'Slovaki bodo danes odleteli v Afriko' in podobno so optimistični naslovi, ki podžigajo strasti pred obračunom s Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
'Slovaki bodo danes odleteli v Afriko' in podobno so optimistični naslovi, ki podžigajo strasti pred obračunom s Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovaška policija proti Poljakom
V zadnjem letu so se s slovaško policijo pobližje že spoznali navijači Poljske, Hajduka in Partizana. Foto: EPA
Marek Hamšik
Za vzpon Slovaške je zaslužna mlada trojica Hamšik, Škrtel in Weiss ml., katere druži tudi ljubezen do tetovaž. Foto: EPA
Slovaški časopisi
Čustveni in nacionalni naboj je na vrhuncu, piše se zgodovina, a Weiss rojakom modro govori, da gre navsezadnje le za šport. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Vstopnica za tekmo
Na črnem trgu je cena za vstopnico v petek že presegla mejo 100 evrov oz. 7-krat več kot je bila cena v redni prodaji. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Bratislavski grad
Nič kaj vznemerljiv pogled na v meglo zavit bratislavski grad z zahodnega dela mesta. Dež naj bi proti večeru ponehal, temperatura zraka med tekmo pa bo okoli 14 stopinj Celzija. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Kvalifikacijska tekma za uvrstitev na nogometno svetovno prvenstvo prevladuje na vseh televizijskih in radijskih poročilih, časopisnih naslovnicah ter spletnih portalih. Vsi poudarjajo veliko slovaško srce reprezentantov, ki jim celoten narod verjame, da je prišel čas za zgodovinsko uvrstitev na največji športni dogodek na svetu.

Prve težave v Bratislavi: slovaška policija je aretirala 10 Slovencev, ki so v predmestnem hotelu razgrajali in razbijali po recepciji. Prijavljena škoda hotela na Bellovi ulici znaša 3.300 evrov. Novico je potrdil policijski predstavnik z javnostmi František Peczar: "Policija se je odzvala na klic, trenutno so osumljeni v priporu, dokler se ne pojasnijo okoliščine." V primeru obsodbe priprtim grozi zapor od enega do treh let.
Območje stadiona bo nadziralo od 320 do 350 policistov. Med njimi bodo protiizgredniške enote, vozila z vodnimi topovi, vodniki psov, policisti na konjih, celotno operacijo pa bodo nadzorovali in snemali kriminalisti.


Neizmerna vera v uspeh

"Verjamemo" pravi dnevnik Šport, pridružuje se mu tudi Pravda, ki trdi, da "Slovaška verjame". Najbolj prodajani Novy Čas poudarja na prvi strani, da "Naša srca bijejo za Slovaško", medtem ko na zadnji strani ponesrečeno parafrazirajo neslavno geslo nacistične Nemčije: "En narod, eno moštvo, ene sanje ..."

Samo najvplivnejši dnevnik Sme je dal na naslovnici prednost Nobelovi nagradi za mir in Baracku Obami, s športnih strani pa prvi nogometni zvezdnik države Marek Hamšik sporoča: "Ne smemo se bati, temveč se veseliti."


Naveza Štrba - Karhan za prevlado na sredini

Čeprav selektor Vladimir Weiss pred novinarji ni želel govoriti o začetni postavi, so se domači mediji uskladili glede udarne enajsterice, ki naj bi bila taka: Mucha v vratih, Pekarik, Škrtel, Durica in Zabavnik v obrambi, Štrba in Karhan kot obrambna vezista, Weiss mlajši, Hamšik in Jendrašik napadalni vezisti, v sami "špici" napada je Vittek.

Slovenska zmaga vsaj početveri vložek
Slovaki, ki za neposredno uvrstitev na SP 2010 potrebujejo proti Sloveniji le točko, so favoriti tudi na vseh domačih in vodilnih tujih stavnicah, s čimer se strinjajo tudi slovenski stavničarji. Nike, največja slovaška stavnica, ponuja povsem enake kvote kot Športna loterija - 2,00 za zmago Slovaške, 2,60 za remi in 4,00 za uspeh Slovenije. Zelo podobnega mnenja je tudi sloviti William Hill (2,15 Slovaška, 2,50 remi, 4,00 Slovenija). Najmanj vere v slovenski uspeh imajo lovci na srečo pri Betfairu, kjer bi za zmago Kekovih fantov za vsak vloženi evro dobili 4,9 evra (2,38 s stavo na Slovaško).

0,6 Slovaka za enega Slovenca
Če nekateri iščejo v reprezentančnih tekmah nacionalni ponos, drugi priložnost za zaslužek, so za igralce tudi nadvse pomembno izložbeno okno, kjer svoje znanje razkazujejo širnemu svetu. Nogometni trg trenutno veliko bolj ceni Slovake, katerih skupna vrednost po oceni nemškega Transfermarkta znaša 61,8 mio. evrov, medtem ko naj bi se dalo Slovence kupiti že za 37,5 milijona evrov. Obe moštvi druži to, da najdražja nogometaša igrata v italijanski Serii A, Marek Hamšik (18 mio. evrov) je član Napolija, Samir Handanovič (10 mio. evrov) pa brani barve Udineseja.

Avtobus za nočno slavje že nared
Za ogled srečanja na Tehelnem polu se je zanimalo krepko prek sto tisoč Slovakov, a tam bo prostora le za dobrih 20 tisoč. Vsi drugi si bodo srečanje ogledali doma in v številnih lokalih, ki neutrudno vabijo k obisku z obljubami, da bodo ob slovaških zadetkih točili zastonj pivo. Kot osrednja točka proslavljanja ob uvrstitvi na mundial je predviden trg SNP v centru Bratislave, kjer si bodo meščani lahko na velikem platnu ogledali tekmo. V primeru uspeha se bodo tja v odprtem avtobusu napotili tudi varovanci Vladimirja Weissa.

Bo kocka padla v San Marinu?
Slovenci? Še ne prav številni navijači so si privoščili raziskovanje pestrega nočnega življenja v glavnem mestu Slovaške. Samozavest Matjaža Keka se je prenesla tudi nanje, prepričani so, da Slovenija ne bo izgubila ter da bo o končnem prvem mestu in vstopnici za JAR odločal zadnji krog, kjer "trigije" čaka gostovanje v San Marinu, "janošike" pa pot k severnim sosedom Poljakom.

Iz hladne in deževne Bratislave