Veteran Figo je še vedno eden ključnih mož portugalske reprezentance. Deco (levo) se vrača po lažji poškodbi. Foto: EPA
Veteran Figo je še vedno eden ključnih mož portugalske reprezentance. Deco (levo) se vrača po lažji poškodbi. Foto: EPA
Branko Ivanković
Hrvaški selektor Branko Ivankovič se spopada s (pre)velikimi pričakovanji iranske javnosti. Tudi igralci mu naj ne bi zaupali preveč. Foto: EPA
Christiano Ronaldo
Ronaldo je treniral ločeno. Foto: EPA

Izraziti favoriti so Portugalci, pri katerih je Deco okreval po poškodbi, a najbrž še ne bo začel v prvi postavi. Christiano Ronaldo je zadnja treninga opravil po posebnem programu, vzrok pa naj bi bila utrujenost. Vodstvo reprezentance zagotavlja, da bo nared.

"Iranci niso slabi, nekaj si jih služi kruh v Nemčiji, predvsem njihovi napadalci so izjemno hitri. Ne čaka nas lahko delo, toda ve se, kje je kakovost," je optimističen vezist Benfice Armando Petit.

Vzdušje v iranskem taboru po porazu proti Mehiki ni rožnato. Na uvodni tekmi so zatajili igralci iz Bundeslige, od katerih se tokrat pričakuje več. Selektor Branko Ivanković zaradi poškodbe hrbta ne bo mogel računati na kapetana Alija Daeija.

"Novinarji se morate zavedati, proti kakšnim ekipam igramo. Mehika ni kar tako četrta reprezentanca na svetu, zato ne razumem vaših kritik. V bistvu jih razumem, a za njih ne vidim nobenega razloga," je najprej visokoleteče iranske medije ošvrknil Ivanković, nato pa kratko napovedal: "Portugalci so nedvomno favoriti, toda na svetovnem prvenstvu se lahko zgodi kar koli."

DOBRO JE VEDETI
- To bo prvi obračun Portugalske in Irana.

- Portugalska že 40 let ni napredovala iz predtekmovalnega dela svetovnega prvenstva. Na svojem 1. mundialu leta 1966 je osvojila 3. mesto, leta 1986 in 2002 pa je izpadla v 1. delu.

- Tudi Iran se na dozdajšnjih dveh nastopih (1978, 1998) na SP-jih ni prebil naprej.

Skupina D



Sobota ob 15.00:
PORTUGALSKA IRAN ---------- verjetni postavi: ---------- Ricardo Mirzapour Miguel Kaebi Carvalho Rezaei Meira Golmohammadi Valente Nosrati Petit Nekonam Maniche Teymourian Sabrosa Mahdavikia Figo Hashemian Ronaldo Karimi Pauleta Borhani ---------------------------------------
Sodnik: Eric Poulat (Francija)