Petar Stojanović je izgubil živce v podaljšku in sodnik Deniz Aytekin mu je pokazal dva rumena kartona zapored.  Foto: Reuters
Petar Stojanović je izgubil živce v podaljšku in sodnik Deniz Aytekin mu je pokazal dva rumena kartona zapored. Foto: Reuters

Vodilna ekipa hrvaškega prvenstva je prejšnji teden na Maksimirju zmagala z 1:0. Tokrat so se tudi precej oslabljeni odločno predstavili na stadionu Luz. Manjkali so Marin Leovac, Ivan Šunjić, Izet Hajrović in Arijan Ademi.

Joker Jonas izsilil podaljšek
Benfica je imela premoč, a odličnemu vratarju Domagoju Livakoviću je uspelo mrežo ohraniti nedotaknjeno vse do 71. minute. Gostitelji so edini zadetek v rednem delu dosegli, ko je Luis Miguel Pizzi z glavo lepo zaposlil rezervista Jonasa, ki je z natančnim strelom z roba kazenskega prostora poslal žogo v malo mrežico.

Rezervist Jonas je izsilil podaljšek v Lizboni. Foto: Reuters
Rezervist Jonas je izsilil podaljšek v Lizboni. Foto: Reuters

Gojak zapravil veliko priložnost
Dinamo se je izvlekel v podaljšek, kjer pa je Benfica v 95. minuti povedla z 2:0. Branilec Ferro je z izjemnim strelom s 25 metrov z desnico poslal žogo tik ob vratnici v mrežo. Portugalci so se še veselili zadetka, ko je Dani Olmo z leve strani podal pred vrata, kjer je Amer Gojak zapravil največjo priložnost na tekmi. S petih metrov je popolnoma neoviran zgrešil vrata in lahko se je le prijel za glavo. Trener Nenad Bjelica ni mogel verjeti svojim očem.

Stojanović je imel predolg jezik
V 104. minuti je veliko neumnost naredil Petar Stojanović, ki je popolnoma po nepotrebnem ugovarjal sodniku Denizu Aytekinu. Nemec je slovenskemu reprezentantu najprej pokazal rumeni karton. Ker je še nekaj pripomnil, pa mu je pokazal še drugega rumenega in s tem pot v garderobo.

Evrogol Grimalda za 3:0
Minuto zatem je Alex Grimaldo s 25 metrov z levo nogo velemojstrsko lobal Livakovića in postavil končni izid. V 111. minuti je Iyayi Believe Atimwen prišel sam pred vratarja Odysseasa Vlachodimosa. Nigerijec, ki je vstopil v 98. minuti, je streljal mimo vrat in zaokrožil neverjetno neučinkovit večer Zagrebčanov.

Jezni Bjelica ni želel komentirati sojenja
"Raje ne bi komentiral sojenja. Lahko smo ponosni, saj smo prišli do podaljška proti zelo močni ekipi. Imeli smo lepe priložnosti, vendar jih nismo izkoristili, zato ostaja grenak priokus. Zdaj je naš vilj dvojna krona," je pojasnil trener Bjelica.

Olivier Giroud je že v 5. minuti razblinil vse načrte Kijevčanov. Odlični francoski napadalec je zabil hat-trick na olimpijskem stadionu. Foto: Reuters
Olivier Giroud je že v 5. minuti razblinil vse načrte Kijevčanov. Odlični francoski napadalec je zabil hat-trick na olimpijskem stadionu. Foto: Reuters

Verbič s tribune gledal šov Girouda
Benjamin Verbič je zbolel in ni bil v kadru kijevskega Dinama, ki je doživel polom proti Chelseaju (0:5). Londončani, ki so prvo tekmo na Stamford Bridgeu prejšnji teden dobili s 3:0, so povedli že v 5. minuti, ko je po podaji iz kota Ruben Loftus Cheek podaljšal žogo z glavo, Olivier Giroud pa jo je s petih metrov pospravil v mrežo. Odlični francoski napadalec je po pol ure igre povišal na 0:2 po natančni podaji Marcosa Alonsa z leve strani. Gostitelji so puščali preveč prostora Chelseaju, ki je to s pridom unovčil. Callum Hudson Odoi je v sodnikovem dodatku prvega dela z desne strani podal pred vrata, kjer je Alonso še tretjič zatresel mrežo Kijevčanov.

Hat-trick Girouda v Kijevu

Po uri igre je Willian s prostega strela z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, izjemni Giroud pa je žogo z glavo preusmeril pod prečko. Francoz je v 78. minuti prispeval še lepo podajo do Hudsona Odoija, ki je postavil končni izid. 18-letnik je dosegel že četrti zadetek v letošnji Evropski ligi.

Guedes rešil Valencio v 93. minuti
Valencia si je četrtfinale zagotovila v napetem obračunu s Krasnodarjem. Španci so doma zmagali z 2:1, tokrat pa so prišli do remija v 93. minuti (1:1). Pet minut pred koncem je Magomed Sulejmanov z izjemnim diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora poskrbel za vodstvo gostiteljev, ki bi zadostovalo za preboj med osem najboljših. Na vrsti so bile še tri minute sodnikovega dodatka. Kevin Gameiro je v 93. minuti ušel po desni strani in podal v kazenski prostor, kjer je Goncalo Guedes z levo nogo dosegel odločilni zadetek.

Hitri in spretni Luka Jović je dosegel edini zadetek v Milanu. Foto: Reuters
Hitri in spretni Luka Jović je dosegel edini zadetek v Milanu. Foto: Reuters

Jović potopil Inter na San Siru
Samir Handanović je z odličnimi obrambami preprečil zmago Eintrachta na prvi tekmi v Frankfurtu. Tudi tokrat se je nekajkrat zares izkazal, vendar mu ni uspelo preprečiti izpada Interja (0:1). Odločilni zadetek na San Siru je že v 6. minuti dosegel Luka Jović. Stefan de Vrij je naredil začetniško napako, ko je skušal žogo vrniti proti Handanoviću z glavo. Pritekel je izjemno hitri Jović, se otresel de Vrija in z desnico lobal slovenskega vratarja.

Eintracht se je po 24 letih znova prebil v četrtfinale evropskega pokala in s tem rešil nemško čast, saj so vsi preostali klubi izpadli že pred četrtfinalom.

Aubameyang popeljal topničarje v četrtfinale
Arsenal je prejšnji teden v Rennesu izgubil z 1:3, na povratni tekmi pa je na krilih Pierra Emericka Aubameyanga zmagal s 3:0. Evropska liga je še edina možnost za lovoriko v tej sezoni.

Pierre-Emerick Aubameyang je z masko proslavil napredovanje Arsenala. Foto: Reuters
Pierre-Emerick Aubameyang je z masko proslavil napredovanje Arsenala. Foto: Reuters

Po nedeljski zmagi nad Manchester Unitedom z 2:0 so topničarji dobili zalet in uspelo jim je zrežirati preobrat na stadionu Emirates. Aaron Ramsey je v 5. minuti z desne strani podal pred vrata, kjer je Aubameyang le še podstavil nogo in iz bližine poslal žogo v mrežo. Po četrt ure igre je sijajni Gabonec ušel po levi strani in poslal predložek na daljšo vratnico. Pritekel je Ainsley Maitland Niles in z glavo povišal na 2:0. Arsenal je ekspresno prišel do izida, ki ga je vodil v četrtfinale. Vstopnico za petkov žreb je potrdil Aubameyang v 72. minuti, ko je unovčil lepo podajo Seada Kolašinca z leve strani.

Ibrahim Traore je tik pred koncem podaljška zagotovil Slavii presenetljivo napredovanje. Foto: Reuters
Ibrahim Traore je tik pred koncem podaljška zagotovil Slavii presenetljivo napredovanje. Foto: Reuters

Traore v 119. minuti šokiral Sevillo
Za presenečenje večera je poskrbela Slavia, ki je v Pragi izločila Sevillo s 4:3. Andaluzijci, ki so kar petkrat osvojili Evropsko ligo (2006, 2007, 2014, 2015 in 2016), so dvakrat izničili zaostanek in izsilili podaljšek (2:2).

V 98. minuti je Sevilla povedla s 3:2. Quincy Promes je z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je Franco Vazquez z glavo preusmeril žogo ob bližnji vratnici v mrežo. Nizozemec Mick van Buren je v 102. minuti z diagonalnim strelom zatresel malo mrežico. Za nepopisno veselje na stadionu Sinobo v Pragi je poskrbel Ibrahim Traore, ki je v veliki gneči pred vrati Sevilli prišel do strela. Branilec Seville Simon Kjaer je na golovi črti zelo nespretno posredoval, v dveh poskusih ni uspel izbiti žoge, ampak jo je le še potisnil v mrežo.

Osmina finala, povratne tekme:
Dinamo Kijev - CHELSEA 0:5 (0:3) 0:3
Giroud 5., 33., 59., Alonso 45., Hudson Odoi 78.
Verbič zaradi angine ni bil v kadru kijevskega Dinama.

Dinamo Kijev: Bojko, Kedziora, Burda, Kadar, Mikolenko, Sidorčuk (65./Tche), Šepelev (87./Andrievski), Cigankov, Šaparenko, Sidcley (81./Smirnji), Garmaš.

Chelsea: Kepa, Zappacosta (69./Azpilicueta), Rüdiger, Christensen, Marcos Alonso, Kante (65./Jorginho), Kovačić, Loftus-Cheek, Willian (74./Pedro), Giroud, Hudson-Odoi.

Sodnik: Tobias Stieler (Nemčija)


Salzburg - NAPOLI 3:1 (1:1) 0:3
Dabbur 25., Gulbrandsen 65., Leitgeb 92.; Milik 14.

Krasnodar - VALENCIA 1:1 (0:0) 1:2
Suleljmanov 85.; Guedes 93.

BENFICA - Dinamo Zagreb * 3:0, 1:0 (0:0) 0:1
Jonas 71., Ferro 94., Grimaldo 105.
RK: Stojanović 104./Dinamo
* - po podaljšku

Benfica: Vlachodimos, Andre Almeida, Ruben Dias, Ferro, Yuri Ribeiro (46./Grimlado), Pizzi (119./Gedson Fernandes), Fejsa, Gabriel, Živković (46./Jonas), Jota (62./Joao Felix), Rafa Silva.

Dinamo Zagreb: Livaković, Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Rrahmani, Gojak, Moro, Olmo, Kadzior (75./Šitum), Petković (86./Gavranović), Oršić (109./Perić).

Sodnik: Deniz Aytekin (Nemčija)


Inter - EINTRACHT FRANKFURT 0:1 (0:1) 0:0
Jović 6.

Inter: Handanović, d'Ambrosio, de Vrij, Škriniar, Cedric (62./Rannochia), Vecino, Borja Valero (73./Esposito), Candreva, Politano (80./Merola), Perišić, Balde.

Eintracht: Trapp, Hinteregger, Hasebe, Ndicka, Rode (89./Paciencia), da Costa, Gačinović (59./de Guzman), Willems (73./Stendera), Kostić, Haller, Jović.

Sodnik: Ovidiu Alin Hategan (Romunija)


ARSENAL - Rennes 3:0 (2:0) 1:3
Aubameyang 5., 72., Maitland Niles 15.

Arsenal: Čech, Mustafi, Koscielny, Monreal, Maitland-Niles, Ramsey (88./Torreira), Xhaka, Kolašinac, Özil (69./Mhitarjan), Lacazette (70./Iwobi), Aubameyang.

Rennes: Koubek, Traore, da Silva, Edson Mexer, Bensebaini, Sarr, Andre (78./Lea), Grenier (70./Hunou), Bourigeaud, Ben Arfa, Niang.

Sodnik: Andris Treimanis (Latvija)


SLAVIA PRAGA - Sevilla * 4:3, 2:2 (1:1) 2:2
Ngadeu Ngadjui 15., Souček 47./11-m, van Buren 102., Traore 119.; Ben Yedder 44./11-m, Munir 54. , Vazquez 98.
* - po podaljšku

VILLARREAL - Zenit 2:1 (1:0) 3:1
Moreno 29., Bacca 47.; Ivanović 91.

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku. Žreb četrtfinala bo v petek ob 13.00.

Brez Slovencev v četrtfinalu Evropske lige
Stojanović živi svoje sanje v odlični sezoni Dinama