Slovenija je zaostajala že z 2:0, a se vendarle izognila enemu najbolj bolečih porazov v svoji zgodovini. Foto: EPA
Slovenija je zaostajala že z 2:0, a se vendarle izognila enemu najbolj bolečih porazov v svoji zgodovini. Foto: EPA
Kje ste, strelci? Na zadnjih desetih tekmah Slovenije je bil s tremi goli najučinkovitejši branilec Boštjan Cesar. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Prašnikar
Bojan Prašnikar se čudi, zakaj Slovenija, čeprav je imela skoraj leto časa na pripravo na prvega tekmeca kvalifikacij, ni premagala idealnega nasprotnika za začetek kvalifikacij. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Birsa: Take napake se ne smejo dogajati

Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018 začela z remijem proti Litvi v Vilni (2:2). Točko je z golom v 93. minuti zagotovil Boštjan Cesar. Selektor Srečko Katanec je bil po tekmi videti kar zadovoljen in je poudaril, da gre za veliko točko. Pogovarjali smo se z nekaterimi trenerji oziroma nekdanjimi igralci in jih povprašali, ali je točka res velika in ali že uvodna tekma nakazuje, da Slovenija v novem kvalifikacijskem ciklusu ne bo konkurenčna.


Luka Elsner, trener Olimpije: "Glede na to, kakšen je bil izid še petnajst minut pred koncem, je to velika točka. Predvsem si ne bi smeli dovoliti, da dobivamo tako poceni zadetke. V drugem polčasu je Slovenija dokazala, da ima kakovost, da lahko prebije nasprotnika in si ustvari številne priložnosti. Pričakujem, da si bo tudi na naslednjih tekmah ustvarila vsaj pet priložnosti za gol in bo nevarna tudi proti Slovaški in Angliji. Vsekakor je prezgodaj, da bi obupovali. Tudi na prejšnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je Slovenija uvodno tekmo izgubila (Švica je bila boljša z 0:2), a je bila do zadnjega kroga v igri za napredovanje."



Bojan Prašnikar, nekdanji selektor: "Skoraj leto dni priprav je imela Slovenija na voljo in za uvod kvalifikacij dobila idealnega nasprotnika. A očitno priprava niti na nasprotnika niti na umetno travo ni bila dobra, res pa je, da v takšni formaciji ta reprezentanca še ni igrala. V prvem polčasu je bila Slovenija povsem brez idej. Litva je hitro kaznovala nekonkretno igro Slovenije v obrambi in napadu in bila vse bolj pogumna in agresivna. S prihodom Josipa Iličića se je v drugem polčasu slovenska igra izboljšala, Litvi pa je pošla moč. Na teren se Slovenija ne sme izgovarjati. Bil je idealen za te deževne razmere. Videlo se je, da je Slovenija tehnično močnejša, kar bi morala znati izkoristiti, a je bilo tako, da so tekmeci vsaj v prvem polčasu dobivali dvoboje, oba slovenska bočna igralca pa sta bila premalo napadalna. Šepala je tudi organizacija igre."

Brane Oblak, nekdanji selektor: "Tako slabe ekipe, kot je Litva, še nisem videl. Po kakovosti je Slovenija dvakrat boljša in na takšnih tekmah pride v poštev le zmaga. Komentar Srečka Katanca po tekmi mi zato ni všeč. Točka je velika le s tega vidika, da je Slovenija obrnila izgubljeno tekmo. Vseeno nisem pesimist, saj je bila v drugem polčasu igra dobra, gledali smo enosmerni promet proti litovskim vratom. Boštjan Cesar bi moral biti lider te reprezentance. Tako po starosti kot po izkušnjah je primeren za to vlogo. Tokrat je rešil ekipo, ampak na prejšnji tekmi ga pa nikjer ni bilo. Imamo sicer Kampla in Iličića, a vmes se 'rine' še Birsa, ki pa za reprezentanco skorajda še ni odigral dobre tekme.

Sašo Udovič, nekdanji reprezentant: "Pritisk javnosti je bil v zadnjem letu zelo velik, kar je tudi pričakovano, saj se Slovenija ni uvrstila na evropsko prvenstvo. Vsaka naslednja tekma je tako pod še večjo lupo. Po remiju z Litvo nočem biti kritičen, a dejstvo je, da je Slovenija veliko boljša od Litve in da je šla reprezentanca tja po tri točke, na koncu pa reševala točko. Na kakšen način je bila osvojena, po kakšnem preobratu, je resda pozitivno, a samo remi z Litvo je rezultatski neuspeh, to je jasno. Ti dve točki bosta v teh kvalifikacijah še zelo prav prišli. Prvi polčas je bi slab, drugi precej boljši, čeprav je res, da so Litovci padli. Po tem, kaj vse se je dogajalo, je bila točka prigarana, saj se je težko vrniti po zaostanku 0:2. Na takšnih tekmah moraš nasprotnika stisniti in si ustvarjati priložnosti. Ključno je, da daš prvi gol. Če bi Slovenci povedli z 1:0, bi bilo vse drugače. Tako pa je Litva povedla in vsaka vaška ekipa po doseženem zadetku dobi zalet. A to je bila šele prva tekma kvalifikacij. Ne smemo zdaj s figo v žepu navijati na naslednjih dveh tekmah. Treba je še vedno podpreti te fante. Tekmi proti Slovakom in Angležem bosta uri resnice te reprezentance."

Sebastjan Cimerotič, nekdanji reprezentant: "Imamo izredno težko skupino in na takšnih tekmah štejejo le tri točke. Tako imenovane majhne reprezentance enostavno moraš premagati, če se hočeš prebiti na veliko tekmovanje, vem pa, da se je težko motivirati. Tudi jaz sem vedno raje igral proti favorizirani reprezentanci. Verjamem, da zdaj v Sloveniji med navijači vlada nezadovoljstvo. Vsi si želijo vrhunskih rezultatov, a ne gre čez noč. Treba je biti potrpežljiv in verjeti. Naslednja tekmeca, Slovaška in Anglija, sta resda močnejša, a po videnem v drugem polčasu tekme v Vilni sem optimist. Če bo Slovenija tako igrala od prve minute, je vse odprto."

Birsa: Take napake se ne smejo dogajati