V polurnem pogovoru z Esadom Babačićem je Zlatko Zahovič povedal marsikaj zanimivega. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
V polurnem pogovoru z Esadom Babačićem je Zlatko Zahovič povedal marsikaj zanimivega. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Če pogledamo Ljubljano, Madrid in London, vidimo iste trgovine. Le kako bi bil šport drugačen?

O nogometni globalizaciji, ki je klubom odvzela nekaj tiste prave "avtentičnosti".
Zlatko Zahovič
Zahovič je mesto športnega direktorja v Mariboru zasedel poleti leta 2007. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Esad Babačić ena na ena z Zlatkom Zahovičem

V moščanskem centru kulture, kjer so v četrtek pripravili prvega od večerov v ciklu No pasaran, je bil Zahovič gost novinarja in pesnika Esada Babačića. 24 ur po derbiju med Olimpijo in Mariborom so bili vtisi s Stožič še sveži. Zlatko se ni strinjal z Babačićevo tezo, da je bilo na tribunah morda preveč neljubih dogodkov.
"V svoji karieri sem odigral ogromno derbijev in mislim, da je bil ta najbolj miren v moji karieri. Nogomet pri nas nima prave veljave in mislim, da večina medijev želi, da je tako. Seveda pa nihče ne podpira nasilja in uničevanja. V tem smislu se želimo vsi popraviti. Mislim, da je treba to zakonsko urediti. Če bi bili izgredniki kaznovani tako kot v Angliji, bi v zelo kratkem času prišli do situacije, v kateri ne bi bilo ekscesov," je razmišljal športni direktor Maribora.

V videonovici na desni strani si lahko ogledate celoten pogovor z Zlatkom Zahovičem.

Povrniti "vero" v Olimpijo ni enostavno
Prepričan je, da bo Olimpija slej ali prej tudi kdaj pa kdaj premagala Maribor, da ga bo dohitela v vsej organizaciji, pa bo njegovem mnenju potrebno veliko časa. "Olimpije pet let ni bilo in gotovo je to dolga doba. Ljudje so nekako izgubili stik s klubom, prav tako vsi ljudje in institucije, ki v mestu nekaj pomenijo. To povrniti ni enostavno."

Nogomet je za Zahoviča znanost, prav dojemanje kot takega pa v Sloveniji manjka. Tako kot ni pravega stika med intelektualci in nogometaši. "Pri nas še vedno nimamo nogometnih oddaj in debat, to pa v tujini traja tako rekoč 24 ur. Mnenja se krešejo in so zelo zanimiva. Ljudje spoznavajo in poznajo ozadje nogometa ter se zavedajo, da je velika znanost," je dodal nekdanji golgeter Partizana, Porta, Olympiacosa, Valencie in Benfice.

Poudaril je, da o kadrovskih potezah v Mariboru nikoli ne odloča sam, čeprav kar lep del javnosti misli, da je velik absolutist. Brez težav bi sprejel tudi delo športnega direktorja v kakšnem drugem slovenskem klubu: "Slej ali prej bo moje službovanje v Mariboru prišlo do konca. Čeprav je Maribor največji klub v Sloveniji, se ne bi otepal tudi kakšnega novega izziva, četudi na neki drugi ravni. To je pač življenje."

28. oktobra ob 19.00 bo Babačićev gost v Španskih borcih motociklist Miran Stanovnik.

Vsak čas ima svoje heroje
Slovenski reprezentanci napoveduje svetlo prihodnost in stalno udeležbo na velikih tekmovanjih. "Slovenija ima ogromno biserov oziroma diamantov in samo vprašanje časa je, kdaj bo lahko konkurirala tudi tistim največjim in se bo borila za najvišja mesta!" O tem, kdo bo novi "Zahovič", ni preveč razpredal: "Vsak čas ima svoje heroje. Pogosto se primerja nekoga z nekom, a zame je pomembneje, da imajo ti fantje svojo pot, da se jim pomaga in da so heroji svojih časov."

Nekoč je bil heroj sam, denimo v 94. minuti tekme proti ZR Jugoslaviji marca 2001 za Bežigradom, ko je dosegel legendarni zadetek s prostega strela in izenačil na 1:1. To je gol, ki se ga najraje spominja. "Dal nam je energijo, da gremo na svetovno prvenstvo." Se je vratar tedaj slabo odzval ali žoge ni mogel ubraniti? "Kadar je zadnji trenutek tekme, vsem pade koncentracija in to sem jaz izkoristil."

Vsak svoje obdobje sta označila tudi največja heroja nogometnih navdušencev po vsem svetu Pele in Maradona. Argentinec je zaradi tega, ker mu je generacijsko bližje, nekoliko ljubši Zahoviču. Natančnejše presoje, kdo je po njegovem mnenju "večji", pa ni želel dati. Saj veste ... "Življenje me je izučilo, da je treba človeka poznati in šele takrat soditi."

Če pogledamo Ljubljano, Madrid in London, vidimo iste trgovine. Le kako bi bil šport drugačen?

O nogometni globalizaciji, ki je klubom odvzela nekaj tiste prave "avtentičnosti".
Esad Babačić ena na ena z Zlatkom Zahovičem