Od 200 nameščenih tekem od januarja do avgusta, jih je bilo sedem odigranih tudi v prvi slovenski nogometni ligi. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Od 200 nameščenih tekem od januarja do avgusta, jih je bilo sedem odigranih tudi v prvi slovenski nogometni ligi. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

To je brez dvoma največji stavniški škandal v zgodovini evropskega nogometa do zdaj.

Uefina ocena primera
Andreas Bachmann na novinarski konferenci
Bochumski tožilec Andreas Bachmann je več mesecev vodil obsežno preiskavo, ki je razkrila nameščanje in prirejanje izidov na 200 tekmah širom Evrope. Foto: Reuters
Peter Limacher
Predstavnik Uefe Uefin predstavnik Peter Limacher pričakuje najstrožje kazni za vpletene. Foto: Reuters
Robert Hoyzer
V središču zadnje večje afere v Nemčiji je bil sodnik Robert Hoyzer. Foto: Reuters
Stavniška afera najbolj odmeva v Nemčiji
Florjanič: Uradno še nismo bili obveščeni

Na zahtevo nemškega tožilca iz Bochuma je bilo v Angliji, Nemčiji, Avstriji in Švici aretiranih 17 ljudi, ki naj bi bili vpleteni v stavniške goljufije. Med aretiranimi sta tudi bata Šapina iz Berlina, ki sta bila osrednja "junaka" afere Hoyzer.
Policije omenjenih držav so v zadnjih mesecih preiskovale več kot 200 nogometnih tekem v 9 različnih ligah (tudi v slovenski nogometni ligi), od katerih so bile tri odigrane celo v Ligi prvakov, 12 pa v novoustanovljeni Evropski ligi.

Od Nemčije prek Slovenije do Turčije
Poleg Nemčije (32 tekem v nižjih ligah) in Slovenije (7 tekem v I. SNL) naj bi bile "nameščene" tekme odigrane tudi v Turčiji (29 tekem v prvi ligi), Belgiji (17 tekem v drugi ligi), Bosni in Hercegovini (8 tekem v prvi ligi), na Madžarskem (13 tekem v prvi ligi), Hrvaškem (14 tekem v prvi ligi), v Švici (22 tekem v drugi ligi) in Avstriji (11 tekem v prvi ligi in nižje). Vprašljive so tudi nekatere kvalifikacijske tekme za evropsko prvenstvo do 21 let.

Združenje in NZS nista vedela
Za komentar smo na MMC-ju poklicali predsednika Združenja prvoligašev. "Preiskava je povsem možna, tudi brez nas. Združenje niti NZS nista sodelovala pri nemški preiskavi niti nista bila obveščena o njej," je Branko Florijanič strnil misli ob novici, ki jo je izvedel od nas. Slovenska policija bo odgovor o morebitnem sodelovanju pri nemški preiskavi podala šele v ponedeljek.

Krovna zveza in Nemci z roko v roki
Vse tekme so bile odigrane v letošnjem letu, od januarja do avgusta. Preiskavo je vodil tožilec Andreas Bachmann, ki je pri delu sodeloval tudi z Evropsko nogometno zvezo (Uefa). S prirejanjem izidov naj bi se služili milijoni na evropskih in azijskih stavnicah, med aretiranimi pa je tudi glavni osumljenec, pri katerem so med drugim zaplenili več kot milijon evrov gotovine. Več kot 300 nemških policistov je skupaj z varnostnimi organi vpletenih držav pod drobnogled vzelo več kot 200 osumljencev.

Središče organizacije v Aziji
Vse niti stavniških goljufij naj bi imeli v rokah vodje azijskih stavnic, ki naj bi z vplivanjem na izide tekem v Evropi zaslužili milijone evrov. Pri tem naj bi vplivali na igralce, trenerje, sodnike in ostale nogometne funkcionarje.

Kdo so grešniki iz slovenske lige?
Aktualno Uefino preverjanje tekem v evropskih pokalih je povezano z nemško preiskavo, so potrdili v Bochumu. Uefa je konec septembra sprožila preiskavo približno 40 tekem, za katere sumi, da je bil izid nastavljen. Med njimi je tudi obračun Interblock - Metalurg Doneck (0:3). Slovensko nogometno sceno so sočasno s tem razburkale tudi druge obtožbe o kupljenih tekmah in ilegalnih športnih stavnicah.

Primer zdaj v rokah pravice
"Pri Uefi smo šokirani nad razsežnostjo primera," je v imenu evropske nogometne zveze na novinarski konferenci v Bochumu primer komentiral Peter Limacher. "To je brez dvoma največji stavniški škandal v zgodovini evropskega nogometa do zdaj. Zdaj moramo samo poskrbeti, da bodo ti sodniki, igralci in klubski uradniki postavljeni pred roko pravice," je bil odločen in zgrožen Uefini predstavnik.

"Skupina organiziranih posameznikov je vplivala oziroma je skušala vplivati na potek tekem z denarjem, da bi s stavami na nelegalni način zaslužili," je temeljno obtožbo, ki bremeni aretirane, pojasnil tožilec Bachmann.

Uefa pričakuje najstrožje kazni za vpletene
"Zagotovo čutimo določeno zadovoljstvo, toda na drugi strani smo globoko prizadeti zaradi obsega prirejenih tekem v režiji mednarodnih tolp," je še dodal Limacher. Uefa je iz Züricha še sporočila, da od držav pričakuje najstrožje pravne in športne kazni za vse vpletene klube in posameznike.

Sumljive tekme po tekmovanjih:       
LIGA PRVAKOV 3 tekme
EVROPSKA LIGA 12
NEMČIJA 32 v nižjih ligah
BELGIJA 17 v drugi ligi
ŠVICA 22 v drugi ligi
HRVAŠKA 14 v prvi ligi
SLOVENIJA 7 v prvi ligi
TURČIJA 29 v prvi ligi
MADŽARSKA 13 v prvi ligi
BOSNA IN HERCEG. 8 v prvi ligi
AVSTRIJA 11 v prvi in nižje
KVALIF. U-21 nerazkrito število

To je brez dvoma največji stavniški škandal v zgodovini evropskega nogometa do zdaj.

Uefina ocena primera
Stavniška afera najbolj odmeva v Nemčiji
Florjanič: Uradno še nismo bili obveščeni