V Rusiji so začasno ustavili dopinško kontrolo. Foto: EPA
V Rusiji so začasno ustavili dopinško kontrolo. Foto: EPA

"Lahko se popolnoma zanesete na nas," je javnosti zagotovil prvi mož Rusade Jurij Ganus, ki pravi, da laboratoriji še vedno nadaljujejo analizo odvzetih vzorcev, o tem, kdaj bodo vnovič začeli testirati, pa bo javnost obveščena.

Ustavitev vseh nenujnih del
Rusada je bila v ustavitev dela prisiljena, saj je ruski predsednik Vladimir Putin zaradi zajezitve širjenja pandemije odredil ustavitev vseh nenujnih del. Ukrep ima lahko dolgoročnejše posledice, posebej če bo odvzem vzorcev časovno daljše narave. Svetovna protidopinška agencija (WADA) je zahtevala izključitev ruskih športnikov z vseh večjih tekmovanj, upravičeni do nastopov so le športniki, ki so redno testirani in lahko nastopajo pod nevtralnimi zastavami. Rusija se je na odločitev Wade pritožila na Mednarodnem športnem arbitražnem razsodišču (CAS), ki pa primera še ni obravnavalo.

Poročila o začasni ustavitvi izvajanja kontrol prihajajo tudi iz drugih držav. Med prvimi, kjer so to naznanili javnosti, so bili v Nemčiji. Tam zdaj razmišljajo o izvajanju kontrol s pomočjo videonadzora.