Nogomet

Težko bo odpraviti prirejanje nogometnih rezultatov

Tonči Žlogar gost Odmevov na TV Slovenija
6. oktober 2012 ob 09:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nezakonite stavnice prodirajo tudi k nam. Zakaj toliko športnikov prestopi mejo zakona? Zakaj v Sloveniji skoraj ni nogometnega branilca, ki mu ne bi ponudili sodelovanje v nečednem poslu?

O tej temi so spregovorili v Odmevih na TV Slovenija. Najbrž se odgovor na vprašanje, zakaj jih toliko prestopi mejo zakona, skriva kar v misli športnega psihologa Mateja Tušaka: "Vsi imajo radi denar." Gost Odmevov je bil tudi nekdanji slovenski reprezentant in pravnik Tonči Žlogar, ki zdaj igra v italijanski peti ligi pri Pordenoneju."Sam nisem bil temu naklonjen, to me ni veselilo in od tega sem bil vedno oddaljen."

Kako preprečiti, da bi se nogometaši ukvarjali z nezakonitimi stavami? "So različni poskusi. Združenje sindikatov FIFpro je izdalo knjigo, poskuša se vpeljati določene prepovedi v pogodbe nogometašev, tu so etični kodeksi ... Mislim pa, da je za začetek najpomembnejša preventiva - da se opozarja na te stvari in da se športnike usmeri le v igro samo, v veselje do nje. Na ta način bi se zmanjšalo prirejanje rezultatov. Dokončno to odpraviti pa bo zelo težko."

VIDEO
Tonči Žlogar o temačnem svetu stavnic
Prijavi napako
Komentarji
ezat_anim
# 06.10.2012 ob 11:03
"Tonči Žlogar, ki zdaj igra v italijanski peti ligi "

SLAVIŠAAA !!! Kaj še čakaš !?!
Kungočan
# 06.10.2012 ob 10:11
Zakaj toliko športnikov prestopi mejo zakona?

Mogoče zaradi denarja? Nima veze, če ga nekateri majo veliko, če ga je pa fajn met še več...
FreeBird
# 06.10.2012 ob 11:02
Prvo se bomo mogl začet usi skupi zavedat da denar ne sme krojit naših življenj in da nas pohlep ne bo daleč pripeljau potem pa naprej. Vsi iščejo razloge v psihologih nobeden pa ne pogleda na izvor samega problema. Nogomet je z namenom prodan ljudem ( ko rečem ljudem mislim tudi na igralce ki so nekakšni sodobni gladijatorji) kot destrukt pred realnostjo televizija pa je matrica našega časa.

Današnji fuzbal je samo dober odraz sistema sveta....
Bivši uporabnik
# 06.10.2012 ob 10:55
Ni problem v klubih kot sta Olimpija, Maribor, problem je v klubih, ki imajo finančne probleme, kot so Triglav, Mura, lani Nafta, tudi Celje... Igralci sproti ne dobijo plač in ko jim začne denarja za vzrževanje druine primanjkovat, pač morajo nekaj storiti. Nažalost so to stave. Dober primer sta tista dva naftina nogometaša, ki sta bila že obsojena zaradi tega. Mnei osebno je tudi tekma Triglav-Koper preveč sumljiva, ampak pustimo to.
No,pri tistih boljših nogometaših pa k stavam veliko pripomore odvisnost...
Imre
# 06.10.2012 ob 11:06
Prvo je treba zagotovit finančno stabilnost in disciplino klubov, popolno profesionalizacijo in zaščito profesionalnih igralcev (za primer, če jim klub ne izplača plače), potem pa uvedit 100% prepoved stav za vse profesionalne športnike in njihove ožje družinske člane! Z zagroženo kaznijo izključitve iz kluba in plačila nadomestila klubu za povzročeno škodo, ter v končni fazi tudi prepoved ukvarjanja s profesionalnim športom.
Seveda pa je potrebno zaščititi športnike pred kriminalnimi združbami, ki to organizirano počnejo in športnikom grozijo s smrtjo ali hudimi posledicami.
Bivši uporabnik
# 06.10.2012 ob 22:56
@birba: jaz sem prvo povedal, da za stave nista problem niti MB , niti OL. Sodnikov nisem nikjer omenil pri tem, šlo se je samo za stave nogometašev. Sodnike si prvo omenil ti. Jaz sem povedal potem samo moje mnenje o sodnikih v 1. SNL. Morda se motim, vendar koliko jaz gledam tekme Mure, je vedno imela probleme s sodniki in tudi NZS po tekmah z Olimpijo...
birba
# 06.10.2012 ob 18:59
@vslivnje
Ne razumem. Najprej praviš, da sta tako OL kakor MB deležna pomoči sodnikov, potem, da MB ni.
Odloči se ze enkrat, kdo ja in kdo ne.
Za MB se ve, kako se mu že nekaj let "ureja" rezultate, za OL ne vem. Vsekakor pa bi bilo treba takšne klube sankcionirati z izklučitvijo iz najmočnejše državne lige. Bi vsaj ostali klubi dejansko pokazali, kdo je najmočnejši v deželi tej
1123
# 06.10.2012 ob 18:04
koper nikoli ne bo meu veliko ljudi, ker nobenmu se ne da dat 10 eurov, da gledajo prodano tekmo
lmatjaž
# 06.10.2012 ob 17:44
Težko bo odpraviti prirejanje nogometnih rezultatov
Ta naslov bi kar popravil in namesto besede Težko, napisal Nemogoče.

Najprej bo treba Popolnoma Odpraviti(!) brezposelnost, Popolnoma Odpraviti(!) lakoto, predvsem pa Popolnoma Stabilizirati Etiko na zadovoljiv nivo(!).

Ne bo šlo kar tako..
Vsa gniloba v športu je posledica situacije v družbi in dokler se etične vrednote celotne družbe bistveno ne izboljšajo, je utopično pričakovati nek napredek.
ufo1987
# 06.10.2012 ob 17:26
birba vidim da te res boli. Zakaj si ne priznaš da je Maribor daleč pred vsemi v slo ligi? Zakaj iščeš vzroke vsepovsod drugje? In mislim, da imajo v Mb malo prelepe plače da bi se lahko zajebavali s takimi stvarmi. Pa še igrajo tam kjer ostali klubi v slo ligi niti na Playstationu ne morejo. Res ne vem v čem je problem.
birba
# 06.10.2012 ob 16:21
@vslivnje
"Ni problem v klubih kot sta Olimpija, Maribor, problem je v klubih, ki imajo finančne probleme, kot so Triglav, Mura, lani Nafta, tudi Celje..."

Zakaj pa potem MB s pomočjo sodnikov že toliko let prireja rezultate sebi v korist?
Problem?
# 06.10.2012 ob 11:53
Če ne dobiš plače si moraš plačilo poiskati drugje. Zato je toliko prirejanja tekem v nižjih ligah.
mormoR
# 06.10.2012 ob 11:39
V kolikor bi športniki imeli pravico staviti zgolj na zmago sebe oziroma svoje ekipe ne vidim nič tako zelo spornega. Zgolj še en motivacijski element (v kolikor ne gre za odvisnost). Problem je če se stavi na rezultat, na poraz, na karton oziroma na vse tiste možnosti kjer ima igralec sam neposreden vpliv. Stava na zmago, stavo prijavit nekomu iz kluba, UEFE ter omejitev zgornje meje vložka tako, da stava ni pretirana saj bi se v nasprotnem primeru lahko dogovoril za delitev dobička z nekom iz obrambne linije nasprotne ekipe. V tem primeru bi imeli uradniki vsaj nek bežen vpogled v situacijo. Tako pa se stavi kljub temu, da se ne sme. In potem hodijo ven zgodbe kot to vidimo danes v Italiji, Franciji in seveda povsod drugod.
Bivši uporabnik
# 06.10.2012 ob 18:01
@birba: kolko jaz spremljam slovensko ligo, vidim, kdo ima večjo pomoč od sodnikov. To je ziher Olimpija, vzrok pa niso nikšne stave, ampak pač prijateljstvo z NZS...
birba
# 06.10.2012 ob 10:22
@Kungočan

Se popolnoma strinjam s teboj. Samo poglejmo si MB v zadnjih letih.
Kazalo