Eric Boakye in Luka Menalo sta zadela za Ljubljančane. Foto: www.alesfevzer.com
Eric Boakye in Luka Menalo sta zadela za Ljubljančane. Foto: www.alesfevzer.com

Vsi zadetki so bili doseženi v drugem polčasu, zadnji trije so bili delo rezervistov. Rigas je povedel v 52. minuti, ko je z 11-metrovke zadel Srb Darko Lemajić, prekršek je storil Denis Šme. Uvod v drugi polčas je sicer nakazoval, da se bo tehtnica prevesila v drugo smer, saj je Olimpija takoj na začetku nevarno zapretila prek Stefana Savića.

Ljubljančani so po zaostanku dolgo lomili "bunker" Latvijcev in v 81. minuti le izenačili, ko je s polvolejem z desne strani kazenskega prostora sijajno zatresel mrežo Eric Boakye. To je bil izjemen diagonalni strel nogometaša iz Gane.

Namesto sklepnega naleta si je nato obramba Olimpije v 88. minuti privoščila trenutek nezbranosti in Glebs Kluškins je po prostem strelu odbito žogo poslal čez Nejca Vidmarja za vodstvo Rigasa z 1:2. Na srečo so kmalu zatem preveč prostora v kazenskem prostoru pustili tudi gostje, z glavo jih je kaznoval rezervist Luka Menalo (2:2).

To pa še ni bil končni izid, saj je v 93. minuti žogo izgubil Endri Cekici, Latvijci so stekli v hiter protinapad, z golom za 2:3 pa ga je kronal Hrvat Tin Vukmanić.

Vmes je močan strel Anteju Vukušiću ubranil vratar Kaspars Ikstens.

Razburjenje zaradi nedosojene 11-metrovke

V prvem polčasu so strel z bele točke zaman zahtevali domači. Po razmeroma mirnih uvodnih petnajstih minutah je namreč v 17. minuti v kazenskem prostoru padel Cekici, a se švicarski sodnik ni odločil za 11-metrovko, ampak je Albancu pokazal rumeni karton. To je poskrbelo za razburjenje na ljubljanski klopi.

Endri Cekici v akciji v prvem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
Endri Cekici v akciji v prvem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com

Gostje so imeli najlepšo priložnost v 32. minuti, ko se je po hitrem protinapadu na desni strani sam znašel nekdanji član Olimpije Andrija Kaluđerović. Na olajšanje približno 4.000 gledalcev se je z obrambo izkazal Vidmar, ki je pravočasno stekel iz vrat.

V prvem polčasu je bilo razmerje v strelih 4:3, od tega v okvir vrat 1:2.

Strel Suljića oplazil prečko

V 62. minuti se je Lemajić še enkrat znašel v nevarnem položaju pred ljubljanskimi vrati, a je bil Vidmar znova na pravem mestu. Takoj zatem je streljal Asmir Suljić, žoga je oplazila zgornji del prečke. V 66. minuti je z roba kazenskega prostora poskusil Savić, Ikstens je žogo s skrajnimi močmi izbil v kot.

Končna statistika: streli 15:7, v okvir vrat 8:6.

Na tribuni je bil tudi latvijski selektor Slaviša Stojanović.

Povratna tekma bo 18. julija. Olimpijo v primeru uspeha v 2. predkrogu čaka turški Malatyaspor.

Rigas v 93. minuti do zmage v Stožicah
Miral Samardžić je zbral 15 nastopov v dresu slovenske reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com
Miral Samardžić je zbral 15 nastopov v dresu slovenske reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com

Samardžić med zmaji

Ljubljančani so še pred obračunom z Rigasom predstavili četrto okrepitev v tem prestopnem roku. Po Denisu Šmeju, Luki Menalu in Anteju Vukušiću se je Olimpiji pridružil še nekdanji slovenski reprezentant Miral Samardžić. 32-letni osrednji branilec je v domovini igral za Triglav in Maribor, v tujini pa se je preizkusil v Moldaviji pri Šerifu Tiraspolu, na Hrvaškem pri Rijeki, na Kitajskem pri Henan Jianyeju, v Turčiji pri Akhisar Belediyesporju in Rusiji pri Anžiju ter Krila Sovjetov.

"Komaj sem čakal na prestop, saj sem bil zunaj treninga približno mesec dni, tako da sem komaj čakal, da se to obdobje konča. Vesel sem, da sem prišel v ta velik klub. Vsi vemo, kaj Olimpija pomeni v Sloveniji. V Ljubljani se počutim domače in od sebe bom dal maksimum. Želim si, da bi v Evropi prišli čim dlje, v domačih tekmovanjih pa je cilj boj za naslov v prvenstvu in pokalu," je ob prestopu povedal Samardžić.

EVROPSKA LIGA, 1. PREDKROG, prva tekma:
OLIMPIJA – RIGAS FS (LAT) 2:3 (0:0)
4.000; Boakye 81., Menalo 90.; Lemajić 52./11-m, Kluškins 88., Vukmanić 93.

Olimpija: Vidmar, Boakye, Šme, Bagnack, Jurčević, Suljić, Tomić, Putinčanin (73./Menalo), Savić, Cekici, Kidrič (62./Vukušić).

Rigas: Ikstens, Savalnieks, Jagodinskis, Girdainis, Sorokins, Šimkovič (77./Vukmanić), Seto, Blagojević, Ciganiks (64./Kouadio), Lemajić, Kaluđerović (71./Kluškins).

Sodnik: Urs Dominik Schnyder (Švica)

Povratna tekma bo v četrtek.


2. predkrog, prva tekma:
MALATYASPOR (TUR) – OLIMPIJA/RIGAS FS

Prva tekma bo 25. julija, povratna pa 1. avgusta.