Benjamin Šeško je znova zablestel v polnem sijaju. Foto: Reuters
Benjamin Šeško je znova zablestel v polnem sijaju. Foto: Reuters

Slovenija se je odločilnega trenutka, ki ji je odprl vrata k obstanku v drugem razredu Lige narodov, veselila v 28. minuti, ko je Benjamin Šeško poskrbel za vodstvo z evrogolom, ki se je v hipu znašel med kandidati za najlepši zadetek zadnjega kroga Lige narodov.

"Beni se z nami smeji, zabava in uživa. Zanj je nogomet res igra, to se vidi, tudi danes ga je nagradilo. Vsi, tudi Švedi, mu morajo samo čestitati za gol, ki ga je dosegel. Tekmeci bodo zdaj verjetno razmišljali, da ni samo Oblak naša zvezda, ampak je tu še Beni," je komentiral slovenski selektor. Šeško se je med strelce vpisal na tretji reprezentančni tekmi zapored, v prvem polčasu je še dvakrat pošteno ogrel dlani vratarja Robina Olsena.

Šeškov gol za zgodovino in obstanek v Ligi B

Ker Andraž Šporar zaradi kartonov ni igral, je ob 19-letnem fenomenu začel Jan Mlakar. "Jasno je, da Šeško potrebuje partnerja v napadu. Hkrati pa nismo hoteli stopiti nazaj, igrati s tremi branilci oziroma samo z enim napadalcem. Nismo želeli le moliti, da ne bi prejeli zadetka, ampak smo želeli doseči gol. S pravim pristopom smo šli iskat priložnosti, danes smo si jih pripravili kar lepo število. Odigrali smo dobro tekmo v Skandinaviji, kjer Slovenija po navadi ni ravno blestela," je poudaril Kek, ki je ohranil sistem 4-4-2 s sobotnega srečanja proti Norveški v Stožicah. Nadomestil je le dva nogometaša, na katera ni mogel računati, sicer pa je na zelenico poslal iste može na istih položajih.

"Pravzaprav se ne spomnim, kdaj v karieri sem imel toliko ugank, na kakšen način in s kom iti v tekmo. Veliko dvomov je bilo. Nisem bil čisto prepričan, ali bomo lahko zdržali visok ritem Švedov in fizične dvoboje. Igrali smo brez dveh zelo pomembnih igralcev s prejšnje tekme, Šporarja in Kurtića, poleg tega pa imeli še kar nekaj težav: Janovo poškodbo, virozo v ekipi in utrujenost nekaterih. Še enkrat pa se je pokazalo, da so tudi fantje okoli mene oziroma moji pomočniki imeli neko energijo oziroma idejo. Na koncu smo izpeljali dobro. Vedeli smo, da bodo Švedi ustvarili pritisk in da imajo veliko energije. Čakali smo na svoje priložnosti, jih dočakali in enkrat tudi zadeli. Zelo zadovoljni smo s tretjim mestom v tej skupini," je razložil selektor.

Jaka Bijol (desno) v dvoboju z Dejanom Kuluševskim. Za reprezentanco je kljub mladosti odigral že 33. tekmo. Foto: Reuters
Jaka Bijol (desno) v dvoboju z Dejanom Kuluševskim. Za reprezentanco je kljub mladosti odigral že 33. tekmo. Foto: Reuters

Najboljša statistična ocena za Bijola

Ni v njegovi navadi, da bi izpostavljal posameznike, tokrat pa je naredil izjemo: "Dovolite mi, da danes omenim tudi Jako Bijola. To je nekaj, kar me izredno veseli." 23-letni branilec iz Vuzenice je odigral sijajno tekmo in se odlično kosal s švedskimi napadalci.

V izbrani vrsti je debitiral že pred štirimi leti, lani na dvoboju proti Malti v Ljubljani pa se je v reprezentanci prvič preizkusil kot branilec, potem ko ga je na štoperski položaj pri moskovskem CSKA-ju v prejšnji sezoni prestavil trener Aleksej Berezucki.

Na kar nekaj tekmah nato ni ravno blestel, po uspešno odprtem novem poglavju v klubski karieri pri Udineseju, ki ga je kronal z nedavnim zadetkom proti Interju, pa je zdaj tudi v reprezentanci upravičil selektorjevo zaupanje. Pri statističnem portalu SofaScore si je na Friends Areni prislužil najvišjo oceno v gostujočem moštvu (7,6). Dobil je vseh deset zračnih dvobojev, tri izmed štirih dvobojev na tleh in 14-krat izbil žogo.

Sorodna novica Mojstrovina Šeška v slogu van Bastna in trdna obramba ohranili Slovenijo v Ligi B

"Ta generacija bo zrušila še marsikateri tabu"

Njegova preobrazba je podobna napredku celotne reprezentance. Po začetnih dveh porazih v Ligi narodov in katastrofalni predstavi v Beogradu proti Srbiji, ko so izgubili s 4:1 in si prislužili ogromno kritik, so Slovenci na zadnjih štirih srečanjih pokazali, da so sposobni precej več in obstali v najtežji skupini Lige B. Na odločilnem dvoboju proti četrtfinalistu svetovnega prvenstva pred štirimi leti v Rusiji so potrebovali točko in jo tudi osvojili, Švedsko, ki je še predlani igrala v Ligi A, pa pahnili v Ligo C.

"Izid te včasih poljubi, včasih ne. Mislim pa, da smo dobili ekipo, ki si upa in ki ima pravi pristop. Po vsesplošnem obešanju za 'jajca' je imela dovolj moči, da je šla čez to, da se je zavedala slabosti in zaslužene kritike ter je na najboljši mogoči in športni način pokazala, da lahko s samokritiko in objektivnostjo tudi iz slabih dnevov prideš kot zmagovalec. Na zadnjih štirih tekmah nismo izgubili in obstali v Ligi B. Mislim, da je to dober rezultat. Ni zdaj nekaj senzacionalnega, ni uvrstitev na veliko tekmovanje, a v tej generaciji to še pride. Ta generacija bo zrušila še marsikateri tabu. Tudi mi na klopi smo našli dovolj karakterja, da smo dali priložnost nekaterim igralcem, ki jih v določenem trenutku sploh ni bilo na zemljevidu. Manjka nam pa še ogromno. Stvari, ki morajo biti boljše, je toliko, da bi o njih razpravljali preveč časa. Raje govorimo o tistih dobrih," je povedal Kek.

Petar Stojanović se je izkazal z natančno diagonalno podajo za gol Šeška. Foto: EPA
Petar Stojanović se je izkazal z natančno diagonalno podajo za gol Šeška. Foto: EPA

"Ne smeš se delati 'bumbarja' in bežati od resnice"

61-letni Mariborčan je še poudaril, da medijske kritike po brezkrvni igri na Marakani niso bile edini razlog, da se je že štiri dni pozneje v Oslu (0:0) "ladja" zasukala v drugo smer.

"Ne strinjam se s teorijo, da ste mediji morali narediti rompompom, da se je nekaj zgodilo. Mislim, da gre za kompletno zgodbo. Neštetokrat sem že rekel, da moraš biti pri sebi dovolj objektiven in samokritičen, ko veš, da nekaj ni dobro. Da se ne delaš 'bumbarja' in bežiš od resnice. Tisti, ki igrajo na visoki ravni, se tega zavedajo, nekateri se bodo morali še naučiti. Po Srbiji smo si z mano na čelu zaslužili marsikaj. Če je bil kdo po Beogradu zadovoljen, nima kaj iskati v nogometu. Prišli smo iz tega celi in to nam lahko kaže neko smer. Včasih se opozorimo v ekipi sami, včasih opozori trener, včasih mediji, včasih navijači. Vse skupaj pa doživljam kot prostor, v katerem morajo biti spoštljivost, obojestranska komunikacija in predvsem objektivnost. Prepričan sem, da nas boste danes hvalili, ker si to zaslužimo."

Sorodna novica Gol, o katerem se bo še govorilo

9. oktobra žreb kvalifikacij za EP 2024

Slovenska nogometna javnost bo po zelo spodbudnem septembru z zanimanjem pričakala tudi žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo v Nemčiji leta 2024, ki bo prihodnjo nedeljo (9. oktobra) v Frankfurtu.

Slovenija bo tako kot Švedska in Norveška v tretjem bobnu, če se ne bo uvrstila na eno izmed prvih dveh mest v skupini ter si s tem priigrala nastop na EP-ju, pa bo zaradi dobre uvrstitve v Ligi narodov dodatno priložnost najbrž dobila v dodatnih kvalifikacijah. V njih se bodo pomerile štiri najboljše reprezentance iz Lige B, ki se ne bodo na EP prebile skozi kvalifikacije. Slovenija je na lestvici 16 ekip iz Lige B kot najboljša tretjeuvrščena na devetem mestu za Izraelom, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Škotsko (zmagovalci skupin), Finsko, Ukrajino, Islandijo in Norveško (drugouvrščeni).

Šeško: Ko napadalcu gre, gre
Najbolj oblegan je bil Šeško