Petrol Olimpija bo tudi v naslednji sezoni edini slovenski predstavnik v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Petrol Olimpija bo tudi v naslednji sezoni edini slovenski predstavnik v Ligi ABA. Foto: www.alesfevzer.com

Tako prva kot druga Liga ABA bosta šteli po 12 ekip. "Cilj je zaščita kakovosti tekmovanja, ob upoštevanju izključno športnih kriterijev pa se je skupščina odločila, da za uvrstitev v Ligo ABA ne bo več nacionalnega ključa in da bodo od sezone 2018/19 o udeležencih Lige ABA odločali zgolj rezultati pod okriljem tekmovanj ABE," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Posledično bo mogoče v Ligo ABA priti izključno skozi Ligo ABA 2. Zadnjeuvrščena ekipa Lige ABA v sezoni 2017/18 izgubi pravico nastopa v tej ligi v sezoni 2018/19, nadomesti pa jo prvak Lige ABA 2. Od sezone 2018/19 dalje bo predzadnje moštvo Lige ABA z drugouvrščenim iz ABA 2 igralo kvalifikacije za Ligo ABA v sezoni 2019/20. Igrali bodo na dve zmagi.

V Ligi ABA lahko sodeluje največ pet ekip iz iste države, tako bodo v sezoni 2018/19 igrali Budućnost Voli, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar in prvak Lige ABA 2.

Klubi, ki izpadejo iz Lige ABA, imajo zagotovljeno mesto v Ligi ABA 2, preostale udeležence druge lige pa bodo dala domača prvenstva. Vsaka država bo imela po dva predstavnika. Zadnjeuvrščena ekipa v sezoni 2017/18 izgubi pravico nastopa v tem tekmovanju v naslednji sezoni ne glede na razplet v domačem prvenstvu.

Po odločitvi skupščine se ta sistem ne bo menjal do vključno sezone 2024/25, razen v primeru drastičnih sprememb v evropski košarki.