Slaviša Stojanović je pripravljen na nov izziv. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Slaviša Stojanović je pripravljen na nov izziv. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin je prvič stopil v kontakt s Stojanovićem pred nekaj dnevi. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Nekdanji trener Domžal in CM Celja, ki je nazadnje opravljal vlogo pomočnika selektorja Srečka Katanca na klopi Združenih arabskih emiratov, je tako uradno nasledil Matjaža Keka, ki je sporazumno prekinil sodelovanje z NZS-jem.
Debi proti Klinsmannu v Stožicah
Stojanović se bo prvič predstavil že na prijateljski tekmi z ZDA (vodi jo nekdanji sijajni napadalec nemške reprezentance Jürgen Klinsmann), ki bo 15. novembra ob 18.15 v Ljubljani na stoženskem stadionu.
Ob uspehu v kvalifikacijah se pogodba podaljša
41-letni Ljubljančan se je s predsednikom NZS-ja Aleksandrom Čeferinom dogovoril za sodelovanje v kvalifikacijskem ciklusu za svetovno prvenstvo 2014 z avtomatskim podaljšanjem pogodbe v primeru uvrstitve na SP v Braziliji. Finančnih podrobnosti niso razkrili.
Čeferin je poudaril, da je bil Stojanović njegova prva izbira. Strokovna komisija NZS-ja, ki je izključno posvetovalni organ, mu je ob Stojanoviću predlagala še dva kandidata, ni pa želel izdati, katera. Predsednik NZS-ja je še dodal, da so Stojanovića podprli praktično vsi podpredsedniki, na seji izvršnega odbora pa so zanj glasovali vsi člani, razen dveh, ki sta se vzdržala.

Čeferin bo v torek ob 10.30 gost spletne klepetalnice MMC-ja. Vabljeni k sodelovanju!

Veliko poudarka igri iz prekinitev
Stojanović o podrobnih načrtih še ni govoril, dejal pa je, da (vsaj) pred tekmo proti ZDA korenitih sprememb ne bo, gotovo pa bo uvedel nekaj novosti. Več bo lahko povedal po podrobni analizi iger izbrane vrste v kvalifikacijah za Euro 2012. Veliko časa bo, kot kaže, namenil igri iz prekinitev, saj se je s tem veliko ukvarjal v zadnjih letih. Rezerve vidi tudi v "pas igri" oziroma držanju žoge.
"Gotovo želimo napredek, če se ga da doseči. Vizija je predvsem priključiti neko svežino, nek nov veter. V zadnjih dveh letih sem porabil dovolj časa za neke nove prijeme in analize, za katere upam, da jih bom lahko uspešno predstavil tudi v reprezentanci. Po opravljeni analizi bom lahko bolj konkretno odgovoril na vprašanje, ali bo igral isti kader ali bo kakšna noviteta. Gotovo pa si želim, da bi se nekateri igralci, ki so v mlajši selekciji pokazali določeno raven znanja, priključili članski reprezentanci," je dejal Stojanović.

Do zdaj še ni govoril z nobenim izmed igralcev. Prav tako se še ni odločil, kdo bo njegov pomočnik oziroma kdo bo sestavljal strokovni štab. Čeferin je prvič stopil v stik z njim pred nekaj dnevi.
"To ni več neka lokalna zgodba"
"Zavedam se, da je naloga, pred katero stojim, zelo odgovorna. Gotovo sem maksimalno pripravljen in motiviran, da jo opravim na najboljši mogoč način. To ni več neka lokalna zgodba, zdaj sem na čelu reprezentance, ki je vedno ogledalo vsega nogometa v Sloveniji. Temu primerno se moramo obnašati od prvega do zadnjega trenutka in po najboljših močeh pokazati največ, kar se da," je še povedal Stojanović in čestital Keku za vse, kar je dosegel med svojim skoraj petletnim mandatom.
Slovenijo od septembra 2012 dalje čaka nastop v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014, za vstopnico za mundial pa se bo borila v skupini E, v kateri so še Norveška, Švica, Albanija, Ciper in Islandija. Reprezentanca bo še naprej igrala tako v Ljubljani kot Mariboru, pripravljalno središče pa - tako Stojanović in Čeferin - ostaja Kidričevo.

Člani izvršnega odbora NZS-ja: Aleksander Čeferin (predsednik), Stane Oražem, Rade Mijatović, Stanko Glažar, Franc Kopatin, Brane Florjanič (vsi podpredsedniki), Jani Bačič (MNZ Koper), Rudi Bračič (združenje trenerjev), Bojan Gasior (MNZ Ljubljana), Branko Gros (MNZ Lendava), Danilo Kacijan (MNZ Murska Sobota), Otmar Komel (MNZ Nova Gorica), Vlado Močnik (MNZ Celje), Vladmir Šajn (združenje sodnikov), Janko Turk (MNZ Ptuj), Rudi Turk (MNZ Maribor), Blaž Vidmar (MNZ Gorenjska). Vir: NZS

Strokovna komisija NZS-ja: Zdenko Verdenik (predsednik), Zoran Cirkvenčič, Mihael Kebe, Drago Kostajnšek, Marijan Pušnik, Damir Rob, Janez Žilnik, Branko Zupan, Janez Zupančič. Vir: NZS