Julian Alaphilippe in njegov
Julian Alaphilippe in njegov "panache" nista prepričala samo Francozov, temveč tudi izbrane novinarje iz sveta, ki odločajo o Velo d'Or. Foto: Reuters
Sorodna novica Roglič nominiran za zlato kolo, Dumoulin meri na Tour in Tokio

Priznana francoska revija Velo Magazine, ki je del medijskega imperija L'Equipe in s tem del konglomerata ASO, ki prireja Dirko po Franciji in kopico drugih najpomembnejših kolesarskih dirk na svetu, je v Parizu končno razglasila dobitnika prestižnega zlatega kolesa.

Za leto 2019 je Julian Alaphilippe postal lastnik tako mednarodnega kot francoskega zlatega kolesa. V glasovanju izbranih 17 novinarjev z vsega sveta je Alaphilippe prejel 74 glasov in tako za malo prehitel zmagovalca letošnje Dirke po Franciji, ki jo je z vsega 22 leti dobil Kolumbijec Egan Bernal (68 točk). S 56 točkami je na skupno 3. mestu med dvanajstimi finalisti končal Primož Roglič, sicer po UCI-lestvici najboljši kolesar leta, kjer je zbral kar 135,33 točke več kot Alaphilippe.

V izboru za najboljšega kolesarja leta, ki ga Velo Magazine prireja od leta 1992, je v mednarodni konkurenci postal Julian Alaphilippe šele drugi Francoz z Velo d'Or. Leta 1995 je bil za najboljšega na svetu izbran Laurent Jalabert.

Loulou novi veliki ljubljenec Francije
"Sem izredno počaščen. Zaokrožena je neverjetna sezona, v kateri sem neizmerno užival. Nagrada zlato kolo pa je najlepši možen zaključek tega čudovitega leta. Rad bi se zahvalil vsem, ki so zame glasovali in se odločili, da si prav jaz zaslužim to nagrado. Zlato kolo je že v moji torbi. Lepo darilo, priznanje in lepa druščina (preteklih zmagovalcev),"
je ob prejemu nagrade v prostorih L'Equipe med drugim povedal 27-letni Loulou iz osrednje Francije, ki je z bojevitim slogom in 14-dnevnim držanjem rumene majice osvojil srca rojakov.

Julian Alaphilippe v letu 2019

Milano-Sanremo
Strade Bianche
Flèche Wallonne
Criterium du Dauphiné (kralj gora)
2x etapa Tour de France
5. na Dirki po Franciji
Najbojevitejši kolesar TdF 2019
12 zmag v sezoni

Srebrno kolo Kolumbijcu
Kolumbijec Egan Bernal je postal najmlajši zmagovalec Dirke po Franciji v zadnjih 20 letih in prvi iz Južne Amerike. V pretekli sezoni je adut Ineosa ob Touru slavil še na dveh prestižnih enotedenskih dirkah: marca na Pariz–Nica in junija na Dirki po Švici. Ob koncu sezone se je Bernal posvetil še italijanskim enodnevnim dirkam, zmagal Gran Piemonte z vzponom na Oropo, piko na i pa postavil s 3. mestom na Lombardiji.

Primož Roglič sicer že premore zlato kolo – slovensko, ki ga je prejel v torek na Ljubljanskem gradu. Sredi meseca pa velja tudi za favorita, da postane še športnik leta Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Roglič sicer že premore zlato kolo – slovensko, ki ga je prejel v torek na Ljubljanskem gradu. Sredi meseca pa velja tudi za favorita, da postane še športnik leta Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Roglič: Rumena majica ali zlata olimpijska medalja? Obe bi vzel.

Bronasto kolo Slovencu
Najboljši kolesar leta po UCI-ju Primož Roglič je leto sklenil s kar 13 zmagami, pri čemer je serijsko zmagoval na etapnih dirkah. Začel je že konec zime na Dirki po Združenih arabskih emiratih, nadaljeval z osvojitvijo Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. Maja je bil vnovič najboljši na Dirki po Romandiji, od koder je šel kot prvi favorit na Giro. Dirko po Italiji je po padcu končal na 3. mestu, kar je bilo zanj in za Jumbo Vismo dobra lekcija.

Prejemniki Velo d'Or v tem desetletju

2010 Fabian Cancellara
2011 Philippe Gilbert
2012 Bradley Wiggins
2013 Chris Froome
2014 Alberto Contador
2015 Chris Froome
2016 Peter Sagan
2017 Chris Froome
2018 Alejandro Valverde
2019 Julian Alaphilippe

Po poletnem premoru se je zasavski orel vrnil naravnost na Vuelto, kjer je v velikem slogu prepričljivo postal zmagovalec 74. Dirke po Španiji. Po zgodovinski zmagi na Grand Touru se je tudi Roglič posvetil italijanskim jesenskim klasikam, kjer je na Giro dell'Emilia in Tre Valli Varesini prišel do svojih prvih enodnevnih zmag.

Pogačar o programu dirk: Težko se bo odločiti

Nizozemec in Nizozemka za prvo trojico
Med ducatom finalistov sta nekaj več točk prejela samo še dva kolesarja. Vsestranski Mathieu van der Poel (33 točk) blesti tako na gorskem kolesu v krosu kot ciklokrosu in tudi na cesti. Nizozemčeva zmaga na klasiki Amstel Gold se je z neverjetnim zaključkom takoj vpisala v kolesarske anale. Vnuk pred kratkim umrlega Raymonda Poulidorja je napovedal, da se bo vse bolj posvetil cestnemu dirkanju, samo še prej gre v Tokio po olimpijsko zlato v krosu gorskih kolesarjev. Medtem pa je v zimskem ciklokrosu nanizal že neverjetnih 35 zaporednih zmag. Edina ženska med finalisti izbora Annemiek van Vleuten je prejela 21 točk, v preteklem letu pa je deklasirala tekmice na Dirki po Italiji. Še bolj pa je Nizozemka izstopala s kar 70-km solonapadom na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru.