Tadej Boženk in Vid Jakopin bosta v nedeljo branila slovensko čast. Foto: OZS
Tadej Boženk in Vid Jakopin bosta v nedeljo branila slovensko čast. Foto: OZS

Boženk in Jakopin sta si uvrstitev med štiri zagotovila z zmago nad Nejcem Zemljakom in Janom Pokeršnikom. Na Kongresnem trgu so gledalci lahko spremljali izjemen slovenski obračun, v katerem sta se lanska zmagovalca tega turnirja Boženk in Jakopin oddolžila Zemljaku in Pokeršniku za poraz na državnem prvenstvu pred tednom dni.

Pokeršnik in Zemljak v prvem nizu nista izkoristila vrste zaključnih žog. Je pa to pri 27:26 uspelo Boženku in Jakopinu, ki sta zelo dobro igrala tudi v nadaljevanju. Do sredine drugega niza sta si priigrala tri točke naskoka ter ga na koncu dobila z 21:19.

"Igrati proti Janu in Nejcu je vedno neki izziv, tekmovalni naboj je zelo visok, ne glede na to, da smo prijatelji že od malih nog. Midva sva si samo želela, da tekme ne predava poceni, in se boriti, na koncu pa zmagati," je povedal Boženk.

Zemljak pa je nastop ocenil: "Na koncu je to le tekma, tekem je ogromno, midva igrava in trenirava na mednarodni sceni, in če ne pokažeš tistega, če ne izkoristiš priložnosti, si izpadel iz turnirja. Vedela sva, da prihajava na ta turnir s 60, maksimalno 70 odstotki svojih zmožnosti. Tiste žoge, ki sva jih polovila v polju, niso bile dovolj dobro polovljene, podane žoge niso bile dobro podane in te finese so manjkale. Ampak to sva vedela že pred samim turnirjem. Tako da okoli tega ne bomo delali neke drame, midva veva, na kateri poti sva, kaj delava. V nekih normalnih okoliščinah te žoge izkoristiva in se potem tekma obrne v najino korist. Čisto nič se ni izgubilo, škoda, da ne bova še igrala na Kongresnem trgu, ampak midva sva že šest let vsako leto vsaj v finalu in v zaključnih bojih, in če po sedmih letih enkrat nisva v finalu, ni čisto nič narobe, to je življenje, to je šport."

Jakopin in Boženk boljša od Zemljaka in Pokeršnika

V moški konkurenci sta od Slovencev na igrišče prva stopila Danijel Pokeršnik in Črtomir Bošnjak, ki sta se pomerila z izkušenima Christophom Dresslerjem in Alexandrom Huberjem. V četrtfinalnem dvoboju sta bila z 2:0 (12, 18) boljša Avstrijca, ki sta upravičila vlogo favoritov. "Igrala sva proti bolj izkušeni dvojici, ki dosega izjemne rezultate, tako na državni kot na mednarodni ravni. Njune izkušnje so se precej poznale pa tudi najina predstava ni bila takšna kot prejšnje dni oziroma taka, kot sva jo pričakovala. Na žalost končujeva to tekmovanje, ampak nadaljujeva z dvignjenima glavama," je povedal Bošnjak.

Edini slovenski predstavnici v izločilnih bojih, Monika Potokar in Tjaša Kotnik, sta tretji dan tekmovanja začeli v repasažu in se na uvodni tekmi dneva pomerili s Švicarkama Kim Huber in Joelle Rohrer ter se veselili zmage z 2:0. Za uvrstitev v polfinale sta se slovenski prvakinji pomerili z Latvijkama Anete Namike in Varvaro Brailko. V prvem nizu sta bili z 21:17 uspešnejši tekmici, v drugem sta slavili naši dekleti, tretjega pa sta zanesljivo dobili latvijski odbojkarici.

"Mislim, da sva prvi niz začeli v prepočasnem ritmu, tu vročina ne bi smela imeti vpliva. Razmere so pač take, že včeraj sva se nanje navajali in se na to tudi psihično pripravili. Kar mislim, da nama je danes manjkalo, je malo močnejši servis. Tekmici sta nizki, a imata zelo dober nadzor nad žogo. Ker nisva pritiskali s servisom, sta si nasprotnici žoge lahko podajali. Na drugi strani sva imeli sami preveč težav z zaključevanjem napadov, nisva bili dovolj agresivni. Škoda je, da se je tretji niz odvil tako, kot se je. Na začetku smo še bile izenačene, nato sta si priigrali razliko in jo vlekli do konca. Žal je tako," je tekmo ocenila Kotnikova.

Polfinalne tekme se bodo na Kongresnem trgu začele ob 15. uri, ženski obračun za tretje mesto bo ob 19. uri, moški uro pozneje, ženski finale bo ob 21. uri, moški pa ob 22. uri. Finalna obračuna si boste lahko ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Odbojkarji na Kongresnem trgu v Ljubljani