Novaković je znova v pravi strelski formi, kar je več kot potrdil drugi gol proti Mainzu. Za nagrado je NovaGol ob odhodu Podolskega na klop za nekaj minut znova prejel kapetanski trak Kölna. Foto: EPA
Novaković je znova v pravi strelski formi, kar je več kot potrdil drugi gol proti Mainzu. Za nagrado je NovaGol ob odhodu Podolskega na klop za nekaj minut znova prejel kapetanski trak Kölna. Foto: EPA
Milivoje Novaković
191 cm visoki Jaršan je za "kozličke" v slabih petih sezonah na 134 ligaških tekmah dosegel zavidljivih 61 golov, od tega 31 v 1. Bundesligi. Foto: Reuters
Dejan Rusič v dresu Timisoare
Dejan Rusič se je lani iz Timisoare in Romunije preselil v Rusijo, kjer je igral za Spartak Nalčik, zdaj pa svojo kariero nadaljuje v Savdski Arabiji. Foto: EPA
Dejan Kelhar
Dejan Kelhar bo okrepil Legio Varšavo, ki v poljski Ekstraklasi po prvem delu prvenstva zaseda 3. mesto. Kirmova Wisla je druga, Lech Andreja Komca pa je enajsti. Foto: MC NZS.si/Taka

Prvi napadalec slovenske reprezentance je v osmih dneh na treh tekmah zabil kar pet golov. Dva proti Bayernu v 21. krogu Bundeslige, enega v Tirani in še dva v nedeljskem obračunu Kölna z Mainzom (4:2). Kljub izredni strelski formi pa ostaja predtem močno kritizirani napadalec zavit v molk. Nepojasnjene tokratne "silenzio stampe" ni omajala niti vloga prvega junaka zmage nad velikim Bayernom niti vrnitev v domovino na reprezentančni zbor. Ob karnevalski zmagi "kozličkov" kölnski mediji tokrat niti niso skušali ustaviti 31-letnega Ljubljančana, ki trenutno govori le za uradno klubsko spletno stran.

Trener vesel tudi za reprezentančni gol
Gol proti Albaniji ni razveselil samo selektorja Matjaža Keka, ampak tudi klubskega trenerja Franka Schaeferja: "Vesel sem za Novo. Po galapredstavi proti Bayernu je zadel v slogu. Zdaj je tu še Mainz, in upam, da bo to res izreden teden zanj." Kakšna sprememba od obdobja, ko so reprezentančne akcije pomenile uvod v spore z nekdanjim trenerjem Zvonimirjem Soldom.

Trenerjeva želja se je uresničila - slovenski napadalec je v 22. krogu zabil osmi in deveti letošnji prvenstveni gol. Dva gola je dal še kapetan Lukas Podolski in "kozlički" so s 4:2 pobegnili z mest, ki pomenijo izpad v 2. ligo. Vidno mesto je pripadlo tudi Mišu Brečku, ki pa si je po dobri tekmi v zadnjih 10 minutah privoščil serijo napak, kar je vidno razjezilo vratarja Michaela Rensinga.

Fantastična pika na i izjemnemu tednu
Novaković je najprej po prostem strelu Christiana Clemensa in odlični obrambi vratarja Heinza Müllerja po strelu z glavo Martina Laniga odbito žogo zabil v mrežo z dveh metrov za 2:1, nato pa je z osmih metrov zadel še po dolgi podaji in prodoru, ko je slabo reagirala obramba Mainza. "Nova" je pred zadetkom za 4:1 s tekom izigral nasprotno obrambo, žogo pa mojstsko poslal med nogama branilca Nikolčeja Noveskega. Vrhunska poteza za začetek karnevalskih dni v najbolj veselem mestu ob Renu.

Prvenstveni krst in rojstni dan za pozabo
Najbolj "slovenski" klub na tujem - Palermo - je doma doživel boleč poraz s Fiorentino. V Serii A je debitiral Jasmin Kurtić, 24. rojstni dan pa je delovno praznoval Siniša Andjelković, a kljub pomembnima mejnikoma bosta skušala nedeljo čim prej pozabiti, saj sta bila med slabšimi členi razglašenega Palerma, ki je celo dvakrat vodil. Josip Iličić, ki je podal Pastoreju za 1:0, je bil še najboljši med roza-črnimi, za katere zaradi rumenih kartonov ni smel igrati Armin Bačinović.

Bo Rossi še lahko popravil obrambo?
Hladno-vročemu sicilijanskemu klubu se obetajo burni dnevi, saj malokdo verjame, da lahko trener Delio Rossi preživi nov izbruh jeze lastnika in predsednika kluba Maurizia Zamparinija. "Vsega je kriv Rossi. Moja mera potrpežljivosti je že skoraj polna. Rossi je dober trener, a nekaj bo moral storiti v obrambi. Ne morem zapuščati tribun, zato da mu povem, kaj naj stori," je bil brez dlake na jeziku alfa in omega Palerma.

Rusić z golom začel savdsko avanturo
Tekma v Albaniji je reprezentantom odvzela veliko učinkovitosti, zato velja izpostaviti uspešen debi Dejana Rusiča, ki se je pozimi preselil v Savdsko Arabijo. Nekdanji napadalec Celja in Timisoare je okrepil klub Al Taawon, ki se bojuje za obstanek. Štirikratni reprezentant je na debiju zadel že v 38. minuti, ko se je sprehodil skozi obrambo Al Qadisiyaha. Na koncu se je tekma v mestu Buraidah, kjer domuje Al Taawon, končala z 1:1, 28-letni Krčan pa si je v 59. minuti prislužil še rumeni karton. Pred Rusičem je v Savdski Arabiji za kratko igral tudi Milenko Ačimović (Al Ittihad).

Kelhar na Poljsko, Semler v Gruzijo
Ko smo že pri nekdanjih slovenskih reprezentantih. Dejan Kelhar se iz Cercle Bruggea in Belgije seli na Poljsko, kjer bo okrepil Legio iz Varšave. Nekoč veliki up Bayerna Borut Semler se po epizodi v ruski drugi ligi, kjer je igral za Mordovio iz Saranska, seli v Gruzijo, kjer bo zaigral za gruzijskega velikana Dinamo Tbilisi. Eden izmed velikih klubov Sovjetske zveze je npr. leta 1980 osvojil Uefin Pokal pokalnih zmagovalcev.

"Dvojčka" Podolskega in Novakovića

"Slovenski" Palermo nemočen proti Fiorentini

Rusičev prvenec ob debiju v Savdski Arabiji

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Albinoleffe 0:1vso tekmo/
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Empoli - Ascoli 1:0vso tekmo10. nepremagan
Samir HandanovićUdinese (ITA)Cesena - Udinese 0:3vso tekmo7. nepremagan
BRANILCI (7)
Siniša AndjelkovićPalermo (ITA)Palermo - Fiorentina 2:4vso tekmo/
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Mainz 4:2vso tekmo/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Cagliari - Chievo 4:1vso tekmo/
Bojan JokićChievo (ITA)Cagliari - Chievo 4:1do 63' (3:0)/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Sturm - Kapfenberg 2:0/bolan
Marko ŠulerGent (BEL)Kortrijk - Gent 0:1vso tekmo v 58'
Mitja VilerMaribor 1. mesto po jesenskem delu/nadaljevanje 26. februarja
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Fiorentina 2:4/kartoni

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Nancy - Auxerre 3:1do 45' (2:0)/
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Fiorentina 2:4vso tekmopodal za 1:0
Andraž KirmWisla Krakow (POL)2. mesto po jesenskem delu/nadaljevanje 25. februarja
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Hull City - Preston 1:0vso tekmozatresel prečko
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)Den Haag - Venlo 3:0vso tekmo/
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)Twente - Vitesse 1:0od 84' (1:0)/
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Augsburg - Duisburg 0:0/kartoni
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićBochum (NEM II)Arminia - Bielefeld 2:2/na klopi
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Kortrijk - Gent 0:1vso tekmo/
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Mainz 4:2vso tekmo v 43' za 2:1;
v 60' za 4:1
Tim MatavžGroningen (NIZ)De Graafschap - Groningen 1:1vso tekmoprekinil strelski niz
"Ladje na obzorju"
Elvedin DžinićCharleroi (BEL)Lokeren - Charleroi 1:1vso tekmo v 82'
Jan KoprivecUdinese (ITA)Cesena - Udinese 0:3/izven postave
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Greuther Fürth - Energie 3:1od 80' (3:1)vrnitev po poškodbi
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Palermo - Fiorentina 2:4vso tekmodebi v Serii A
Dejan LazarevićTorino (ITA II)14. 2.: Novara - Torino/tekma v ponedeljek
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Leiria 0:1/na klopi
Nejc Pečnik Nacional (POR)Nacional - Leiria 0:1/na klopi
Mitja ŠkarabotGent (BEL)Kortrijk - Gent 0:1/na klopi