V Italiji so podrobni spremljevalci Serie B navdušeni nad igrivostjo Lazarevića, a so mu zaradi strelske smole pripisali tudi,
V Italiji so podrobni spremljevalci Serie B navdušeni nad igrivostjo Lazarevića, a so mu zaradi strelske smole pripisali tudi, "da se z goli, milo rečeno, ne razume". Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Boštjan Cesar (Chievo) - Erik Lamela (Roma)
Boštjan Cesar je za igranje z roko v kazenskem prostoru proti Romi prejel rumeni karton. Letos je slovenski branilec že moral počivati zaradi štirih prejetih kartonov. Foto: EPA
Robert Koren (Hull City)
Robert Koren je po sedmih tekmah v enem mesecu dobil prosto v FA-pokalu. Hull City je vseeno napredoval, za nameček pa bo Nick Barmby v teh dneh tudi uradno postal stalni trener "tigrov". Foto: robert-koren.com

21-letni napadalni vezist je po štirih letih trdega dela in uveljavljanja v Italiji le dočakal tisto, zaradi česar se nogomet tudi igra. Domžalčan, ki se je na Apeninski polotok preselil že leta 2007, ima v svoji karieri tudi že dva nastopa v Serii A za Genoo, lani je redno igral v Serii B za Torino (32 nastopov), letos pa je standardni član Padove. Sredi novembra je dočakal tudi nekaj debitantskih minut v članski vrsti Slovenije.

Poljub sreče za prvenec
In na skupno 50. ligaškem nastopu je Lazarević bil med junaki tekme 21. kroga med Ascolijem in Padovo. Po dveh zapravljenih priložnostih se je v 79. minuti Slovencu nasmehnila tudi sreča. Pri strelu z 20 metrov je žoga krepko spremenila smer od telesa branilca Peccarisija in poletela v visokem loku v levi zgornji kot nemočnega vratarja Guarne.

Lazarevićev prvenec je prelomil tekmo, globoko v sodnikovem podaljšku je za 2:0 zadel še Cutulo in Padova se je po polovici drugoligaškega prvenstva povzpela na 5. mesto, kjer ima le štiri točke zaostanka za vodilnim Torinom.

Končno prebit led!
"Poljub, ki sem ga poslal po golu, je bil namenjen vsem našim navijačem. Na začetku sem se malo zadržal, saj je šlo za odboj, toda že pri strelu sem želel lob. Na ta gol sem čakal dve leti. Gol in zmaga mojega moštva sta me zelo razveselila, saj smo si to zaslužili," je bil po golu presrečen Lazarević, ki večkrat pove, da se v Italiji vse vrti okoli strelcev, med katerimi je končno končal tudi on.

Nosilcu igre mlade reprezentance Slovenije (zanjo je letos zadel že trikrat) je prav poseben kompliment naklonil priznani športni novinar iz Torina Gian Paolo Ormezzano, nekdanji direktor Tuttosporta, kolumnist La Stampe in priznani televizijski analitik: "Lazarević je zabaven, razposajen in igra lepo, čeprav nikoli ne zadene." No, zdaj se to spreminja ...

Odlično je tekmo v Serii B odigral tudi Jasmin Kurtić, ki je z Varesejem v sodnikovem podaljšku slavil na gostovanju pri Sampdorii (0:1). Belokranjca, ki bo v torek praznoval 23. rojstni dan, je Gazzetta dello Sport razglasila za igralca tekme.

Cesar igral z roko v 16-metrskem prostoru
V tekmovanju višje - italijanski Serii A - je Samir Handanović v 17. krogu prejel šele deseti gol v sezoni. Pri golu Brazilca Ederja je bil "Sarma" nemočen, tik predtem ga je sicer rešila prečka, a nato pri voleju iz bližine ni imel možnosti. Udinese je vseeno suvereno s 4:1 premagal Ceseno in se utrdil na 3. mestu. MMC-jeva športna osebnost leta 2011 si je v 1. polčasu pri 1:0 privoščila tudi eno redkih napak, a Mutu ni znal izkoristiti darila.

Slabše si bo prvi krog v letu 2012 zapomnil slovenski dvojec v Chievu Jokić-Cesar. "Oslički" so v Rimu z Romo izgubili z 0:2, oba gola je Totti dosegel z bele točke, pri čemer je drugo najstrožjo kazen zakrivil Boštjan Cesar, ki je nespretno igral z roko v kazenskem prostoru, za kar je tudi prejel peti rumeni karton sezone.

Opravičilo Reje po polomu v Toskani
Novo leto se ni najbolje začelo tudi za slovenskega zamejskega trenerja na klopi Lazia. Edy Reja je s "sinjemodrimi" v Sieni izgubil s kar 0:4. Po porazu se je Bric odkrito opravičil navijačem: "Bilo je, kot da nas ne bi bilo na igrišču. Odkar sem trener Lazia, je bila to naša najslabša predstava."

Poleg "Italijanov" so bili aktivni še na Otoku, a tako Robert Koren (Hull) kot Haris Vučkić (Newcastle) nista dejavno sodelovala pri preboju v 4. krog najstarejšega nogometnega pokala na svetu - angleškega FA-pokala. Že prihajajoči konec tedna bo konec odmora za "Belgijce". Slovenska kolonija v Gentu je izgubila Marka Šulerja, ki se je preselil v Izrael k Hapoel Tel Avivu, kjer pa po samo nekaj dneh vadbe pričakovano še ni dočakal debija.

Lazarevićev prvenec v Italiji (ob 2:32)


Handanovićeva napaka in prejeti gol (od 1:11)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)

Vid BelecCrotone (ITA II)Brescia - Crotone 3:0/na klopi
Jasmin HandanovićMaribor* zimski premor * - 1. mesto-marca nadaljevanje
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese - Cesena 4:1vso tekmo/

BRANILCI (7)

Mišo BrečkoKöln (NEM)* zimski premor * - 10. mesto-20. januarja nadaljevanje

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Roma - Chievo 2:0vso tekmozakrivil drugo 11-m, v 77' - 5. karton
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)* zimski premor * - 6. mesto-marca nadaljevanje
Bojan JokićChievo (ITA)Roma - Chievo 2:0vso tekmo/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)* zimski premor * - 10. mesto-februarja nadaljevanje
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)* zimski premor * - 1. mesto-marca nadaljevanje
Marko ŠulerHapoel Tel Aviv (IZR)Hapoel Ber Ševa - Hapoel Tel Aviv 1:1/izven postave; posoja iz Genta
VEZISTI (8)

Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Napoli 1:3/na klopi

Valter Birsa

Genoa (ITA)Cagliari - Genoa 3:0/poškodovan
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Napoli 1:3/

kartoni

Andraž KirmWisla Krakov (POL)* zimski premor * - 6. mesto-nadaljevanje februarja
Rene KrhinBologna (ITA)

Bologna - Catania 2:0

/na klopi
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Ascoli - Padova 0:2vso tekmo v 79' za 0:1 - 1. gol v Italiji in za Padovo
Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR)* zimski premor * - 5. mesto-marca nadaljevanje
Aleš MerteljMaribor* zimski premor * - 1. mesto-marca nadaljevanje
Dare VršičOlimpija Ljubljana* zimski premor * - 3. mesto-marca nadaljevanje

NAPADALCI (4)

Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)* zimski premor * - 11. mesto-februarja nadaljevanje
Zlatan LjubijankićGent (BEL)14. 1.: Lierse - Gent--
Tim MatavžPSV (NIZ)* zimski premor * -
2. mesto
-nadaljevanje 20. januarja
Nejc PečnikNacional Madeira (POR)Gil Vicente - Nacional 0:3-vrnitev iz posoje; izven postave

"Ladje na obzorju"

Robert KorenHull City (ANG II)Hull - Derby 0:1;
Hull - Ipswich 3:1 (P)
vso tekmo;
/
/;
izven postave
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Sampdoria - Varese 0:1vso tekmo/
Rene MiheličNacional (POR)Gil Vicente - Nacional 0:3/kartoni
Mirnes ŠišićOFI Kreta (GRČ)PAS Giannina - OFI 0:0;
Atromitos - OFI 2:0
do 93' (0:0)
do 45' (1:0)
/; v 43' - 4. karton
Haris VučkićNewcastle (ANG)Newcastle - Man Utd 3:0;
Newcastle - Blackburn 2:1 (P)
/;
/
na klopi;
na klopi