italijanski ligi za Venezio, prepričan, da se je krivulja izidov Slovenije zdaj končno obrnila navzgor.

Sorodna novica Gol, o katerem se bo še govorilo

Novembra priprava na kvalifikacije za Euro 2024

Slovenijo v letu 2022 čakata še dve prijateljski tekmi v novembru. Najprej v gosteh 17. novembra proti Romuniji in nato 20. novembra doma proti Črni gori. "Za pripravo za naslednje kvalifikacije. Zadnji izidi so pokazali, da lahko naredimo nekaj več, s to miselnostjo zremo v prihodnost," je pogled naprej uperil Gorenc Stanković, ki je ob koncu druženja s slovenskimi novinarji še dodal: "Zelo dobro vzdušje, mogoče najboljše doslej, kar je po moje tudi pripomoglo k tem izidom. Dobra družba je vedno dobrodošla."

Naslednji tekmovalni cilj Slovenije so kvalifikacije za naslednje evropsko prvenstvo. Žreb skupin za Euro 2024 bo že v nedeljo opoldne v Frankfurtu, sam skupinski del kvalifikacij pa se bo odvil med marcem in novembrom 2023.

Šeško: Ko napadalcu gre, gre