Podoba, ki najbolje povzema dramo in razplet obračuna na legendarnem Monumentalu, kjer si je River Plate privoščil
Podoba, ki najbolje povzema dramo in razplet obračuna na legendarnem Monumentalu, kjer si je River Plate privoščil "monumentalno" katastrofo. Foto: Reuters
Guillermo Farre (Belgrano)
Vezist Guillermo Farre je v 61. minuti postal veliki junak gostov, potem ko je izenačil z golom med nogami vratarja Carizza. Foto: Reuters
Izpadli River Plate
Kaj izpad Riverja pomeni za njegove navijače in Argentince? Nogomet je v deželi "gavčev" skoraj vse oz. resnično stvar, brez katere ni vsakodnevnega življenja. Foto: EPA
River Plate
River Plate je nastanjen na severu Buenos Airesa, sredi uglednejših in predvsem bogatejših četrti. Dolga desetletja je klub upravičeval vzdevek "milijonarji", v zadnjih letih pa so zaradi slabših izidov in nespametnega gospodarjenja zašli v dolgove, kar je pomenilo še slabša moštva in nižje uvrstitve. Foto: EPA

Na povratni tekmi boja za obstanek oz. napredovanje v prvo ligo sta River Plate in Belgrano de Cordoba odigrala 1:1, četrtouvrščeno moštvo druge lige pa je s skupnim izidom 3:1 napredovalo med argentinsko elito, iz katere je prvič v svoji dolgi in bogati zgodovini izpadel klub, za katerega strastno navija skoraj polovica Argentincev.

Hiter žarek upanja zaman
Za River se je začelo odlično - že v 5. minuti povratne tekme je zadel prvi napadalec Mariano Pavone. Gostitelji so pred nabito polnimi tribunami stadiona Monumental pritiskali in grozili, da bodo zaostanek s sredine tekme nadoknadili že do odmora. Gostje iz Cordobe so se upirali na vse pretege in načine ter po uri igre dočakali svoj veliki trenutek. Po veliki napaki domače obrambe se je pred golom znašel sam Guillermo Farre, ki je 'iz prve' ukanil presenečenega vratarja in kapetana Riverja Juan Pabla Carizza.

Enajstmetrovka: Pravica izkazica
Drama je dosegla vrhunec šest minut pozneje, ko je sodnik dosodil sporno enajstmetrovko v korist Riverja. K beli točki je pristopil Pavone, ki pa je slabo meril, njegov strel po tleh pa je zanesljivo zadržal vratar Juan Carlos Olave. Do konca tekme so bili igralci Riverja v šoku, Cordobčani pa so iz protinapadov grozili z zmagovitim golom. Ko je nastopila zadnja minuta, je privržencem Riverja, še posebej zloglasnim huliganom na tribunah, prekipelo. Na igrišče so začeli leteti stoli, plastenke, kamenje in palice, zato je glavni sodnik odpiskal konec.

Jok na zelenici, bes na tribunah
Nogometaši Belgrana so med 'dežjem izstrelkov' zbežali na slavje v slačilnico, igralci Riverja pa so se v joku spraševali, ali je druga liga prava resničnost. V živem obroču varnostnikov in policistov so člani Riverja počasi zapustili zelenico, medtem ko so se na tribunah razvneli spopadi med jeznimi in razočaranimi "barra bravami". Spopadi s huliganskimi tolpami, ki dobro živijo s preprodajo vstopnic in drugimi storitvami, ki so bližje kriminalu kot nogometu, so bili najhujši v okolici stadiona. Na aveniji Nunez, ki skozi ugledno četrt pelje do Monumentala, so bile razbite izložbe in podtaknjeni požari.

Vzdevek nasproten realnosti
"Milijonarji",
kakor je zdaj zaradi 20-milijonskega dolga že prav ironičen vzdevek kluba in njihovih navijačev, so v težave zašli zaradi izredno slabih izidov v zadnjih treh letih. V Argentini, kjer je leto razdeljeno na dve ločeni in enakovredni državni prvenstvi, se za izpad v drugo ligo računa povprečje osvojenih točk v zadnjih treh letih (šestih prvenstvih). Tak sistem tekmovanja je bil vpeljan leta 1991, da bi zaščitili velike klube, hkrati pa majhnim dali priložnost, da v polsezoni lažje tekmujejo z veliko peterico (River, Boca, Independiente, Racing in San Lorenzo).

River Plate je na rob prepada padel s katastrofalnim zaključkom Clausure 2011, ko je na zadnjih osmih tekmah štirikrat izgubil in štirikrat remiziral. V zadnjem, 19., krogu so doma proti Lanusu potrebovali le točko, a je klub z obrobja Buenos Airesa zmagal, osvojil 2. mesto in pahnil River v boj za obstanek.

Katastrofa osrečila privržence Boce
"Neverjetno, a resnično" in "Neprestano žalovanje" je zapisal vodilni športni dnevnik Ole. Argentina, ki je ena najbolj nogometno norih držav na svetu, je tako dočakala, da se je v drugo ligo preselil najuspešnejši klub. Ob tem se najbolj veseli druga polovica države, ki stiska pesti za Boco Juniorse, največje tekmece Riverja. Čeprav bodo vsaj za leto dni ostali brez "superclasica", ki velja za najbolj napet in čustven derbi na svetu, se naslajajo nad polomijo Riverja, ki mu ni pomagalo niti 60 tisoč navijačev, kaj šele uspešna 110-letna zgodovina s 33 naslovi argentinskih prvakov.

"Iz tega bomo izšli še močnejši. Zdaj bomo na novih temeljih postavili klub," navijače miri predsednik Riverja Daniel Passarella, ki je bil kapetan zlate argentinske ekipe s svetovnega prvenstva 1978, vendar ga navijači krivijo za izpad. Zdaj sta Boca in Independiente v argentinskem prvenstvu edina kluba, ki nikoli nista izpadla iz argentinske "primere division".