Julija Jefimova (levo) je ob slavju Lilly King (desno) ostala povsem sama ob robu olimpijskega bazena. Foto: Reuters
Julija Jefimova (levo) je ob slavju Lilly King (desno) ostala povsem sama ob robu olimpijskega bazena. Foto: Reuters
Jefimova je v nedeljo zmagala v svojem delu polfinala in je takole s prstom pokazala svoj dosežek. Lilly King, ki je zmagala v svojem polfinalu, je šel ta dvignjeni prst močno v nos. Foto: Reuters
Jefimova je šele tri dni pred svojim nastopom izvedela, da lahko tekmuje. Foto: Reuters
Zasenčena z ameriško zastavo. Foto: Reuters
Solze Jefimove po osvojeni srebrni medalji. Foto: Reuters
Za Jefimovo je bila to druga olimpijska medalja. Foto: Reuters
Dogajanje med Jefimovo in Kingovo je mnoge ponovno spomnilo na napetosti iz hladne vojne. Foto: Reuters
Edino tolažbo je našla v objemo poročevalca ob strani. Foto: EPA
Jefimova velja za eno najboljših plavalk prsnega sloga. Foto: EPA

Rusko plavalko, ki je bila letos pozitivna na meldonij, so gledalci sprejeli z žvižgi, tekmice ji niso hotele seči v roko, na tiskovni konferenci pa je v joku prosila, naj se poskušajo vživeti v njeno kožo.

24-letna Jefimova, ena najboljših plavalk prsnega sloga na svetu, za katero je bila to druga olimpijska medalja po bronu v Londonu leta 2012, sicer pa je tudi aktualna svetovna prvakinja v 100 metrov prsno, lahko na olimpijskih igrah v Riu tekmuje kljub pozitivnemu testu in prvotni prepovedi svetovne plavalne zveze (FINA), kar je dvignilo precej prahu.

Razlog? Mednarodni olimpijski komite (MOK) je namreč upošteval pritožbo Jefimove in ji dovolil tekmovati, saj je svetovna protidopinška agencija (WADA) meldonij šele januarja letos uvrstila na seznam prepovedanih substanc, plavalka pa trdi, da ga je takoj nehala jemati, a je ostal v njenem sistemu.

Ker je prepoved meldonija, zdravila za srce, ki je tudi ruski teniški zvezdnici Mariji Šarapovi letos prinesel dvoletni suspenz, še tako nedavna, FINA dejansko ne ve, koliko časa po prenehanju uživanja še ostane v posameznikovem telesu. Izdelovalec latvijskega zdravila, ki se primarno predpisuje ljudem, ki bolehajo za ishemijo, trdi, da več mesecev. Jefimovo so testirali marca in ji skupaj s šestimi ruskimi plavalci prepovedali nastop na olimpijadi.

"Poskusite me razumeti"
"Samo poskusite in me razumite, recimo, če bi zame
njali mesto z mano," je moledovala v joku na tiskovni konferenci. "Ne vem, zakaj moram to razlagati vsem - če bi WADA denimo jutri na seznam prepovedanih substanc uvrstila jogurt ali nikotin ali, ne vem, protein, ki ga uživajo vsi športniki ... Ti bi takoj prenehal z jemanjem, a snov bi ostala v tvojem telesu še, ne vem, pol leta, dopinška kontrola pa prihaja na vsaka dva meseca, te testira in si pozitiven. Je to potem tvoja krivda?" je po osvojenem odličju novinarjem v polomljeni angleščini ponovno skušala razložiti povsem strta Jefimova.

Pred novinarje je stopila le malo za tem, ko jo je v bazenu ugnala velika tekmica, 19-letna Američanka Lilly King, tretja pa je bila še ena Američanka, Katie Meili. Jefimova se je tako znašla v "sendviču" dveh odkrito sovražno nastrojenih kolegic, ki sta s svojim vzvišenim vedenjem nemalo komentatorjev spomnili na obujanje zamer med državama iz hladne vojne. "Na olimpijskih igrah se običajno prekinejo vse vojne, mar ne?" je ihtela Jefimova.

Še posebej hladna je bila Kingova, ki Jefimovi ni hotela seči v roko, Rusinji pa je gladko povedala svoje. "Tu opletaš s prstom, da ti je uspelo, pa so te ujeli zaradi goljufanja s poživili. Preprosto nisem tvoja oboževalka," ji je zabrusila. Pozneje pa pred novinarji: "Če misli, da se mora hrabriti, da lahko nastopa ... kar nekaj, to je njena stvar. Jaz sem tu, da nastopam za ZDA čisto."

Žvižgi ob bazenu
Jefimovo, ki je šele tri dni prej izvedela, da le lahko tekmuje, so sicer gledalci s tribun že pred začetkom obračuna, pa tudi ob polfinalu prejšnji dan, izžvižgali, ko je priplavala do srebra, pa je ob bazenu obstala sama. Edini objem je našla pri novinarju ob strani. Večina (zahodnih) komentatorjev je sicer menila, da Jefimova ne bi smela tekmovati in da je njeno odličje umazano.

"Ne morem reči, da sem vesela, samo dobro je, da sem lahko tekmovala," je dejala v joku. "Ne spomnim se, kdaj sem se zadnjič dobro naspala ... Zadnji mesec sem bila praktično čisto brez spanca. Še zlasti zadnji trije tedni so bili grozljivi." Rusinja pravi, da je hotela zmagati, da bi dokazala svojim kritikom, da se motijo. "Zato sem tako razburjena, da mi ni uspelo, vedela sem, da veliko ljudi računa name."

Eden tistih, ki je računal nanjo, je njen ameriški trener Dave Salo, ki Julijo opisuje kot "ljubeznivo in nepokvarjeno deklico, ne pa pošast, kot jo predstavljajo". "V zadnji sekundi so ji dejali, da bo lahko plavala. Rekel sem ji, da bo težko in da ne bo dobro sprejeta, zato naj se pripravi na najtežjo tekmo svojega življenja."

O dvoličnosti in sprenevedanju
Kot piše v komentarju Sally Jenkins iz Washington Posta, tekma sama še zdaleč ni bila najtežja. Pod naslovom S sovražnim slikanjem Jefimove Američani plavajo v motnih vodah Jenkinsova poda ostro kritiko ameriške dvoličnosti in svetohlinstva, saj imajo v lastnih vrstah kar nekaj serijskih grešnikov, ki niso deležni take obravnave kot Jefimova (Lance Armstrong, Justin Gaitlin ...).

"Je dober občutek, ne, pljuskniti vodo v oči preostalega sveta in biti ves hujskaški? Lilly King je ohranila Ameriko močno in čisto, ko je poslala pljusk klora v oči tiste ruske zločinske veleumke Julije Jefimove in ji preprečila, da bi stopila zemeljsko jedro. Ali nekaj takega, mar ne? A nekaj zelo skrb vzbujajočega je pri diskurzu, ki smo mu priča tu na olimpijskih igrah. To ni trenutek popolne ameriške moralne čistosti," piše Jenkinsonova.

Ameriška novinarka ob tem poda ozadje Julijine zgodbe in krca tiste, ki tako lahkotno kažejo s prstom na dekle, rojeno v čečenski prestolnici Grozni, ki se je po prvi čečenski vojni z družino preselila v Volgodonsk, preden se je leta 2011 preselila v ZDA, ker so njeni trenerji menili, da vojaški ruski vadbeni sistem ni za krhko dekle. Jefimova tako dejansko že pet let živi v ZDA, tako da bi jo težko vrgli v isti koš z ruskimi športniki, ki jih krivijo sistematičnega, od države podprtega sistema dopinga.

Prvič kriv prepovedani hormon
Kritiki so do Jefimove tako strogi tudi zato, ker to ni prvič, da so jo ujeli z nedovoljeno snovjo - leta 2013 je v lokalni trgovini s prehrambnimi dodatki v Los Angelesu kupila prehranski dodatek, pri katerem ni preverjala sestavin, med katerimi je bil tudi prepovedani hormon DHEA. Čeprav je bil njen prekršek označen za nenamernega, so jo vseeno za 16 mesecev suspendirali, ji odvzeli medalje z evropskega prvenstva tistega leta in izbrisali doseženi svetovni rekord.

Kot je ob tem izpostavil NBC-jev komentator Alan Abrahamson, primer Jefimove zelo spominja na tistega Jessice Hardy, ameriške plavalke, ki je bila leta 2008 suspendirana zaradi zaužitja podobnega prehranskega dodatka, v Londonu leta 2012 pa je osvojila dve medalji, a ji takrat nihče ni v obraz zabrusil, da je sleparka, ali zavrnil, da bi ji segel v roko.

Večina jih jemlje prehranske dodatke
Kot ob tem dodaja Salo, ki je med drugim treniral take velikane ameriškega plavanja, kot so Amanda Beard, Rebecca Soni, Aaron Peirsol in Jason Lezak, po njegovih ocenah več kot 90 odstotkov vseh tujih športnikov zauživa take ali drugačne prehranske dodatke, saj so prepričani, da potrebujejo "nekaj" za regeneracijo, čeprav jih skuša sam od tega odvrniti.

Salo je sicer iz svojega programa zaradi razkrite afere z meldonijem letos začasno izključil vse neameriške plavalce, a ne verjame, da bi jih morali demonizirati zaradi sistemskih praks, ki so jih gojile njihove zveze. "Samo nič hudega sluteče figure so v direktivah vlad ali plavalnih zvez. Julija je dobro dekle s preveč talenta, da bi potrebovala poživila," pravi Salo, ki meni, da je vzela meldonij po nasvetu svojega zdravnika, ob tem pa opaža, da večina vzhodnoevropskih športnikov meni, da trd trening škodi telesu, zato morajo preventivno zaščititi svoje srce.

Mimogrede, Jefimovi se je danes ponoči uspelo uvrstiti v finale na 200 metrov prsno, medtem ko je to Kingovi za las spodletelo.