Branko Ilić kot branilec izjemno redko dosega gole. V svoji članski karieri je zdaj po 299 nastopih šele pri številki šest! Prva dva je v sezoni 2002/03 dosegel v 2. SNL za Grosuplje, dva je dosegel še za Domžale v 1. SNL v sezoni 2005/06, lani je bil uspešen na Cipru za Anorthosis, zdaj pa je v dresu Hapoel Tel Aviva zadel še pravo mrežo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Branko Ilić kot branilec izjemno redko dosega gole. V svoji članski karieri je zdaj po 299 nastopih šele pri številki šest! Prva dva je v sezoni 2002/03 dosegel v 2. SNL za Grosuplje, dva je dosegel še za Domžale v 1. SNL v sezoni 2005/06, lani je bil uspešen na Cipru za Anorthosis, zdaj pa je v dresu Hapoel Tel Aviva zadel še pravo mrežo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Samir Handanović
Samir Handanović je sicer na 14 prvenstvenih tekmah v letošnji Serii A šestkrat ohranil mrežo nedotaknjeno, prejel pa le 12 golov. Foto: Reuters
Rene Krhin
Tudi Rene Krhin je bil med nogometaši, ki so se pretekli konec tedna spomnili umrlega Nelsona Mandele. Igralci Bologne so pred tekmo z Juventusom tako nosili majice z Mandelovim izrekom: "Zmagovalec je sanjač, ki se nikoli ne preda." Foto: Reuters
Srečko Katanec in Marko Šuler
Marko Šuler je v petih letih igranja za Slovenijo zbral 39 nastopov, zadnjič pa ga je Srečko Katanec vpoklical za februarsko prijateljsko tekmo z Bosno in Hercegovino. Foto: Aleš Fevžer
Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić (Omija Ardidža)
Novaković je sklenil sezono na Japonskem z 12 goli in šestimi podajami na 26 prvenstvenih tekmah, Ljubijankić pa je za Omijo dosegel šest golov in zbral tri podaje na 27 ligaških tekmah. Foto: Twitter

Dogoletni reprezentančni branilec Branko Ilić je sicer v letošnji sezoni že zatresel mrežo, a lastno pred dvema tednoma, ko je njegov Hapoel Tel Aviv doma visoko izgubil z Maccabi Haifo (2:4). 30-letni Ljubljančan se je zdaj oddolžil v velikem slogu - Hapoel iz največjega izraelskega mesta je v ponedeljek gostoval pri Ašdodu, izid pa je bil v 88. minuti izenačen na 1:1.

Drugi "legionarski" gol Ilića
Po kotu in uigrani akciji so gostitelji prestregli predložek, a je žoga padla ravno pred Ilićem, ki je na šestih metrih rutinirano umiril žogo in jo poslal v mrežo za zmagovitih 1:2. Z Ilićevim prvencem so se Telavivčani povzpeli na 5. mesto izraelskega prvenstvo. Za Ilića je to bil sicer šele drugi gol na tujem, kamor se je preselil že pozimi 2007, ko je iz Domžal za takrat rekordno slovensko odškodnino 1,5 milijona evrov prestopil k Betisu. Po skoraj treh letih neigranja je Ilić lani oživel kariero na Cipru, kar mu je najprej prineslo vrnitev v slovensko reprezentanco in poleti tudi prestop v Izrael.

Redka usodna napaka S. Handanovića
V nedeljo zvečer na dvoboju Inter - Parma se je prvemu slovenskemu vratarju v sodnikovem podaljšku 1. polčasa primerila neverjetna napaka. Antonio Cassano je bolj podal kot streljal proti vratom, žoga pa je spremenila smer in bi zletela v kot. Handanović se je vrgel, da bi ujel žogo, a se mu je ta izmuznila iz prijema in se kot na pladnju ponudila Marcu Parolu, ki je odprtih rok izkoristil neobičajno darilo "Sarme".

Takoj se je opravičil navijačem in soigralcem
"Napake se dogajajo vsem. Hotel sem preprečiti kot, toda žoga se je izmuznila pod mano in dobili smo gol. Kriv sem za izgubo točk. Zelo mi je žal. Dvignil sem roke ter se opravičil navijačem in soigralcem. Škoda, ker nismo mogli zmagati, kar bi bilo zelo pomembno,"
je po tekmi za Sky Italio odgovornost za napako, ki je pomembno vplivala na potek tekme, priznal 29-letni Ljubljančan. Tekma se je končala s 3:3, prvi in zadnji je Handanovića premagal Nicola Sansone, Inter pa na 4. mestu Serie zdaj za vodilnim Juventusom zaostaja že za ogromnih 12 točk.

"Lanska sezona je preteklost. Še se moramo izboljšati, preveč smo ranljivi iz protinapadov. Celotno moštvo mora napredovati, a ne smemo primerjati zadnjih dveh sezon. Mogoče smo malo brezskrbni, mogoče smo malce premalo zagrizeni," je Handanović zavrnil vprašanje, da Inter znova spominja na lansko izvedbo, ko so po odličnem štartu na koncu ostali celo brez Evrope.

Kampl že pri desetih podajah v ligi
Kot rečeno so izbranci Srečka Katanca v preteklem tednu kljub večinoma dvojnemu programu ostali brez enega doseženega gola. Še največ je v napadu znova prispeval razigrani Kevin Kampl, ki je med tednom na Koroškem v Volšperku prišel do jubilejne, desete podaje, potem ko je bil njegov strel z glavo ubranjen, Alan pa je odbitek pospravil v mrežo. Na 16 letošnjih tekmah v avstrijski Bundesligi je tako Kampl za Salzburg prispeval že sedem golov in 10 podaj. Statistike in vodstva pa Kampl in "rdeči biki" v soboto niso mogli spremeniti, saj je bila tekma v Dunajskem Novem mestu prestavljena.

Avstrijsko-slovensko presenečenje
A v prvi avstrijski ligi vidna vloga ne pripada samo Kamplu ali Robertu Beriću pri Sturmu (6 golov in 7 podaj), temveč tudi v domovini malo poznanemu Tadeju Trdini, ki je v tem tednu dosegel dva gola za novinca Grödig. 25-letnik iz Mežice namreč nikoli ni v Sloveniji igral nogometa, temveč je proizvod Slovenskega atletskega kluba iz Celovca.

V zadnjih letih se je napadalec tako iz šeste avstrijske lige prebil vse do prve in zdaj postaja eden izmed adutov novincev, ki pa se ne borijo za obstanek v Bundesligi, temveč kar za sam vrh. Po sredinem porazu pri Wackerju s 5:3, pri katerem je Trdina znižal na 4:3, je mali klub s Salzburškega doma s 3:0 odpravil Ried. Prvi in na koncu zmagoviti gol je v 70. minuti dosegel prav Trdina in s tem tlakoval skok Grödiga kar na 2. mesto, kjer za sosedi iz Salzburga zaostajajo za devet točk.

Šuler ni več "legionar"
Pretekli teden je poljsko poglavje sklenil Marko Šuler, ki se v Varšavi pri Legii znašel povsem na stranskem tiru, s čimer je dolgoletni reprezentant tudi izgubil mesto med Katančevimi izbranci. Šuler, ki je v letošnji sezoni odigral eno samo prvenstveno tekmo, se je z Legio dogovoril za sporazumno prekinitev pogodbo, s čimer ima zdaj povsem proste roke pri iskanju novega kluba.

Novaković bi rad ostal "veverica"
Iz Japonske v Evropo se je podal Milivoje Novaković, ki pa je v Köln odletel, da bi se s "kozlički" dogovoril o nadaljnji posoji pri Omiji Ardidži. Novakoviću se s koledarskim letom izteka posoja pri "vevericah", s Kölnom pa ga donosna milijonska pogodba veže še do konca evropske sezone 2013/14. Pri Omiji, ki je po odlični prvi polovici sezone sklenila leto šele na 14. mestu, so odločeni, da obdržijo slovenski napadalni par Novaković-Ljubijankić in z njim drugo leto poskušajo sestaviti moštvo, ki bi uspevalo vse leto.

Ilićev zmagoviti prvenec v Izraelu

Handanovićeva napaka za vodstvo Parme

Vodilni gol Trdine proti Riedu

Gol Trdine v Innsbrucku

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (23+6)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Šenčur 1:1 (P);
Rudar - Maribor 0:1
/;
vso tekmo
izven postave; 7. ohranil mrežo nedotaknjeno
Samir HandanovićInter (ITA)Inter - Trapani 3:2 (P);
Inter - Parma 3:3
/;
vso tekmo
na klopi;
podaril 2. gol Parmi
Jan OblakBenfica (POR)Benfica - Arouca 2:2/izven postave
BRANILCI (8+1)
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)* zimski premor *

-

11. mesto v Premier ligi
Mišo BrečkoKöln (NEM II)HSV - Köln 2:1 (P);
Köln - Frankfurt 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Reggina 4:1 (P);
Sassuolo - Chievo 0:1
/;
vso tekmo

izven postave;
v 89' - 7. karton

Branko IlićHapoel Tel Aviv (IZR)Hapoel TA - Ašdod 2:1vso tekmo v 89' za 2:1 - prvenec za Hapoel
Bojan Jokić *.Villarreal (ŠPA)Villarreal - Elche 2:2vso tekmo/
Martin MilecMariborMaribor - Šenčur 1:1 (P);
Rudar - Maribor 0:1
/;
vso tekmo
na klopi;
/
Miral Samardžić
Šerif Tiraspol (MLD)Šerif - Academia 8:0

/

izven postave
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Panthrakikos - PAS 2:0 34' (1:0)poraz proti ekipi vratarja Dina Šeremeta
VEZISTI (8+2)

Željko Filipović

MariborMaribor - Šenčur 1:1 (P);
Rudar - Maribor 0:1
/;
vso tekmo
na klopi;
/
Josip Iličić *Fiorentina (ITA)Roma - Fiorentina 2:1/na klopi
Kevin KamplSalzburg (AVT)Wolfsberger - Salzburg 1:2;
Wiener Nst - Salzburg -:-
70' (1:1);
-

podaja v 52' za 0:1 - 10. podaja; prestavljeno

Andraž KirmGroningen (NIZ)Groningen - ADO Den Haag 1:2vso tekmo/
Rene Krhin *Bologna (ITA)Bologna - Siena 1:2* (P);
Bologna - Juventus 0:2
/;
vso tekmo
na klopi;
/
Jasmin KurtićSassuolo (ITA)Atalanta - Sassuolo 2:0
Sassuolo - Chievo 0:1

77' (2:0)
/
/;
na klopi
Dejan LazarevićChievo (ITA)Chievo - Reggina 4:1 (P);
Sassuolo - Chievo 0:1

/;
/
izven postave;
na klopi
Aleš MerteljMariborMaribor - Šenčur 1:1 (P);
Rudar - Maribor 0:1
/;
vso tekmo
na klopi;
/
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)Cr. zvezda - Vojvodina 1:3 (P);
Cr. zvezda - Vojvodina 2:1
62' (1:2);
vso tekmo
/;
/
Dalibor StevanovićSlask Vroclav (POL)Slask - Pogon 1:1;
Widzew - Slaks 0:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
NAPADALCI (4+3)
Robert BerićSturm (AVT)Austria D - Sturm 3:2;
Wacker Innsburck - Sturm 0:1
vso tekmo;
vso tekmo
v 26' za 1:1 - 7. podaja;
/
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)Ludogorec - Černo More 1:1;
Ludogorec - Levski Sofija 0:1
62' (0:1);
vso tekmo
/;
/

Valter Birsa

Milan (ITA)Livorno - Milan 2:238' (1:1)poškodba stegenske mišice
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Arminia Bielefeld - Dynamo 1:165' (1:0)/
Zlatan Ljubijankić **Omija Ardidža (JAP)Šonan Bellmare - Omija 0:190' (0:1)/
Tim Matavž *PSV (NIZ)PSV - Vitesse 2:6/poškodovan
Milivoje Novaković **Omija Ardidža (JAP)Šonan Bellmare - Omija 0:1/

izven postave

"Ladje na obzorju" (igralci vpoklicani pod Katancem)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA II)Lanciano - Palermo 1:1

vso tekmo

/
Armin BačinovićPalermo (ITA II)Lanciano - Palermo 1:146' (1:0)/
Vide BelecOlhanense (POR)Olhanense - Rio Ave 0:1vso tekmo/
Goran CvijanovićMariborMaribor - Šenčur 1:1 (P);
Rudar - Maribor 0:1
vso tekmo;
86' (0:1)
podal v 34' za 1:0;
/
Dejan KelharGabala (AZR)Gabala - Simurg 2:1/zunaj moštva
Dominic MarohKöln (NEM II)HSV - Köln 2:1 (P);
Köln - Frankfurt 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
v 77';
/
Aleksandar RadosavljevićOlimpija LjubljanaKoper - Olimpija 0:194' (0:1)/
Aleksander RajčevićMariborMaribor - Šenčur 1:1 (P);
Rudar - Maribor 0:1

/;
vso tekmo
na klopi;

/
Marko Šuler* brez kluba *-

-

prekinil pogodbo

* - nevpoklicani zaradi poškodb oz. okrevanja po njih
** - nevpoklicana zaradi predolge poti z Japonske