Kje bodo leta 2026 potekali boji pod petimi krogi? Foto: Reuters
Kje bodo leta 2026 potekali boji pod petimi krogi? Foto: Reuters

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je obe kandidaturi označil kot izvrstni. Pred MOK-om je zdaj analiza obeh kandidatur, prireditelja bo izbral junija.

"Kar lahko povemo po uvodnih pogovorih, je to, da gre za dva izvrstna načrta, ki zadoščata zahtevam MOK-ovih reform, med njimi tudi poznejše uporabe obstoječih športnih infrastruktur," je povedal Bach.

Ne italijanska ne švedska kandidatura nimata zagotovil vladne pomoči, a to Bacha ne skrbi. "Politične težave so prisotne povsod in v vseh odnosih v Evropi. Vedno bo debata okrog velikih projektov. Obe kandidaturi pa imata podporo državnih oblasti."

Kandidatura Stockholma je postala uradna danes – v Lozano so jo zaradi okoljske ozaveščenosti Švedi poslali v elektronski obliki –, ob tem pa je vodja kampanje Richard Brisius povedal, da so se politiki bali visokih stroškov, ki jih igre prinašajo, a so podprli kandidaturo in dovolili uporabo mestnih športnih objektov v komercialne namene.

Skeleton in bob bi gostovala v Latviji
Švedi bi igre organizirali v mestu in zunaj njega, pa tudi dlje. Alpsko smučanje bi gostil Are, smučarske skoke Falun, tekmovanja v skeletonu in bobu pa bi bila v Siguldi v Latviji.
Italijanski olimpijski komite je kljub številnim vprašanjem ob oddaji kandidature potrdil, da ima vladno podporo, kar je bila največja skrb. Za kakšno podporo vlade gre, pa ni razkril. Tudi Italijani bi uporabili obstoječa prizorišča. Moške smučarske tekme bi gostil Bormio, ženske Cortina, deskarje pa Livigno. Cortina bi gostila tudi tekmovanja v sankanju in bobu, Anterselva na Južnem Tirolskem pa biatlon. V Milanu bi bila odprtje iger in olimpijska vas.

Stockholm in Milano/Cortina d'Ampezzo sta se na koncu le odločila in vložila kandidaturo, pred tem so od nje odstopili Sion, Gradec in Schladming, Erzurum in Calgary.