Tadej Pogačar je Tour de France ohranil kot glavni cilj sezone, pri čemer bo imel vso podporo ekipe UAE Team Emirates, kjer je že postal prvi adut za tritedenske dirke. Foto: EPA
Tadej Pogačar je Tour de France ohranil kot glavni cilj sezone, pri čemer bo imel vso podporo ekipe UAE Team Emirates, kjer je že postal prvi adut za tritedenske dirke. Foto: EPA

"Vse je v zraku. Toda če bomo izpeljali Tour, je prehitro, da bi govoril o boju za skupno uvrstitev. Pričakujem, da se bom dobro pripravil in naredil vse po svojih najboljših močeh, a ne morem govoriti o želenem izidu. Seveda si želim dirkati z najboljšimi in poskusiti z napadi, a vem, da bo to težko," je 21-letnik iz Klanda pri Komendi previden pred pravim začetkom priprav na nadaljevanje kolesarske sezone.

Nihče ne ve, kakšna bo forma na prvih dirkah. Že na teh bom skušal voziti najboljše, a zagotovo bom tempiral vrhunec forme za Dirko po Franciji.

Tadej Pogačar

Še več pretedentov na Touru
Tadej Pogačar
se dobro zaveda, da se je ob prenovljenem sporedu kolesarske sezone napovedana konkurenca na Dirki po Franciji še zaostrila in zgostila. "Bo še veliko težje, ker se bodo številni kolesarji, ki so ciljali na Giro ali Vuelto, zdaj odpravili na Tour. Tekmovalna konkurenca bo še številčnejša. Od mene se tako ne pričakuje veliko," je poudaril mladi slovenski kolesarski zvezdnik, ki sam izpostavlja, da bo že samo dirkanje velika zmaga. Med takšnimi kolesarji je Francoz Romain Bardet, ki je prvotno načrtoval napad na Giro. Od najboljših kolesarjev za etapne dirke se je samo Italijan Vincenzo Nibali zavezal, da bo dal prednost domači Dirki po Italiji.

Na Tour tudi brez pritiska ekipe
Sam Pogačar je bil v takšni ali drugačni karanteni oz. samoosamitvi v kar treh različnih državah: Združenih arabskih emiratih, Monaku in Sloveniji ter je ob prekinitvi Dirke po Emiratih in po primerih v njegovi ekipi UAE Team Emirates dobro občutil, kako se vse lahko postavi na glavo. Podnevi je slavil zmago na gorskem cilju 5. etape dirke za svetovno serijo, ponoči pa se je vse ustavilo in je pristal v hotelski karanteni nad stezo formule ena v Abu Dabiju.

A med pandemijo je Pogačar tudi izboljšal in še do konca leta 2024 podaljšal pogodbeno sodelovanje z UAE Team Emirates, ki se kot ena redkih ekip svetovne serije ni odločila za začasno zmanjšanje plač. S to potezo se je samo poudarila vloga Pogačarja kot osrednjega kapetana za tritedenske ekipe v izredno ambiciozni ekipi, vseeno pa ravno emirati zdaj v medijih pospešeno pojasnjujejo, da gre Tamau Pogi na krstni nastop na Tour brez pritiska glede izida.

Sorodna novica Pogačar z belih cest prek San Rema in Dauphineja na štart Toura v Nico

Ključne višinske priprave v Sestrierju
"Ni še 100-odstotno gotovo, toda najbrž se bom udeležil na Strade Bianche 1. avgusta, potem pa se bom udeležil bodisi dirke po Lombardiji bodisi Milano-San Remo. V načrtu je nato kriterij Dauphine, po Touru pa nastop na svetovnem prvenstvu,"
je svoj dirkalni načrt - kot za MMC - tudi za Cyclingnews napovedal Pogačar, letošnji zmagovalec dirke po Valencii. Ob tem je gorenjski volk pristavil, da sicer še ne gre za dokončno potrjen načrt ekipe, pred Tour de France 2020 pa bo s pomočniki odšel na višinske priprave v Sestriere.

Težko se spravi na sobno kolo
Pogačar se je med spominjanjem dogodkov iz karantene v Abu Dabiju dotaknil tudi vadbe na trenažerjih in posledičnega vpliva na prihajajoče dirkanje med avgustom in novembrom. "Zagotovo bomo vsi počasnejši. Moč bo, saj vsi spet treniramo na polno, a hkrati bomo vsi na istem glede dirk, tako da po mojm mnenju ne bo velike razlike med kolesarji. Nekateri so res imeli daljše izolacije, samo upam, da se niso prekurili na domačih trenažerjih," je Pogačar prepričan, da se bo sprva poznalo pomanjkanje dirk.

"Sam sem se težko spravil na trenažer. Ni mi všeč kolesariti na valjih. Moja najdaljša vožnja na sobnem kolesu je trajala uro in pol," je priznal Tadej Pogačar, da nikakor ni ljubitelj treninga na sobnih kolesih, trenažerjih ali valjih.