Primož Roglič in Eva Terčelj. Roglič je na pripravah, zato ga na prireditev - tako kot Terčeljeve - ni bilo. Bloudkova priznanja so najvišja priznanja v Sloveniji na področju športa. Priznanja podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki mu predseduje Miroslav Cerar. Foto: Reuters
Primož Roglič in Eva Terčelj. Roglič je na pripravah, zato ga na prireditev - tako kot Terčeljeve - ni bilo. Bloudkova priznanja so najvišja priznanja v Sloveniji na področju športa. Priznanja podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki mu predseduje Miroslav Cerar. Foto: Reuters

Bloudkove nagrade in Bloudkove plakete za leto 2019 so podelili na slovesnosti na Brdu pri Kranju. Roglič, ki je decembra postal najboljši športnik Slovenije po izboru športnih novinarjev, je v sijajni lanski sezoni zmagal na dirkah po Združenih arabskih emiratih, od Tirenskega do Jadranskega morja in po Romandiji, Dirko po Italiji je končal na skupno tretjem mestu, na Dirki po Španiji pa je bil prvi Slovenec, ki je dosegel skupno zmago na velikih tritedenskih dirkah.

Prejemniki Bloudkovih nagrad in plaket za leto 2019. Foto: BoBo
Prejemniki Bloudkovih nagrad in plaket za leto 2019. Foto: BoBo

Terčeljeva je 28. septembra lani v Seu d'Urgellu v Kataloniji dosegla največji uspeh v karieri. Postala je svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah v slalomu, s čimer je izpolnila tudi normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Milanu Žvanu nagrada za izjemen prispevek k razvoju športa
Bloudkovo nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa je prejel redni profesor Milan Žvan, od leta 1997 do 2007 je bil prodekan, od leta 2007 do 2019 pa dekan Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

Nagradi za življenjsko delo Vladimirju Čermaku in Borisu Kutinu
Za življenjsko delo v športu sta Bloudkovi nagradi prejela plavalni trener Vladimir Čermak, že 40 let stalnica slovenskega plavanja in Plavalnega kluba Ljubljana, ter šahist, častni predsednik evropske šahovske zveze in član svetovne šahovske federacije Fide Boris Kutin.

Podeljenih še 11 Bloudkovih plaket

Na Brdu pri Kranju podelili Bloudkove nagrade in plakete

Odbor je poleg petih Bloudkovih nagrad podelil še 11 Bloudkovih plaket. Za pomemben tekmovalni dosežek v športu so plaketo prejeli judoistka Klara Apotekar, športna plezalka Mia Krampl, deskar na snegu Tim Mastnak, jadralni padalec Jošt Napret, smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič za srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu v Seefeldu v ekipnem sprintu ter slovenska mladinska košarkarska reprezentanca za bron na evropskem prvenstvu do 18 let v Volosu v postavi Dominik Praljak, Žiga Samar, Bine Prepelič, Gregor Glas, Rok Nemanič, Primož Kmetič, Andrej Stavrov, Luka Ščuka, Alen Malovčič, Maj Dušanič, Mark Babšek Vrečko in Klemen Smrekar.

Anamarija Lampič: Bloudkova nagrada je velika spodbuda za naprej

"Sem presenečena, da sem dobitnica Bloudkove plakete, enako Katja Višnar, obe sva se veselo odzvali. Spodbuda je še večja in zanesljivo se bom potrudila, da bom dobila še Bloudkovo nagrado, ne le plaketo. Je lepo, da se ceni športnike s tako prireditvijo. Mislim, da je to za športnika velika nagrada za ves trud, za vse, kar vsi vlagamo v šport. Slovenija ima tako malo prebivalcev in imamo tako odlične športnike, svetovne prvake, na vseh olimpijskih igrah smo najboljši. Se zelo dobro počutim," je ob odsotnosti obeh glavnih nagrajencev med športniki Rogliča in Terčeljeve povedala smučarska tekačica Anamarija Lampič, ki je skupaj z Višnarjevo prejela Bloudkovo plaketo za srebro v ekipnem sprintu na SP v Seefeldu.

Primož Roglič in Eva Terčelj dobila Bloudkovi nagradi

Dobitniki Bloudkovih plaket za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa so poklicni plesalec, koreograf, trener športnega plesa, plesni sodnik Matevž Česen, trener številnih generacij slovenskih odbojkarjev Gregor Hribar ter mednarodno uveljavljeni športni delavec v umetnostnem in hitrostnem drsanju Ivan Pfeifer.

Trenerka v umetnostnem drsanju Marina Pirkmajer ter Sonja Poljšak, dolgoletna predsednica Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije, sta prejemnici Bloudkovih plaket za življenjsko delo v športu.

Bloudkova nagrada vredna 9000 evrov, plaketa pa 3000
Višina Bloudkove nagrade za leto 2019 znaša 9000 evrov, višina za Bloudkove plakete pa 3000 evrov.

Letošnja podelitev je bila že 55. po vrsti. Nagrade podeljujejo od leta 1965. Lani sta Bloudkovo nagrado za leto 2018 za vrhunski mednarodni športni dosežek prejela Jakov Fak in Janja Garnbret.