Jan Muršak je v pogovoru za Val 202 povedal, da ima precej težav pri vrnitvi v domovino. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Muršak je v pogovoru za Val 202 povedal, da ima precej težav pri vrnitvi v domovino. Foto: www.alesfevzer.com

Zaradi koronavirusa so vsa hokejska tekmovanja obstala, tudi v ruski ligi KHL so nazadnje odpovedali letošnjo sezono. V Švici, kjer sta letos igrala Robert Sabolič in Jan Muršak, ledene ploskve že nekaj časa samevajo, Muršak pa ima kar nekaj težav pri vrnitvi v Slovenijo. V Bernu je obtičal z ženo, ki prihaja iz ZDA.

"V Bernu imamo stanovanje do 30. aprila, tam imam tudi zavarovanje, ki ga v Sloveniji nimam. Vrnitev v Slovenijo ni tako preprosta, veliko prtljage imam in tudi psa. Nekdo bi moral iz Slovenije priti sem z večjim kombijem, Švicarji pa so zaprli meje za tujce. Razmišljam o drugih opcijah, kako bi se vrnil," je povedal Muršak za Val 202.

Sorodna novica Muršak se vrača v elitno švedsko ligo

Trenutni vsakdan mu zapolnijo sprehodi s psom, gledanje filmov in obisk klubskega fitnesa. "Le trije iz članske ekipe smo v fitnesu. Nismo tam ob isti uri, tako da je za zdaj ta vadba še dovoljena. Veliko tudi kolesarim zunaj, grem na kakšno daljšo turo."

Švica se v epidemiji novega koronavirusa drži dobro, pravi odličen štajerski hokejist. Napovedi, da se bo zdravstveni sistem zrušil, se k sreči ne uresničujejo. "Nihče ni pričakoval, da se bo virus širil tako hitro. Tudi v Švici, ki je ena najnaprednejših držav v Evropi in je za zdravstvo dobro poskrbljeno, se bojijo, da bi prišlo do preobremenjenosti. Veliko je strahu."

Tako kot v Sloveniji so tudi v Švivi odprte le trgovine z živili in lekarne. "Dosti se ne dogaja. Zunaj je lahko skupaj do pet ljudi. Večina se ukvarja s športom zase, družijo se ne, morda le kakšni otroci."

32-letni Jan Muršak je letos v Švici odigral drugo sezono. Lani je bil njegov Bern tretjič zapored državni prvak, letošnja sezona je bila predčasno končana. Če ne bi bilo tako, bi Muršak igral tekme za obstanek, saj se Bern ni uvrstil v končnico. A to poglavje je zaprto, saj ima novo pogodbo z ekipo Frölunda iz Göteborga.

Lani se je poslovil od reprezentance. Je kakšna možnost, da se premisli? "Tako sem se odločil že lani in ne bi bilo niti pravično do prejšnjega selektorja, če bi se vrnil. S selektorjem Matjažem Kopitarjem sva se sicer pogovarjala o tem, ponudil mi je možnost, da bi se poslovil pred domačimi navijači (na svetovnem prvenstvu)."

Naval na šport ob 17:45