Radenko Mijatović je favorit za zmago na četrtkovi volilni skupščini NZS-ja na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Radenko Mijatović je favorit za zmago na četrtkovi volilni skupščini NZS-ja na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com

O dogajanju doma pa ni bil gostobeseden Aleksander Čeferin, ki ga je na vrh Uefe izstrelilo prav pričakovanje Evrope, da bo pometel s korupcijo in drugimi kriminalnimi praksami. Po SMS-u nam je sporočil: "Ne smem in ne želim se vmešavati v volitve v NZS-ju."

Zakaj je neplačano mesto prvega moža slovenskega nogometa tako mamljivo, da se v boju za to funkcijo uporabljajo nesprejemljive metode?

Matjaž Nemec bo v ponedeljek ob 11.15 gost spletne klepetalnice MMC-ja. Radenko Mijatović je zaradi pomanjkanja časa udeležbo v klepetalnici odpovedal.


Mediji več kot o programih obeh kandidatov poročamo o domnevnih grožnjah, pritiskih in preostalih, lahko rečemo prav nešportnih potezah. A očitno se marsikaj res dogaja - grožnje, obljube pod mizo, pritiski za glasovanje za točno določenega kandidata. To nam je potrdil tudi Janez Kralj iz nogometnega kluba Zagorje, sicer tudi podpredsednik medobčinske nogometne zveze (MNZ) Ljubljana: "Del trgovine je gotovo nogometno igrišče v Kočevju, napredovanja v sodniških vrstah, reprezentanci, nekateri strankarski napotki."

Iz kampanje se je že pred časom umaknil Ivan Simič, kot je dejal zato, da nad njegovimi podporniki ne bi potekali pritiski, ki so šli čez mejo dobrega okusa. Izvajali naj bi jih podporniki Radenka Mijatovića. Njegov edini protikandidat, podpredsednik državnega zbora in poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec, o grožnjah, ki naj bi jih bil deležen tudi sam, ne želi govoriti. V studiu TV Slovenija je izdal le, da je "prejel prijazne nasvete, kaj je dobro za njegovo kariero".
"V 25 letih smo naredili ogromno za razvoj nogometa, a ne v smislu demokratičnosti in demokratičnega razvoja posameznika. Vse je prepleteno z interesi posameznikov, tistih nekaj 10 ljudi obvladuje celotno sceno," pravi Nemec.

Mijatović poudarja: "Tudi sam sem z dopisom pozval vse tiste, ki naj bi kaj takšnega izjavljali, naj konkretno in korektno vsem medijem ali organom pregona povedo, za kaj je šlo, kdaj, kako. Za zdaj ni bilo nobenega odziva. Vem, da ga ne more biti, ker ni bilo nič takšnega. Kategorično zanikam in obsojam, če je bilo kar koli takšnega."

Šajn: Nekdo želi pritlehno vplivati na delegate
Mogoče Mijatović za pritiske in grožnje res ne ve, v ozadju naj bi namreč stal predsednik sodniške organizacije Vlado Šajn, skupaj z Davidom McDowellom Zorom, podpredsednikom društva nogometnih sodnikov Ljubljana.

"Takšne očitke najostreje zavračam. Ne vem, kaj naj bi sploh pomenil sodniški lobi. Zdaj to prvič slišim od vas. Igrišče v Kočevju ... Ne vem, za kaj gre. Odgovorno trdim, da mi za tem ne stojimo. Nekdo v tem vidi edino in zadnjo možnost, da bi lahko na pritlehen način vplival na delegate na predsedniški skupščini," trdi Šajn.

Šajn in McDowell Zor sta tudi poslovna partnerja, njuna številna podjetja pa se ukvarjajo s finančnimi storitvami, ali drugače - posojanjem denarja s tudi več kot 40-odstotnimi obrestnimi merami. Eno izmed podjetij je v stečaju in Fursu dolguje 150.000 evrov. Nekaterim je že bila odvzeta licenca, druga so oglobili inšpektorji. Posojila ponujajo tudi v Celju, Mariboru, Kopru in Novem mestu. In zdaj - nekdanji sodniki, nekateri pa še vedno dejavni delegati in kontrolorji, naj bi za te družbe pridobivali nove stranke, tudi nogometaše in nekatere druge nogometne funkcionarje.

"Pri nas dela, in to že dolgo, 15 let, en nekdanji kontrolor. To je vse. Nobeno naše podjetje nima nikakršnega izterjevalca, ampak se zadeve vedno zaključijo tako, kot je v pravni državi potrebno, torej z izvršbami in prek sodišč," pojasnjuje Šajn.

V Mariboru se tako omenjata nekdanja sodnika Zoran Novarlič in Silvo Borošak. Oba smo poklicali, njuna odgovora pa sta naslednja: Novarlič je večkrat poudaril, da zadeve ne bo komentiral, Borošak pa nam je, nekoliko nervozno odgovoril, da s temi podjetji ne sodeluje, da to ve vsa Slovenija in naj ga ne omenjamo v javnosti, drugače bo proti nam sprožil ustrezne postopke.

A da je takšno delovanje neke vrste javna skrivnost, nam potrdi Janez Kralj: "Vem, da so nekateri starejši delegati in kontrolorji vpleteni v to oziroma delajo po terenu za te ljudi. Na nekaterih tekmah Prve lige so rezultati zelo sumljivi."

Kdo torej govori resnico in kdo laže? Morda je vendarle čas, da to nogometno godljo pod drobnogled vzame še kakšna druga državna institucija.
Mijatović: Sodniki imajo veliko manj moči kot politiki
Mijatović, Nemec in Simič so nekatera svoja razmišljanja dodatno pojasnili kot gostje TV Dnevnika. "Nogometno zvezo bo prevzela sodniška organizacija, torej tisti ljudje, ki na terenu odločajo, kateri kontrolor in kateri sodnik bo določeno tekmo sodil. A si mi predstavljamo, o čem govorimo?" se je vprašal Nemec.

Mijatović mu je odgovoril: "Sodniški lobi v slovenskem nogometu gotovo ni nikakršna kriminalna združba. Gre za najbolj regularno prvenstvo v širši okolici vrsto let. Sodniška organizacija ima veliko manj vzvodov oziroma moči kot politične organizacije in politični predstavnik. In Matjaž Nemec je predstavnik politike."

Simič vztraja: "Mijatovića so predlagali MNZ-ji, ki jih obvladujejo sodniki. Težko govorimo, da tega ni. Sodniki imajo devet delegatov na skupščini." Zakaj domnevnih pritiskov, zaradi katerih se je umaknil iz igre, ni prijavil policiji, pa si oglejte v spodnjem prispevku.

Mijatović, Nemec in Simič o boju za predsednika NZS
Mijatović, Nemec in Simič o boju za predsednika NZS