Foto:
Foto:
Prva liga si
Lahko govorice o nameščanju izidov preženejo tujega vlagatelja, ki naj bi kmalu postal glavni pokrovitelj I. SNL? Foto: MMC RTV SLO
Simon Sešlar
Obračun Celja in Olimpije ne bo štel le za točke - Simon Sešlar se po mnenju Marjana Vengusta vrača na mesto zločina. Foto: MMC RTV SLO
Nebojša Kovačevič
Nebojša Kovačevič in Amir Karič (oba Koper) sta prva nogometaša, ki sta letos prejela že sedem rumenih kartonov, a najbolj nediscipliniran ostaja Gregor Balažic (Gorica), ki je ob petih rumenih kartonih prejel že dva rdeča. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Marjan Pušnik
Rudar in Marijan Pušnik sta zaradi poškodb zašla v težave pri sestavi moštva. Foto: MMC RTV SLO
Kolektivni športi v krizi
Slovenski nogometaši vpleteni v stave?,

V četrtek je Združenje prvoligašev sklicalo sestanek vodilnih klubskih mož in ti so se zavezali k samonadzoru in pometanju lastnih pragov. Kako je ta metoda lahko učinkovita pri ohranjanju in vzpostavljanju zaupanja v Prvo ligo si, govori tudi to, da v prispevku novinarja Gregorja Drnovška za Televizijo Slovenija (oglejte si ga v desnem bloku) razen Simona Sešlarja (direktorja Olimpije) klicani nogometni funkcionarji niso želeli javno govoriti o pereči težavi.

Prišel čas tudi za policijo
Po besedah Braneta Florjaniča, predsednika združenja, se zavedajo, da klubi kot športna društva preprosto nimajo pravih vzvodov za nadzor in razkrivanje morebitnega prirejanja tekem. Predsednik prvoligašev je napovedal srečanje pri najvišjem organu policije, kjer pa se v preteklosti niso sistematsko ubadali s športnimi goljufijami, ki se dogajajo na tekmovališčih. "Od ustrezniih organov Republike Slovenije pričakujem, da bodo te stvari preiskale in ustrezno kaznovale," pravi Florjanič, ki že četrti mandat vodi združenje.

Krivda po navadi na strani poraženca
Uefa
je pred tedni sprožila preiskavo približno 40 tekem, za katere sumi, da so bili izidi nastavljeni. Med njimi je tudi obračun Interblock - Metalurg Doneck. Ljubljanski prvoligaš je povratno tekmo Evropske lige v Ljubljani izgubil z 0:3, kar naj bi bilo sumljivo. NZS je seznanjen s postopkom, sekretar Dane Jošt pravi: "Sum obstaja, da na tej tekmi nekaj ni bilo v redu. Glede na izid lahko sklepamo, da je kriva tista ekipa, ki je izgubila s 0:3, kajti lažje je v to smer stvari zapeljati kot obratno."

Nogometne igre in igre na srečo so deloma zasenčile celotno reprezentanco in dodatne kvalifikacije za uvrstitev na SP 2010, še pred tem pa je na sporedu 17. krog Prve lige si.

INTERBLOCK (8.) - RUDAR (2.) (sobota ob 14.00)
"Knapi" so za poraz z Dravo plačali visoko ceno - poškodovali so se Fabjan Cipot, Aleš Jeseničnik in vratar Boban Savić, zaradi kartonov pa so ostali brez kapetana Almirja Sulejmanoviča in napadalca Mirze Mešića. Že nekaj časa so zunaj kadra poškodovani Grbič, Kolsi, Omladič, Prašikar in Renato. Trener Marijan Pušnik mora tako brez deseterice (!) in s povsem novo obrambno vrsto osvojiti vsaj točko v Spodnji Šiški. Velenjčani se lahko potolažijo z dejstvom, da trenutno veljajo za najbolj urejen klub v Sloveniji.

Po krčenju proračuna in odhodu enajsterice je sledil še Uefin udarec klubu, ki se je znašel na razpotju. Mladost in velika želja sta glavna aduta, na zadnji tekmi v Gorici je bila le trojica "kockarjev" starejša od 21 let (Rozman, Jogan in Horvat). Proti "knapom" zaradi kazni ne smeta igrati kapetan Matej Rapnik in Blaž Božič.

LUKA KOPER (1.) - DOMŽALE (6.) (sobota ob 14.00)
Vodilnemu moštvu prvenstva igralno pohaja sapa, a so še vedno izredno taktično disciplinirano moštvo, kar je nazadnje občutila Olimpija. Tokrat se bodo proti nekdanjemu trenerju Vladu Badžimu zoperstavili brez dveh pomembnih izkušenih igralcev - Amirja Kariča in Nebojše Kovačeviča (oba kartoni), a se vrača spočiti Miran Pavlin. S tremi točkami bi potrdili jesensko krono, ki jo lahko izgubijo le zaradi serije ničel, vendar zadnja zmaga Kopra nad Domžalami sega 15 prvenstvenih tekem nazaj, v april leta 2006 (2:0).

"Glavni cilj v Kopru je, da ne prejmemo zadetka, na drugi strani pa moramo v napadu izkoristiti vsaj eno priložnost, ki se nam bo zagotovo ponudila," je za klubsko spletno stran recept za uspeh predstavil kapetan "ravbarjev" Luka Elsner. Badžimove izkušnje s Koprom naj bi zagotavljale vsaj točko kljub znova spremenjeni branilski vrsti, v kateri bosta manjkala Darko Zec in Rok Hanžič.

HIT GORICA (10.) - NAFTA (7.) (sobota ob 17.00)
Prva zmaga po treh mesecih in spodbudne novice o okrevanju Vladana Mladenovića sta dejavnika, ki "vrtnice" spreminjata v favorite obračuna z Nafto, ki pa je na zadnjih štirih tekmah osvojila osem točk in uspešno beži zadnjim mestom. Zimzeleni Milan Osterc vleče voz v napadu, medtem ko niti igre v lendavskem moštvu vlečeta Konstantin Vassiljev in Siniša Janković.

CM CELJE (5.) - OLIMPIJA (3.) (sobota ob 17.00)
"Grofi" so z bojevitostjo in nepopustljivostjo prišli do točke v Ljudskem vrtu, kjer bi bolj zbrani Roman Bezjak moral dodati še dve točki. Najboljša novica iz celjskega tabora je, da so je klub stabiliziral. "Razmere v klubu smo relativno stabilizirali, kljub vsemu pa nas čaka še veliko dela," je zatrdil predsednik Marjan Vengust, ki se bo v soboto srečal s Simonom Sešlarjem, po mnenju Celjanov eden izmed krivcev za težave v mestu ob Savinji.

Kljub prihajajočemu krčenju moštva ali pa ravno zato se je Olimpija okrepila še s tretjim Brazilcem - branilcem Fernandom de Abreum, zato pa je bolj ali manj jasno, da svojo kariero pri "zmajih" končuje veteran Senad Tiganj. Pri Celju bo zaradi kartonov počival Saša Bakarič.

LABOD DRAVA (9.) - MARIBOR (4.) (nedelja ob 14.00)
Drava se še naprej bori za preživetje, igralci pa za nove klube. Kombinacija se je izkazala za usodno za Velenjčane. Rok Kronaveter se vrača med igralce s potezo več, v kader se vračata Semler in Gorazd Zajc, zadnji željan dokazovanja proti matičnemu moštvu. Maribor prihaja samozavesten na Ptuj, saj ima v gosteh štiri zaporedne zmage, kritikom pa kažejo postavo s tekme proti Celju, na kateri je zaigralo kar devet v klubu vzgojenih nogometašev. Koga bo po "podravskem derbiju" na martinovo nedeljo bolela glava?

LUKA KOPER     16 10 5 1  25:15  35
RUDAR 16 9 2 5 27:21 29
OLIMPIJA (-2) 16 8 1 7 23:16 23
MARIBOR 16 7 2 7 27:24 23
CM CELJE 16 6 4 6 23:26 22
DOMŽALE 16 5 5 6 22:28 20
NAFTA 16 5 4 7 25:29 19
INTERBLOCK LJ 16 5 3 8 20:22 18
LABOD DRAVA 16 4 5 7 18:23 17
HIT GORICA 16 3 5 8 22:28 14



Predlogi za naj gol 16. kroga:




Kolektivni športi v krizi
Slovenski nogometaši vpleteni v stave?,