Pascal Ackermann se je takole po dobljenem šprinterskem boju s Fernandom Gavirio razveselil etapne zmage v Terracini. Foto: EPA
Pascal Ackermann se je takole po dobljenem šprinterskem boju s Fernandom Gavirio razveselil etapne zmage v Terracini. Foto: EPA
Tom Dumoulin je bil največja žrtev kaosa ob koncu 4. etape. Od kvarteta glavnih favoritov za rožnato majico je ostala le trojica Roglič, S. Yates in Nibali, katerim pa velja priključiti Miguela Angela Lopeza (Astana). Foto: EPA
Tom Dumoulin je bil največja žrtev kaosa ob koncu 4. etape. Od kvarteta glavnih favoritov za rožnato majico je ostala le trojica Roglič, S. Yates in Nibali, katerim pa velja priključiti Miguela Angela Lopeza (Astana). Foto: EPA

Organizatorji so šprinterjem na razmočeni progi želeli omogočiti nemoten boj za etapno zmago, obenem pa se izogniti morebitnim dogodkom iz četrte etape, ko je prišlo do množičnega padca, v katerega je bil udeležen tudi eden izmed glavnih favoritov za končno zmago, Nizozemec Tom Dumoulin.

Kljub grdi poškodbi levega kolena in kar štirim minutam in pol zaostanka Dumoulin ni hotel vreči puške v koruzo. Nemško moštvo Sunweb je dopoldne potrdilo, da bo metulj iz Maastrichta štartal in poskusil odpeljati peto etapo, ki je ena najlažjih in najkrajših na letošnji Dirki po Italiji.

Vendar poskus ni trajal dolgo, saj so bile bolečine v razbitem levem kolenu prehude, Nizozemec se je končno vdal ter odstopil, s čimer je konec dirke za lani drugega na italijanskem krogu in predlanskega zmagovalca.

Začetek z dopinško popotnico
Sreda na 102. Giru se je sicer začela z dopinško popotnico in občutnim slovenskim deležem. Ekipa Bahrain-Merida je v skladu s suspenzom s štarta umaknila Kristijana Korena, ki je bil v skupnem seštevku po štirih etapah na 47. mestu. 32-letnik iz Budanj pri Ajdovščini je predvsem vsestransko uporaben in eden najbolj izkušenih pomočnikov kapetana Vincenza Nibalija, ki je trenutno na tretjem mestu. Ob tem je bahrajnsko moštvo ostalo tudi brez pomočnika športnega direktorja in nekdanjega kolesarja Boruta Božiča.

Pettachija nadomestil dokazani grešnik
Vseeno je v karavani Gira zaradi nadaljevanja operacije Aderlass v središču pozornosti strokovni komentator RAI-a in nekdanji veliki šprinterski zvezdnik Alesssandro Pettachi. 45-letnik je bil uradno v sredo začasno zamenjan kar sredi studijskega ogrevanja pred etapo, pri čemer ga je nadomestil Stefano Garzelli, zmagovalec Dirke po Italiji leta 2000, ki pa je bil ujet pri dopinškem prestopku sredi Gira 2002 in ga je moral zapustiti.

23 km pred ciljem "pogoltnili" Vervaekeja
Karavana se je iz mesta torkovega cilja Frascatija na pot podala ob 14.10, nato se je 140 km cest po Laciju prebijala do obmorske Terracine. V okolici Rima je bil sprva teren še razgiban, a brez pravih kategoriziranih vzponov, sredi etape je nastopil vzpon četrte kategorije na Sezze, nato pa 50 kilometrov skoraj čiste ravnine. Izjemno kratka etapa z dolgim povsem ravninskim odsekom je narekovala pričakovanja, da se bodo za zmago spopadli vsi najboljši šprinterji in njihova moštva. Favoriti so bili jasni: Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe), Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step), Fernando Gaviria (UEA-Team Emirates), Arnaud Demare (Groupama-FDJ) in Cadel Ewan (Lotto Soudal), ki je imel sredi etape težave s počeno zračnico.

Etapa je kljub deževnemu vremenu in nevarnih razmerah zlasti na spustih minila relativno mirno. Belgijec Louis Vervaeke je s samostojnim pobegom ušel glavnini, v kateri je bil tudi Roglič. Kazalo mu je dobro, a v zaključku etape, 30 kilometrov pred koncem, je glavnina pospešila in ga "pogoltnila" sedem kilometrov pozneje.

Prerez 5. etape dobro ponazori, da se obeta kratka etapa, kjer bi morala glavnino voditi moštva petih favoriziranih šprinterjev. Foto: MMC RTV SLO
Prerez 5. etape dobro ponazori, da se obeta kratka etapa, kjer bi morala glavnino voditi moštva petih favoriziranih šprinterjev. Foto: MMC RTV SLO

V pelotonu ne vidiš praktično ničesar, povsod je samo voda. Imeli smo srečo, da se ni nihče poškodoval.

Pascal Ackermann

Ackermann pobral smetano
Roglič je ciljno črto devet kilometrov pred koncem etape prečkal v glavnini, tako da je suvereno zadržal rožnato majico. Ostalo je le še eno nerešeno vprašanje: kdo bo dobil ciljni šprint v Terracini? Obetal se je izjemen finiš, v zadnjih 100 metrov se je kot puščica izstrelil Gaviria, a prezgodaj za Ackermanna, ki je napadel iz zavetrja in ciljno črto prečkal pol kolesa pred Kolumbijcem. Tretji je bil francoski specialist za šprint Demare.

Primož Roglič, ki je peto etapo sklenil na 61. mestu, ostaja v rožnati majici vodilnega. Foto: EPA
Primož Roglič, ki je peto etapo sklenil na 61. mestu, ostaja v rožnati majici vodilnega. Foto: EPA

'Celotna etapa je bila zastrašujoča'
"Približno 250 metrov pred ciljem sem moral močno zavreti. Na mojo srečo je Gaviria začel šprint, hitro sem mu začel slediti, imel sem še dovolj moči v nogah za zmago," je po peti etapi dejal presrečni Ackermann, ki je na letošnjem Giru dobil že nedeljsko etapo. "Sicer pa ni bil le deževni šprint zastrašujoč, celotna etapa je bila takšna. V pelotonu ne vidiš praktično ničesar, povsod je samo voda. Imeli smo srečo, da se ni nihče poškodoval," je še povedal 25-letni Nemec. Sklenil je: "Osvojil sem majico za najboljšega šprinterja, upam, da se bom z njo pripeljal tudi v Verono."

Pred kolesarji je šesta etapa med Cassinojem in San Giovannijem Rotondom, ki bo dolga kar 238 kilometrov. Najtežji del bo po 205. kilometru, ko tekmovalce čakata dva vzpona druge kategorije.

Druga zmaga Ackermanna, Dumoulin odstopil

102. Dirka po Italiji, peta etapa

Frascati-Terracina, 140 km:           
  1. P. ACKERMANN      NEM     3:27:05
  2. F. GAVIRIA        KOL            
  3. A. DEMARE         FRA         vsi
  4. C. EWAN           AVS            
  5. M. MOSCHETTI      ITA            
  6. R. GIBBONS        JAR            
  7. P. SIMION         ITA            
  8. J. BIERMANS       BEL        isti
  9. G. LONARDI        ITA            
 10. M. BELLETTI       ITA            
 ...                                  
 46. J. POLANC         SLO            
 61. P. ROGLIČ         SLO            
137. G. BOLE           SLO        0:48

Skupni vrstni red

Skupni vrstni red po 5. etapi:        
  1. P. ROGLIČ         SLO    19:35:04
  2. S. YATES           VB       +0:35
  3. V. NIBALI         ITA        0:39
  4. M. A. LOPEZ       KOL        0:44
  5. D. ULISSI         ITA    isti čas
  6. R. MAJKA          POL        0:49
  7. B. MOLLEMA        NIZ        0:55
  8. D. CARUSO         ITA        0:56
  9. B. JUNGELS        LUKS       1:02
 10. D. FORMOLO        ITA        1:06
 ...                                  
 20. J. POLANC         SLO        1:39
 22. M. LANDA          ŠPA        1:49
141. G. BOLE           SLO       19:52
                                      
Kristjan Koren je bil umaknjen z dirke
zaradi suspenza s strani UCI-ja.