Drugi dan zapored je na Giru uspel beg. Španec Pello Bilbao je po dobrih štirih urah dirkanja "na polno" prvič v karieri slavil etapno zmago na Grand Touru. Foto: Reuters

Nervozna, občasno celo panična etapa se je z zanimivim finišem manjše ubežne skupine po 185 kilometrih končala v L'Aquili, mestu, ki ga je pred desetimi leti prizadel hud potres. 29-letni Bilbao se je 1,5 kilometra pred ciljem odločil za napad in do cilja, ko se je cesta malenkost vzpenjala, ohranjal nekaj deset metrov prednosti. Drugo mesto je osvojil Tony Gallopin, tretji pa je bil Davide Formolo. Oba sta zaostala pet sekund. Primož Roglič je bil v skupini favoritov za končno zmago z dobro minuto zaostanka 20., skupno je izgubil eno mesto (za sekundo je pred njim Pello Bilbao) in je dvanajsti.

Potem ko je v četrtek Primož Roglič rožnato majico prepustil Valeriu Contiju, jo je Italijan danes z veliko pomočjo Jana Polanca zadržal, a je moral vložiti ogromno truda. Foto: EPA

Conti z velikimi težavami zadržal rožnato majico
Bilbao je slavil prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah. Njegova povprečna hitrost je bila kar 45 km/h. V prvi uri pobega je bilo povprečje celo nad 50 km/h. Valerio Conti, ki je v četrtek prevzel skupno vodstvo, je ubranil rožnato majico, s katero se je sicer že spogledoval eden izmed ubežnikov Jose Rojas. Španec se je s četrtega povzpel na drugo mesto, za Contijem zaostaja dobro minuto in pol. Conti je priznal, da je bila etapa še težja od pričakovanj in da se je moral močno potruditi, da je ubranil rožnato majico. Zelo mu je pomagal Jan Polanc, ki je v cilj prišel z istim časom kot Roglič.

Roglič na Giru ostal brez pomočnika – De Plusa

De Plusa zdelala bolezen
"Dolgo je trajalo, da sem dosegel etapno zmago na Grand Touru. Vedel sem, da mi bo napad uspel, je bil pa zadnji kilometer res dolg," je povedal Bilbao. Skupina ubežnikov, ki je bolj kot ne vztrajala do konca, se je izoblikovala po stotih kilometrih etape. Nikomur danes ni bilo lahko, to je bila gotovo najtežja etapa do zdaj na letošnjem Giru. Roglič je v cilj kljub vsemu prišel s favoriti dirke, toda ostal je brez pomembnega pomočnika – Laurensa De Plusa je namreč zdelala bolezen. Že nekaj zadnjih etap ni bil pravi, danes pa je po slabih 90 kilometrih etape odstopil: "Zelo sem razočaran. Letos sem vse žrtvoval za to dirko. Upal sem, da zdržim do prostega dneva, toda telo mi ni več dovoljevalo, da nadaljujem." Ko so pri Bahrain Meridi, za katero dirka Vincenzo Nibali, opazili, da ima De Plus težave, so še bolj navili ritem ... 23-letni Belgijec bi bil v ključnih gorskih etapah lahko pomemben Rogličev pomočnik.

Profil sedme etape. Foto: Giro

Favoriti že v pričakovanju nedeljskega kronometra
Rožnato dirko je končal tudi Fernando Gaviria iz ekipe UAE Emirates. Kolumbijski šprinter, zmagovalec kaotične tretje etape (Vivianiju so vzeli zmago in jo prisodili Gavirii), je že nekaj dni čutil bolečine v levem kolenu, danes pa je obupal. Isto velja za Sacha Modola. Sobotna osma etapa, ki bo v prvem delu povsem ravninska, v drugem pa rahlo razgibana, bo z 239 km najdaljša na letošnji dirki, kolesarje bo vodila ob jadranski obali od Tortoreta Lida do Pesara. Favoriti so z mislimi že pri nedeljskem kronometru do San Marina, ki bo spet premešal skupni vrstni red.


7. ETAPA, Vasto-L'Aquila, 185 km:   
 1. P. BILBAO     ŠPA   4:06:27
 2. T. GALLOPIN    FRA    +0:05
 3. D. FORMOLO    ITA  isti čas
 4. L. HAMILTON    AVS    0:09
 5. M. CATTANEO    ITA  isti čas
 6. J. ROJAS     ŠPA    0:30
 7. S. HENAO     KOL    0:48
 8. A. PEDRERO    ŠPA    1:01
 9. V. MADOUAS    FRA    1:07
 10. A. VENDRAME    ITA      
 ...                vsi
 20. P. ROGLIČ     SLO    isti
 54. J. POLANC     SLO     čas
121. G. BOLE      SLO    18:06
Skupni vrstni red po 7. etapi:    
 1. V. CONTI     ITA  29:29:34
 2. J. ROJAS     ŠPA    +1:32
 3. G. CARBONI    ITA    1:41
 4. N. PETERS     FRA    2:09
 5. V. MADOUAS    FRA    2:17
 6. A. ANTUNES    POR    2:45
 7. F. MASNADA    ITA    3:14
 8. P. SERRY     BEL    3:25
 9. A. AMADOR     KOS    3:27
 10. S. OOMEN     NIZ    4:57
 11. P. BILBAO     ŠPA    5:23
 12. P. ROGLIČ     SLO    5:24
 ...                 
 28. J. POLANC     SLO    7:03
123. G. BOLE      SLO    42:15