Španska nogometna reprezentanca je aktualni evropski in svetovni prvak. Foto: Reuters
Španska nogometna reprezentanca je aktualni evropski in svetovni prvak. Foto: Reuters
Uefa bo uvedla novo tekmovanje

Kongres Evropske nogometne zveze je tako prinesel tudi napovedovano novost na reprezentančnem koledarju. Predlog novega tekmovanja so soglasno potrdile vse članice Uefe. Novo tekmovanje bo v veliki meri nadomestilo igranje prijateljskih tekem, saj se je Uefa morala spopasti s težavo, ko so nekatere reprezentance le stežka našle nasprotnike za igranje prijateljskih tekem. Liga narodov, v katero bo vključenih vseh 54 reprezentanc, bo potekala v letih, ko ni na sporedu svetovnih ali evropskih prvenstev, posledično pa bo spremenjen tudi način kvalifikacij za evropsko in svetovno prvenstvo.

Končni format novega tekmovanja, ki bo potekalo od septembra do novembra, sicer še ni določen, eden zadnjih predlogov pa govori o štirih ligah, ki bi bile sestavljene vsaka iz štirih skupin po tri oziroma štiri reprezentance. Predlog predvideva tudi, da si bodo vozovnico za evropsko prvenstvo 2020 skozi ligo narodov priigrale štiri reprezentance, ki se jim ne bo uspelo uvrstiti na prvenstvo prek klasičnih kvalifikacij. Vsako sezono bodo reprezentance glede na izide napredovale ali nazadovale iz ene v drugo ligo, na začetku pa bodo postavljene glede na rating reprezentanc.

Uefa si želi, da bi bil SP 2022 pozimi
Sicer pa je bila na kongresu sprejeta tudi resolucija o reprezentančnem nogometu 2018-2022, s katero je 54 članic Uefe ugotovilo, da je projekt centralizacije medijskih pravic za kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016 uspešen, ter podprlo nove tekmovalne principe in nadaljevanje centraliziranega trženja medijskih in sponzorskih pravic.

Na kongresu so razpravljali tudi o svetovnem prvenstvu 2022 v Katarju in poudarili, da si želijo, da bi se prvenstvo igralo v zimskem terminu, med 15. novembrom in 15. januarjem. Mednarodna nogometna organizacija Fifa bo odločitev o tem sprejela letos, po SP-ju v Braziliji.

Uefa bo uvedla novo tekmovanje