Slovenija je bila ob začetku Lige narodov (poraza s Švedsko in Srbijo) zelo bleda in nihče ni verjel, da bo lahko obstala v Ligi B. Toda v preostalih štirih tekmah ni izgubila, ključna pa je bila zmaga v Stožicah nad Norveško z 2:1. Foto: Reuters
Slovenija je bila ob začetku Lige narodov (poraza s Švedsko in Srbijo) zelo bleda in nihče ni verjel, da bo lahko obstala v Ligi B. Toda v preostalih štirih tekmah ni izgubila, ključna pa je bila zmaga v Stožicah nad Norveško z 2:1. Foto: Reuters

Po odličnem slovenskem finišu v Ligi narodov, zmagi nad Norveško v Stožicah (2:1) in remijem (1:1) s Švedi v Solni, je navdušenje čutiti tudi med nekdanjimi reprezentanti. "Super so odigrali zadnji tekmi, fizično celo nad svojimi sposobnostmi. Našli so pravi sistem 4-4-2, s tem se je lažje braniti in tudi lažje napadati. Od prejšnje izvedbe Lige narodov je Slovenija naredila nekaj korakov naprej in postavila lepe temelje za prihodnost. Če bi gledali le statistiko tekme in videli predvsem posest žoge, bi se držali za glavo, ampak - ravno to je statistika, ki prinaša uspeh. Takšno je imela že moja in Novakovićeva generacija. Trpljenje, uspešno branjenje s hitrimi prehodi v protinapad in igralci, ki gredo čez svoj limit, tudi to je neka slovenska klasika, ki prinaša uspeh," nam je povedal Zlatko Zahovič.

Tudi
Tudi "zlata generacija", ki se je uvrstila na EP 2000 in SP 2002, je imela izstopajočega posameznika - Zlatka Zahoviča. Foto: EPA

Čvrsta Slovenija lahko vsaki reprezentanci povzroča težave
Saša Udoviča je navdušila predvsem tekma s Švedsko: "Imamo določeno kakovost, imamo Šeška, predvsem v protinapadih smo lahko zelo nevarni. Slovenija nikoli ni bila in verjetno ne bo reprezentanca, ki bi lahko igrala na ravni Španije ali Anglije, a če bo tako čvrsta, kot je bila na zadnjih tekmah Lige narodov, zna biti vedno neugodna. Predvsem sem vesel, da je tudi javnost prepoznala uspešno zgodbo. Najhuje je bilo, ko se skoraj nihče ni več zanimal za reprezentanco, a polne Stožice dokazujejo, da nogometna reprezentanca spet pridobiva ugled. Če so nas označili za zlato generacijo, sledila pa je diamantna generacija, naj zdaj te uspehe ponovi ta kriptogeneracija (smeh). Fantje morajo samo verjeti vase. Ko se enkrat začnejo uspehi, verjameš vase, v soigralce, v selektorja. In vse je lažje."

Ni druge kot vedno iti na glavo. Tako je bilo tudi z nami - lahko smo kakšno tekmo izgubili, ampak smo šli krvavi iz tekme in navijači so nam ploskali.

Sašo Udovič

Vedno na glavo!
Sašo Udovič, s 16 goli tretji najboljši strelec v zgodovini članske reprezentance, še poudarja, da bo treba biti na vsaki tekmi tako agresiven: "Ni druge kot vedno iti na glavo. Tako je bilo tudi z nami - lahko smo kakšno tekmo izgubili, ampak smo šli krvavi iz tekme in navijači so nam ploskali. Spomnite se, ko je bilo za Bežigradom sredi 90. let le 2000 ali 3000 navijačev, na EP-ju 2000 pa jih je bilo v Amsterdamu 10 tisoč! Nekaj vzporednic vidim v zdajšnji Sloveniji: ko trpijo in imajo tekmeci posest, znajo vzdržati. Potrebujejo le še več samozavesti, ko imajo posest. Tu so bile vedno težave in tudi zdaj so še rezerve. Z več samozavesti ne bo težav, ko bo Slovenija igrala s slabšimi reprezentancami."

Sašo Udovič je s 16 goli tretji strelec v zgodovini slovenske članske reprezentance. Foto: Osebni arhiv
Sašo Udovič je s 16 goli tretji strelec v zgodovini slovenske članske reprezentance. Foto: Osebni arhiv

Nevarni protinapadi in velemojster Šeško
Predvsem Benjamin Šeško je s spektakularnim golom močno dvignil temperaturo med ljubitelji nogometa. Udovič: "Izjemen igralec in ni čudno, da se zanj zanimajo največji klubi. Fant ima izjemno individualno kakovost. Okrog njega je treba graditi ekipo. Na zadnjih dveh tekmah proti obema skandinavskima ekipama je bila Slovenija v protinapadih, v katerih je Šeško odigral ključno vlogo, izredno nevarna. A star je šele 19 let in ne bi bilo dobro, če bi mu naložili preveč bremena. K sreči je z nogami na trdnih tleh." Zlatko Zahovič prav tako z izbranimi besedami govori o 19-letniku: "Imamo res dragulja, ki lahko z Janom Oblakom, ki v golu naredi svoje in še več, to ekipo popelje na največja tekmovanja. V Salzburgu so ga fizično, mentalno in taktično pripravili za največje stvari, ima to "materio prima", povlekel je ekipo naprej in tudi Andraž Šporar je z njim v napadu nevarnejši."

Takšne gole praviloma dosegajo igralci z večjo kilometrino in izkušnjami. Šeško je potencial, ki se lahko primerja z vsemi največjimi zvezdniki v zgodovini nogometa.

Zlatko Zahovič

Šeškov potencial sega med največje zvezde
Gol, ki ga je dosegel na tekmi proti Švedski, je bil fantastičen, pravi Zahovič: "Pri 19 letih sprožiti tako dovršen strel je neverjetno. Takšne gole praviloma dosegajo igralci z večjo kilometrino in izkušnjami. Šeško je potencial, ki se lahko primerja z vsemi največjimi zvezdniki v zgodovini nogometa, kot so Haaland, Ronaldo eden in drugi, Van Basten ... Mislim, da bo presegel vse rekorde!" Bo postal tudi prvi strelec v zgodovini Slovenije - trenutno je to ravno Zahovič s 36 goli? "Nedvomno, takšnemu nenormalnemu talentu to tudi z veseljem privoščim," dodaja Zlatko Zahovič.

Še na začetku junija nogometaši na udaru hudih kritik
Ob koncu pogovora za MMC je Zahovič izpostavil še pozitivno energijo, ki jo je spet čutiti v reprezentanci: "Glede na našo skromno bazo je to res pomembno, ko so bili uspehi, se je znala reprezentanca vedno dobro povezati z javnostjo. Spomnite se, kako je bilo junija na začetku Lige narodov drugače. Po drugi tekmi in porazu v Beogradu (4:1) se je zgodila medijska revolucija, kar pa je bilo dobro za reprezentanco. Saj veste, nogomet živi od polemik. Javnost se je odzvala in povedala, da si želi več ambicioznost in drugačen odnos. In odzvali so se tudi nogometaši, čeprav so šle morda kakšne kritike prek meje dobrega okusa, ampak - na koncu je bilo vse to le pozitivno."